Steward
Szikora Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. szeptember 17. péntek
Egyéb

Partnerség az ABB és a Girls on Track között

Az ABB a teljesen elektromos hajtású versenyautók ABB FIA Formula-E Világbajnokságának névadó szponzoraként a lányok szerepének erősítéséért száll síkra a motorsport globális irányító testülete (FIA) mellett.

Az ABB a társadalmi fejlődés előmozdítását célzó, 2030-ig terjedő fenntarthatósági stratégiájának keretében a nők következő generációjának ösztönzését célzó, alulról építkező program, a FIA Girls on Track – ABB Formula-E Projekt hivatalos globális partnere lett.

Az ABB elősegíti egy alacsony széndioxid-kibocsátású társadalom megteremtését és a természeti erőforrások megőrzését, és fenntarthatósági stratégiája általában véve is előmozdítja a társadalmi haladás ügyét, valamint az egyenlőséget és sokszínűséget a biztonságos, tisztességes és befogadó munkakörnyezet megteremtése és a közösségépítés támogatása érdekében.

ABB_announces_global_partnership_with_FIA_Girls_on_Track_3E stratégia egyik fő csapásiránya a nők szerepvállalásának előmozdítása az ún. STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) szakmákban és a hagyományosan férfiak által uralt területeken. Kiváló lehetőséget teremt erre a nagy közérdeklődésre számot tartó motorsport, mely természetes módon kapcsolja össze ezt a két elemet, miközben előtérbe helyezi a technológia és a műszaki tudományok izgalmas úttörő szerepét.

A FIA által útjára indított Purpose Driven mozgalom céljaival – azaz, hogy a motorsport és a mobilitás pozitív módon járuljon hozzá a társadalmi fejlődéshez – összhangban a 8 és 18 év közötti lányoknak szóló FIA Girls on Track program arra vállalkozott, hogy a motorsporttal kapcsolatban meggyökeresedett prekoncepciók és sztereotípiák lebontására bírja rá a nők újabb generációit. Az elképzelés lényege, hogy a motorsportot övező közeg pozitív élményeket kínáljon a fiatal nőknek, és hosszabb távon ezzel is fokozza jelenlétüket a területen – akár a versenypályán, akár azon kívül. Az ABB e partnerség révén kíván együttműködni a ABB Formula-E FIA Girls on Track programjával, hogy a fiatal lányok oktatásán és tudatosabb pályaválasztásának előmozdításán keresztül segítsen nekik a szebb és változatosabb jövő felépítésében.

Björn Rosengren, az ABB vezérigazgatója a következőket mondta erről: „Az ABB Formula-E FIA Girls on Track program ideális lehetőséget kínál arra, hogy még inkább elmélyítsük részvételünket a sportágban, és továbbra is inspirációt és megfelelő orientációt kínáljunk a nők következő generációja számára. Ez is egy újabb példája annak, ahogy az ABB a helyi közösségekkel karöltve három irányból is – tehát az oktatáson, valamint a sokszínűség és a befogadás előmozdításán keresztül – hathatós támogatást nyújt e közösségek megmaradásához.”

Az ABB azért kíván együttműködni a FIA és az ABB Formula-E csapataival, hogy tapasztalataikra és szakértelmükre támaszkodva oktatási programokat dolgozzon ki az ABB FIA Formula-E Világbajnokság versenyrendszerének kialakításához, továbbá, hogy a technológiai iparágban és a mérnöki tudományok területén dolgozó nők pozitív történeteit népszerűsítse. Ez a partnerség a tehetséges fiatalok toborzására is kiváló lehetőséget kínál.

ABB_announces_global_partnership_with_FIA_Girls_on_Track_2

„A FIA Girls on Track program eseményei már eddig is több ezer fiatal előtt tárták fel a motorsportban rejlő számtalan változatos karrierlehetőséget. Ha a Formula-E és az ABB, mint a versenysorozat globális partnere együttműködésével még inkább kiteljesedik ez a program, akkor ez újabb nagy lépést jelenthet a sokszínűség és a befogadás ügyének előmozdítása irányában” – mondta Michèle Mouton, a FIA Women in Motorsport Commission elnöke.

„Ha azt szeretnénk, hogy sportágunknak egyre több női résztvevője legyen, akkor rendkívül fontos, hogy a lányokat már fiatal korukban bátorítsuk, és megkapják a megfelelő inspirációt. Ezzel együtt a FIA, a Women in Motorsport Commission és a Formula-E közötti kiterjedt partnerség csak hozzájárulhat annak tudatosításához, hogy a sport esélyegyenlőséget biztosít mindenki számára, és csak remélhetjük, hogy az élvezetes, ugyanakkor oktató jellegű Girls on Track foglalkozások olyan felsőoktatási intézmények irányába mozdítják a fiatal lányokat, ahonnan egyenes út nyílik iparágunk felé.”

Jamie Reigle, a Formula-E vezérigazgatója a következőket tette hozzá: „Örömmel bővítjük kapcsolatunkat a FIA Girls on Track programmal, mely szilárd alapot ad a motorsport kínálta lehetőségek fiatal nőkkel való megismertetéséhez, ami amúgy is kiemelten fontos számunkra. Az ABB számos stratégiai jelentőségű projekt tekintetében szoros együttműködést folytat a Formula-E csapatával, ezért magától értetődő volt, hogy ez a cég lett a FIA Girls on Track kezdeményezésünk első globális partnere. A program sikeres elindítása után alig várjuk, hogy az ABB-vel és a FIA-val karöltve tovább bővítsük annak hatókörét és fokozzuk hatását.”

Az ABB sokszínűség és befogadás iránti elkötelezettségének ez a partnerség jelenti a legújabb elemét. Ezen keresztül csatlakozik a Society for Women Engineers (SWE) társasággal fennálló megállapodáshoz. Az SWE a világ legnagyobb szószóló és katalizátor szervezete, mely célja, hogy a nők minél nagyobb számban legyenek jelen a műszaki és technológiai területeken. Mindezek mellett az ABB célul tűzte ki, hogy 2030-ig 25%-kal növeli a nők számát a felső vezetésben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?