DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

A MOB-hoz vágyik, de a Hungaroringnél is maradna Gyulay Zsolt

A hónap végén a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének választhatják Gyulay Zsoltot, aki szeretné folytatni a Hungaroring vezetését is. A Formula tudakozódott: mi jöhet az esetleges megválasztása után?

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elindul a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztségéért: megválasztása esetén a kétszeres olimpiai aranyérmes kajakosnak régi vágya válna valóra, ugyanakkor nem szeretné elhagyni a felújítás előtt álló mogyoródi motorsport-komplexumot sem.   

Gyulay a napokban erősítette meg, hogy indul a MOB elnöki tisztségéért, amely a tavalyi év végén üresedett meg Kulcsár Krisztián leváltásával. Hétfőn bejelentette kandidálását egy másik olimpikon, a vitorlázó Hajdu Balázs is, ennek ellenére a sportvilágban Gyulayt tartják abszolút favoritnak. Nem véletlenül, hiszen miután sportolóként legendává vált, az 57 esztendős szakember széleskörű tapasztalatokra tett szert az üzleti életben és sportvezetőként is. 

A döntést a MOB január 29-i közgyűlésén hozzák majd meg: Gyulay saját bevallása szerint egyelőre csak reménykedik abban, hogy bizalmat szavaznak neki, ugyanakkor a Formula.hu-nak elmondta, hogy esetleges megválasztásával egy régi vágya válna valóra. „Azt kell mondjam, hogy amikor több olimpián részt vesz az ember, nyilvánvalóan beszippantja ez a közeg és minden sportoló álma, hogy egyszer az olimpiai mozgalomban aktívabban is szerepet vállaljon. Ez egy olyan dolog az életben, hogy amikor felcsillan a lehetőség, arra az ember nem mond nemet” – válaszolta lapunknak a Hungaroring-vezér arra a kérdésre, hogy a MOB-elnökség karriercél-e számára.

Kandidálása bejelentésekor Gyulay hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén a MOB-elnöki feladatokat társadalmi munkában látná el, s ha rajta múlik, megtartaná a versenypálya elnök-vezérigazgatói tisztségét is. A szakembernek vannak tapasztalatai arra vonatkozóan is, hogyan kell párhuzamosan irányítani nagy szervezeteket: 2010. augusztus 31-e óta áll a Hungaroring élén és azóta előfordult, hogy feladataival egyidőben elnökként irányította a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséget (MNASZ), marketing-alelnökként tevékenykedett a Magyar Kajak-kenu Szövetségnél, de irányította a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t is.     

gyulay-zsolt-2



„Ha megkapom a lehetőséget, az idő majd megmutatja” – felelte Gyulay arra a kérdésre, hogy mennyire lehet bonyolult két feladatkör egyidőben történő ellátása.  „Ha bizalmat szavaznak nekem és megválasztanak, akkor természetesen megpróbálom a lehető legjobban elvégezni mindkét munkát és igyekszem majd jól összehangolni ezeket.”

Az elnök-vezérigazgató a Hungaroring élén könnyűnek a legkevésbé sem mondható helyzetben is remek munkát végez. Irányítása alatt a viseltes, elöregedett mogyoródi komplexum minden évben az elérhető legszebb arcát mutatva fogadja az F1-es mezőnyt, valamint más nemzetközi sorozatokat, a vezető pedig évek munkájával elérte, hogy immáron karnyújtásnyira van a létesítmény több lépcsőben megvalósuló rekonstrukciójának kezdete. Az ezzel kapcsolatos összetett feladatok miatt nagy jelentősége lenne a folytonosságnak, ráadásul Gyulay nem titkolja: az elmúlt években végzett előkészítő munka miatt különösen fontos számára a pályafelújítás.

„Már négy-öt éve intenzíven dolgozunk azért, hogy a pálya végre megújuljon. Emiatt ez picit személyes ügy is számomra, hiszen a célegyenesben vagyunk, így nyilván nem szeretném elengedni ezt” – fogalmazott a szakember, akitől megtudtuk: a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, előreláthatólag ősszel kezdődhetnek meg a munkálatok Mogyoródon, mégpedig a közművek, a bejárat, a bejáratnál található irodaház és a műveleti központ felújításával.  

Annyi bizonyos, hogy amennyiben olyan helyzet állna elő, hogy Gyulay Zsoltot esetleg pótolni kellene a Hungaroring élén, nem lennének könnyű helyzetben a döntéshozók, hiszen nehéz lenne gyorsan találni olyan szakembert, aki hasonló vezetői kvalitásokkal rendelkezik és járatos az érintett területen. Az utóbbi időszak fejleményei alapján autósportos berkekben többfelé felmerült a kérdés, hogy “mi történik akkor, ha…”. Konkrét válasz nincs, viszont abban a legtöbben egyetértenek, hogy egyetlen személy van, aki alkalmas lehet a feladatra. Ha a helyzet úgy hozná, Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke logikus választás lenne, hiszen a 43 esztendős szakember széleskörű üzleti, sportvezetői és nemzetközi sportdiplomáciai tapasztalatokkal is rendelkezik, ráadásul a hazai autósport irányítójaként rálátása van minden területre.

271985524_488400336032903_7148077917033528361_n

A Formula.hu információi szerint azután, hogy Gyulay Zsolt bejelentette kandidálását a MOB elnöki pozíciójára, Oláh kapott megkereséseket arra vonatkozóan, hogy amennyiben a helyzet úgy hozza, vállalná-e a Hungaroring vezetését. A Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) alelnöki tisztségét is betöltő, a tavalyi év végéig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) offroad szakágát elnökként irányító szakember nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy valóban történt-e ilyen jellegű megkeresés, de kijelentette: “Ha valamilyen oknál fogva egy ilyen lehetőség felvetődne, nyilvánvalóan fontolóra venném, hiszen a hazai motorsportélet központját vezetni nem akármilyen megtiszteltetés. Ehhez azonban nekem is újra kellene gondolnom néhány dolgot, mert az életem jelenleg arról szól, hogy igyekszem a lehető legmagasabb szinten ellátni a hazai tisztségeimmel, valamint a nemzetközi autósportbeli szerepvállalással kapcsolatos feladataimat és kötelezettségeimet.”

Oláh Gyárfás arra is rámutatott, hogy Hungaroring-vezérként Gyulay Zsolt magasra tette a mércét: “Példaértékű az a munka, amit végzett az elmúlt több mint egy évtizedben. Nagyon sokat dolgozott azon, hogy minél hatékonyabb legyen a pálya működtetése és rendkívüli energiát rakott a régóta várt és immáron elengedhetetlenül szükséges rekonstrukciós munkálatok előkészítésébe is. Ha úgy alakul, megtiszteltetés lenne számomra folytatni a Gyulay Zsolt által elkezdett munkát és vezetőként új szintre emelni a Magyar Autósport egyik fő pillérét, a Hungaroringet.”

Gyulay 2014-ben távozott az MNASZ éléről, a poszton - rövid átmeneti időszak után - Oláh Gyárfás követte, ráadásul az azóta eltelt időben a két szakember az F1-es Magyar Nagydíj mellett olyan sikeres eseményeken dolgozott együtt, mint például a WTCR és a kamion Eb-futam. Ezeken a versenyeken a rendezést a Hungaroring bonyolítja, míg a versenyek sportszakmai feladatait az MNASZ látja el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: