Steward
Vaszilykó Péter
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. október 21. hétfő
Egyéb

A Balatonon folytatódik a Red Bull Air Race

Hétvégén több mint 80 000 ezer néző előtt repült a ranglista élére a japán Red Bull Air Race pilóta. A kazanyi futamon Joshide Muroja idén másodjára végzett az első helyen, így ismét magabiztosan landolt a tabella csúcsán. A pódium második fokán az ausztrál Matt Hall állhatott a hétvégi versenyen, ezzel határozott helyet szerezve a szezon legjobbjai között, míg a világbajnoki címvédő cseh Martin Šonka a verseny harmadik helyéért folytatott erős küzdelmet. Az oroszországi versengés júliusban a magyar tenger hullámai felett folytatódik. A pilóták már gőzerővel készülnek a balatoni futamra.

Kazany, Oroszország

Záporok és időnként igen élénk szél nehezítette a 92. Red Bull Air Race futamot, a döntőre azonban előbukkant a nap és fényesen ragyogott a 2017-es világbajnokra, Joshide Murojára. Miután a nyolcadik körben megelőzte az időmérő győztes francia Mika Brageot-ot, Muroja egyenesen száguldott a döntőbe 1:03.496-os idejével. Őt a cseh Sonka követte 1:04.238-cal, a franciaországi François Le Vot-ot viszont, aki először 2016-ban került döntőbe, ezúttal szabálysértés miatt kizárták. Mindez a háromszoros világbajnok, az ausztrál Matt Hall második helyezéséhez vezetett. 

red_bull_air_race_2019_kazany_1

Hall sem okozott csalódást. Első részideje alig maradt el Muroja idejétől, egy ponton azonban több mint fél másodpercet vesztett. Az ausztrál nem adta fel, a közönség pedig lélegzet visszafojtva figyelte, ahogy majdnem lefaragva teljes lemaradását, csupán 0.185 idővel maradt el a győztes Murojától.

Muroja így egy nem mindennapi klubhoz csatlakozhatott: ezelőtt csupán egyetlen pilótának, a háromszoros brit világbajnok, Paul Bonhomme-nak sikerült egy bajnoki sorozat első két futamgyőzelmét egyaránt bezsebelnie.

A négy futamból álló 2019-es bajnokság félidejét jelenti a kazanyi futam. A versenysorozat második szakasza a ranglistán 53 pontot birtokló Muroja vezetésével folytatódik tovább, 9 ponttal megelőzve a második helyezett Sonkát. Hall 36 pontjával magabiztosan uralja a tabella harmadik helyezését. A győzelemért járó 25 ponttal, és a selejtező első három helyezettjének járó további pontokkal, a bajnokok a többi 14 pilótával együtt szállnak újra versenybe a Red Bull Air Race alig négy hét múlva rendezett Balaton parti bemutatóján.

A 2016-os világbajnok, a német Matthias Dolderer a kazanyi versenyen nem tudott rajthoz állni, miután az időmérőben egy pilonnak ütközött és sérült repülőjét a verseny napjára sem sikerült rendbe hozni.

matt_hall_joshide_muroja_martin_sonka_rbar_2019_kazany

És ami még hátra van: a 2019-es Red Bull Air Race világbajnokság július 13-14-én Magyarországon folytatódik, a pilóták ezúttal egy egészen új helyszínen, a Balaton parti Zamárdiban csapnak majd össze a pontokért.

Joshide Murojának kezdettől fogva jó érzése volt a versennyel kapcsolatban, „Bár ma feltámadt a szél és így nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő irányt, de a taktikai tanácsadóm sokat segített nekem. A csapat nagyon jól teljesít, mindenki keményen dolgozik így én maximálisan a repülésre koncentrálhatok. A gép elég gyors, nekem csak tennem kell a dolgom. Ma nagyon közel voltunk időben, és a pontok elég közel állnak egymáshoz a ranglistán, így izgulhatok a következő futamért. Természetesen a győzelemre hajtok a Balatonnál.”

A jegyekkel és a versennyel kapcsolatos további információkért és hírekért látogasson el a www.redbullairrace.com oldalra.

A Master Class eredményei, Kazany 2019:

1. Joshide Muroja (JPN)

2. Matt Hall (AUS)

3. Martin Sonka (CZE)

4. François Le Vot (FRA)

5. Ben Murphy (GBR)

6. Cristian Bolton (CHI)

7. Nicolas Ivanoff (FRA)

8. Mika Brageot (FRA)

9. Pete McLeod (CAN)

10. Michael Goulian (USA)

11. Juan Velarde (ESP)

12. Kirby Chambliss (USA)

13. Petr Kopfstein (CZE)

14. Matthias Dolderer (GER)

A világbajnokság tabellája a kazanyi fordulót követően:

1. Joshide Muroja (JPN) 53 pont

2. Martin Sonka (CZE) 44 pont

3. Matt Hall (AUS) 36 pont

4. Nicolas Ivanoff (FRA) 30 pont

5. Mika Brageot (FRA) 26 pont

6. Michael Goulian (USA) 25 pont

7. François Le Vot (FRA) 21 pont

8. Juan Velarde (ESP) 16 pont

9. Ben Murphy (GBR) 15 pont

10. Cristian Bolton (CHI) 13 pont

11. Kirby Chambliss (USA) 13 pont

12. Pete McLeod (CAN) 10 pont

13. Petr Kopfstein (CZE) 5 pont

14. Matthias Dolderer (GER) 3 pont

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?