DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek

Ők 2016 legjobb magyar autóversenyzői

Sorozatban második éve jelenik meg az Autósport évkönyv, amely a legtöbb nemzetközi és hazai széria idei eseményeinek felidézése mellett arra is vállalkozott, hogy összeállítsa a top50 legjobb magyar autóversenyző listáját.

Az Autósport és Formula Magazin második éve adja ki a nemzetközi és hazai versenysorozatok aktuális szezonjának eseményeit összefoglaló kötetét, az Autósport évkönyvet. A kiadvány egyik érdekessége, hogy a szerzők megpróbálták összeállítani az 50 legjobb magyar autóversenyző listáját – arról, hogy ez mennyire nem volt egyszerű, a szerkesztő Gellérfi-Csizmadia Gergő beszélt a szerdai bemutatón:

„Nyilvánvalóan nem könnyű feladat összehasonlítani egy túraautós eredményét egy ralikrosszoséval vagy épp egy ralisét egy kamionossal, arról nem is beszélve, hogy vannak, akik hazai bajnokságokban szerepelnek, és vannak, akik nemzetközi szériákban” – magyarázta. „Arra kértünk mindenkit, aki a lista összeállításában részt vett, hogy állítson össze egy saját rangsort a közel száz jelöltből, s ezek összesítésével alakult ki a sorrend.”



Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke is jelen volt a szerdai eseményen, aki elmondása szerint „boldogság- és örömmámorban úszik” arra gondolva, hogy legalább 50 jeles képviselője van a magyar autósportnak. „Nagyon örülök, hogy a mi kis magyar autósportunk ennyi kiváló versenyzőt tud felmutatni. Azt gondolom, hogy az Eb-címek magukért beszélnek, erősek vagyunk Európában autósportok és versenyrendezések terén is. A sportpolitikánk, szakmánk, versenyzőink mind a maximumot hozzák ki magukból.”

A bemutatón három versenyző is tiszteletét tette: a listán a 2015-ös évhez hasonlóan élen végző Michelisz Norbert igazoltan volt távol, hiszen Olaszországban tesztel a Honda WTCC-csapatával, a rangsor második, harmadik és negyedik helyezettje azonban jelen volt az eseményen. Az ezüstérmes pozíciót a ralikrosszban Eb-címet szerző Szabó Krisztián foglalta el, megelőzve a Kamion-Eb-n idén csapatot váltó, ám ennek ellenére is győzelmet és dobogós helyezéseket szerző Kiss Norbertet, valamint a hazai rali-bajnokság győztesét, Herczig Norbertet.

Az Autósport évkönyv egyébként a top50 magyar autóversenyzőt felvonultató rangsor mellett összefoglalja az összes jelentős hazai és nemzetközi versenysorozat eseményeit, kezdve a Formula-1-től (igaz, a királykategóriáról immár negyedik alkalommal egy külön kötet is megjelenik Száguldás és cirkusz címmel) a WTCC-n keresztül a WRC-ig és a WEC-ig, de a kiadvány nevével ellentétben még a két legfontosabb motoros bajnokság, a történelmi szezont maga mögött tudó MotoGP és a Superbike-vb is helyet kapott a témák között. Motorsport-rajongók számára kiváló karácsonyi ajándék lehet a kötet, amely már kapható a könyvesboltokban, de megrendelhető a Formula.hu webshopján keresztül is.

 

Az első öt helyezett a legjobb 50 magyar versenyző listájáról:

1. Michelisz Norbert

WTCC-futamgyőztes

2. Szabó Krisztián

ralikrossz S1600 Európa-bajnok

3. Kiss Norbert

kamion-Eb futamgyőztese

4. Herczig Norbert

országos ralibajnok

5. Kancsár Ferenc

gokart Rotax-világdöntő győztese

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: