DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Történész, borász és egykori államtitkár is Kiss Norbi jótékonysági vacsorájának vendége volt Sarudon

Dr. Illés Zoltán, ökológus egyetemi tanár és egykori környezetvédelmi államtitkár, Dr. Lőrincz György, az egerszalóki St. Andrea tulajdonosa, világhírű magyar borász és Berecz Mátyás, az Egri Vitézlő Oskola alapítója, az egri vár történetének nemzetközileg is elismert kutatója. Sokan mások mellett – a formula.hu stábjával együtt – ők hárman is részt vettek Kiss Norbi autóversenyző jótékonysági vacsoráján Sarudon, a Sulyom Tájétteremben, ahol a világ- és többszörös Európa-bajnok Kápolnai Macskaárvaházának javára gyűjtöttek a résztvevők.

sulyom 1



A formula.hu kíváncsi volt, hogy mit keres egy hadtörténész, egy borász és egy az autósportok környezetvédelmi hatásaival kapcsolatban sok közéleti vitát is felvállalt egykori környezetvédelmi államtitkár egy ilyen, önmagában is különleges eseményen, ezért megkérdeztük őket.

Dr Illés Zoltán: „Nagyszerű, a természet és állatvédelem iránt elkötelezett emberként, és a magyarság jó hírét terjesztő világhírű sportolóként is tisztelem Kiss Norbit, magam is támogatója vagyok a Kápolnai Macskaárvaházának, ahol jó néhány fát is elültettünk már az elmúlt években. Kiss Norbi – Lewis Hamiltonhoz és Seabstian Vettelhez hasonlóan – olyan autóversenyző, aki népszerűségét kihasználva az autósport iránt rajongók körében népszerűsíti a környezet, természet és állatvédelmet, ami nagyszerű dolog” – fogalmazott az egyetemi tanár, aki azt is elmondta: 

sulyom 2_1

„Sarudra, ebbe a csodálatos kis faluba is szívesen jöttem, vonzó volt a jó ügy, a kitűnő társaság, és a Sulyom Tájétterem nagyszerű fiatal séfjének, Berecz Ádámnak ez alkalomra készített, kifejezetten vegán menüje” – mesélte a formula.hu-nak Dr. Illés Zoltán, aki hozzátette: úgy tartotta stílszerűnek, hogy ha már állat- és természetvédelemre gyűjtünk, húsmentes vacsorát eszünk, akkor illik – környezettudatosan – vonattal érkezni. Ezért Budapestről Fűzesabonyig IC-vonaton jött, onnan viszont Kiss Norbi autóval vitte Sarudig, ami saját bevallása szerint szintén különleges élmény volt.

„Természetesen Norbi a sebességhatárokat betartva autózott, de maga a tudat, hogy a világ egyik legjobb autóversenyzője mellett ülök, önmagában élvezetes volt” - fogalmazott az Orbán-kormány korábbi környezetvédelmi államtitkára, a Parlament környezetvédelmi bizottságának korábbi elnöke, aki nem tagadja: hivatali ideje alatt voltak vitái a hazai autósport vezetőivel – elsősorban – a raliversenyek védett területeket érintő szakaszairól.

Dr. Illés Zoltán erre így emlékszik: „Sokszáz munkaórát töltöttünk részletes térképek felett, hogy megtaláljuk az autósport szempontjából élvezetes, de a természeti értékeket kímélő útszakaszokat, és ebben nagyon sokszor jó, és konstruktív partnernek bizonyultak az autósport akkori hazai vezetői, akik belátták: nem lehet cél, hogy egy néhány napos verseny kedvéért maradandó károkat okozzanak a térség flórájának és faunájának.”

sulyom 3

Berecz Mátyás: „Kiss Norbival néhány évvel ezelőtt az Egri Borszalonon ismerkedtem meg, ahol éppen Dr Lőrincz György borászatának, a St. Andreának az egyik nagyszerű borával koccintottunk” – meséli mosolyogva az Egri Vármúzeum egykori igazgatója, aki azóta saját elmondása baráti viszonyban van a bajnokkal. „Norbi sokszor és szívesen jön Egerbe, és volt  szerencsém őt végigkalauzolni az Egri Vár kiállítóhelyein, sőt egyszer még a Vitézlő Oskola edzésére is ellátogatott. Nagyon becsülöm őt az autósportban elért eredményeiért, és különösen azért az állat és természetvédő munkáért, amit a heves megyei Kápolnán, Macskaárvaházával végez.”

Berecz Mátyás hangsúlyozta: évek óta igyekszik lehetőségei szerint támogatni Norbi állat és természetvédő munkáját, és feltett szándéka, hogy az egri Sportmúzeumnak ajndékozzon néhány olyan Kiss Norbi versenyzői karrierjének különböző állomásairól származó ereklyét, amit az utóbbi években  az autóversenyző által szervezett jótékonysági árverésen szerzett be. 

Dr Lőrincz György: „Amikor úgy döntöttünk, hogy a Macskaárvaház és a Sulyom Tájétterem jótékonysági vacsorája mellé állunk, Kiss Norbi eljött hozzánk Egerszalókra, ahol végigkalauzoltam pincészetünkön. Akkor már tudtam, hogy a természet és állatvédelem nagyszerű ügyét Norbi személyében egy kitűnő ember képviseli” – meséli a formula.hu-nak Lőrincz György, aki fontosnak tartja, hogy Kiss Norbi az egész egri térség jó hírét viszi itteni önkéntes munkájával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: