DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

Idén jet-skivel lazítanak a magyar versenyzők

Kiss Norbi, Bessenyei Zoltán, Vida János, Walter Csaba, Bús Edina, Győrfi Alen. Kitűnő autó- és motorversenyzőink, akikben közös, hogy mindannyian idén kezdtek komolyabban foglalkozni a jet-skivel.

Méghozzá a „jet-ski Hungaroringjén”, a dunaharaszti jet-ski tavon. Walter Csaba már idén is sikerrel megmérettette magát több országos bajnoki futamon, Bús Edina megnyerte az autó- és motorversenyző hölgyeknek kiírt Sea-Doo Ladies Cup-ot, Kiss Norbi és Győrfi Alen pedig tizedmásodperceken múló csatákat vívott egymással az országos bajnokság egyik betétfutamán, míg Vida János a Garázs Tv forgatásán csillogtatta meg képességeit, annak ellenére, hogy – saját bevallása szerint – vízen azért kevésbé érzi magabiztosnak magát, mint aszfalton.

kiss Norbi jet ski



- Nagyon örülök, hogy ennyi kitűnő magyar autó- és motorversenyző választotta idén kikapcsolódásnak, kiegészítőnek a jet-ski sportot, mert bár a tóparton mindig jó és felhőtlen a hangulat, a vízen fegyelemre, józanságra van szükség - mondja Gerencsér Csaba világkupa győztes, Európa bajnok, örökös magyar bajnok. A Magyar Jet-Ski Szövetség alelnöke szerint az autó- és motorversenyzők jelenléte erősítheti a magyar jet-ski sport presztízsét, elfogadottságát, ráadásul ők azok, akik kezdőként is rendelkeznek azzal az ösztönös fegyelemmel, precizitással, ami a balesetmentes jet-skizéshez szükséges.

Gerencsér Csaba szerint a legnagyobb veszély ugyanis abban rejlik, hogy jet-skizni alapszinten gyakorlatilag néhány perc alatt meg lehet tanulni, míg az igazi rutin megszerzése évekbe telhet, ezért mindig a magukat már profinak érző felelőtlen kezdőkkel van baj –s magyarázza, hozzátéve: az autó és motorversenyzők ebben a vonatkozásban kitűnő példát nyújtanak, hiszen a versenypályákon megtanulták a higgadt, körültekintő viselkedést.

Emellett a formula.hu-nak jelentette be először: jövőre Sea-Doo Spark kupa néven új, igazán izgalmas „márkakupát” szerveznek, amelynek lényege, hogy teljesen egyforma, Sea-Doo Spark típusú, könnyű, takarékos, de gyors és sportos jetekkel mérhetik össze tudásukat azok, akik alacsonyabb költségvetés mellett szeretnének igazi versenyélményeket és eredményeket magukénak tudni.

edina jet ski

- A Spark az első igazi sportos "ökojetski". Nem csak az ára alacsony, de az üzemóránkénti fogyasztása is töredéke más hajókénak, viszont nemcsak hobbijárműnek, hanem versenyhajónak is tökéletes – magyarázza a jet-ski Európa-bajnok, aki szerint ez a típus egy jobb utcai robogó áráért beszerezhető és egy-egy versenyhétvége is megúszható néhány tízezer forintból.

Gerencsér szerint nemcsak az autó- és motorsportnak, de számos más sportágnak lehet kitűnő kiegészítője, levezetője a jet-ski versenyzés, és büszke arra, hogy küzdősportokban világhírű magyarok, sőt Hosszú Katinka sokszoros olimpiai és világbajnok úszónő is Harasztiban tanulta a jet-skizés alapjait.

- Ráadásul a magyar jet-ski versenyzők egytől egyig nagyon kedves és segítőkész emberek, akik szívesen segítik az újoncokat a tapasztalatszerzésben, hiszen mindannyiunk érdeke az egyre színvonalasabb és népesebb hazai bajnokságok szervezése – mondja mosolyogva Gerencsér Csaba, aki annak idején a világkupa-futamokon, Kubában és Floridában is megmutatta, hogy a magyar virtus és talentum gyakran még a lóerők hiányát is pótolja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: