DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
Egyéb

Újabb érdekességek a Budapesten rommá tört sportautóról

A Magyarországon élő Josh Cartu, a King of Europe Drift sorozatban érdekelt Cartu Drifting csapattulajdonosa csütörtökön Budapest utcáin, a Lánchíd utáni alagútban összetörte méregdrága sportautóját, amiről megpróbáltunk minél több információt összegyűjteni.

A szóban forgó sportautó a BAC Mono, amelyet Nagy-Britanniában gyártanak, és „potom” 103.500 angol fontért, azaz mintegy 38 és fél millió forintért bárki hozzájuthat. A BAC Mono különlegessége, hogy egy az európai szabályoknak teljesen megfelelő, közúti forgalomban használható együléses sportautó, mondhatni: formulaautó.

Az acél bukókeretet – melyet a tökéletes biztonság érdekében az FIA szabályainak megfelelően építettek – pehelysúlyú karbonkompozit elemek veszik körbe, az autó összsúlya nem több mint 580 kg, erre jut 280 lóerő, amiről egy 2,3 literes, hosszában elhelyezett, négyhengeres Cosworth-motor gondoskodik. Az F-3-as specifikációjú, 6-sebességes szekvenciális Hewland váltó mellett a SACHS futómű, az AP fékek és a Kumho által speciálisan erre a modellre fejlesztett egyedi gumikeverék is tovább fokozza a sportos hatást és a vezetési élményt. A sofőr teljesen középen ül az autóban, ami optimalizálja az ember és a technika összhangját. A BAC Mono végsebessége 274 km/óra, és 0-ról 100-ra mintegy 2,9 mp. alatt gyorsul fel.

Josh Cartu nem a tegnapi napjára lesz a legbüszkébb


 Egy igazi csúcstechnikáról van tehát szó, amely valahol a versenyautók és az utcai autók között helyezkedik el, de Josh Cartu (akiről egyébként azok, akik ismerik, nagyon jó véleménnyel vannak, amin ez a szerencsétlen eset sem változtat) tegnapi balesete intőjel lehet mindenki számára: az utca nem versenypálya. A baleset egyébként a hírek szerint nem Cartu, hanem egy motoros miatt következett be. Szerencsére mindenki jól van, amiről a fő érintett saját Twitter oldalán számolt be.

 

Fotó: MTI/ Mohai Balázs  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: