DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Így győztem le a főnökömet, Ken Blockot

Még csak 25 éves, de már színt is neveztek el róla, legutóbb pedig akkor szórakozott igazán jól, amikor görögdinnyéket hajigálhatott a földhöz. A Gymkhana Grid hétvégéjén a jövő egy potenciális világbajnokával beszélgettünk.

Maratoni hétvége vár több világhírű autóversenyzőre, ráadásul két értelemben is, hiszen a Gymkhana Grid 2016-os döntőjét a görögországi Marathón városában rendezik. A Ken Block által megálmodott szezonzáró ügyességi versenyen főként a ralikrossz és a drift világának legnagyobb alakjai vesznek részt. Itt van Petter Solberg, és persze nem hiányozhat a főszervező Block sem, akihez ezúttal a WRX-ben idénre szerződtetett csapattársa, Andreas Bakkerud is csatlakozott.

bakker



A norvég számára újdonságként hat a versenyzés ezen formája, hiszen első alkalommal van itt a Gymkhanán, az év során pedig aligha van alkalma ezen különleges stílus, az aszfalton való pörgés és szlalomozás kipróbálására. Tapasztalansága pedig már az első napon kisebb sérülést okozott számára, hiszen pénteki interjúnkon jobb kezén feldagadt ujjakkal jelent meg.

„Gokartos és ralikrosszos hátteremmel nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy ennyire el kell tekerni a kormányt” - kezdte a magyarázatot. „Tegnap a sok csavargatás közben beütöttem az ujjam, ezért van most bedagadva. Eléggé fáj, és szükségem van néhány gyógyszerre, de azt hiszem, ettől még képes leszek teljesíteni a mai edzéseket.”

Bár 25 évével még igen fiatal, Bakkerudot máris egy kisebbfajta személyi kultusz övezi Norvégiában, amely ország már számos sikeres versenyzőt adott a rali és a ralikrossz világának. Nagyjából ezerfős törzsrajongói táborát gyakran utaztatja magával versenyhétvégékre, őt pedig sokan csak Bakkerud Blue becenéven emlegetik. Elmesélte nekünk, hogyan született ez a név.

„Amikor 2010-ben a Ralikrossz Európa-bajnokságon kezdtem, babakék színűre festettük az autónkat, csak hogy egy kis feltűnést keltsünk, aztán ezt a színt valamiért Bakkerud-kék néven kezdtük el emlegetni. A rajtszámom pedig a 13-as, amelynek két számjegyét egybeírva B betűt kapunk, és ez utal egyben a kék színre, a Bakkerudra, a szülővárosomra, Bergenre, és még egy korábbi szponzoromra is.”

bakker2

Ezzel a Bakkerud-kék autóval kezdte meg ralikrosszos karrierjét

Bakkerud versenyzőtársaival nemrég együtt feltűnt egy vicces reklámfilmben, amelyet a Monster és a Gymkhana Grid szervezői készítettek a görögországi esemény beharangozójaként. A norvég rendkívül szórakoztatónak tartotta a forgatást, amelyben ő egy sózott dinnyeszeletet majszolt.

„A Monster által támogatott versenyzők közül sokkal nem találkoztam még korábban. Persze ismerem Kent, Pettert és Liamet [Doran], hiszen együtt versenyzünk, de az olyanokkal, mint Baggsy, Shane Lynch vagy Luke Woodham még sohasem volt közös dolgunk. Most a videó készítése közben jót szórakozhattunk együtt, és persze a forgatás is jól elhúzódott, hiszen sokkal több anyagot rögzítünk, mint ami aztán bekerült a végleges videóba. Mindenki élvezte, hogy tányérokat zúzhattunk és egyéb tipikusan görög dolgokat csinálhattunk.” Bakkerud feladata a görögdinnye eldobása volt a videó végén. Arra a kérdésre, hogy hány ilyen növényt kellett megkóstoltatnia a padlóval a forgatás során, nevetve csak ennyit mondott: „Jópárat!”

A pilóta idén már harmadik szezonját tölti a legnagyobbak között, azaz a ralikrossz világbajnoki mezőnyében. Erre az évre csapatot váltott, és immár a Block által vezetett Hoonigan Racing Division színeiben tekergeti egy Ford Focus RS kormányát. Hízelgő lehet számára, hogy miközben ő egy fordulóval a szezon vége előtt a 4. helyen áll a tabellán és két futamot is nyert, addig főnöke csupán az összetett 14. helyén szerénykedik egyetlen dobogóval. De Bakkerud is szerény, hiszen nem a tudásbeli különbségnek tulajdonítja be idei fölényét.

bakker3

„Számítottam is arra, hogy az élmezőnyben leszek és nyerni fogok néhány versenyt, hiszen ez az előző két évben is sikerült. Idén még a fejlődés időszakában járunk, és szerintem ez is oka annak, hogy nem láthatunk olyan szereplést Kentől, amit sokan vártak. Emellett pedig szörnyű balszerencséje is van idén, hiszen mindig a rossz helyen, a rossz időben vagy a rossz kanyarban történtek vele váratlan események. Én nagyon jól érzem magam az autóban, de ő még nem tudta teljesen a saját ízléséhez hangolni” - magyarázta.

Bakkerud az elmúlt két szezonját a WRX porondján a tabella 5. és 4. helyén zárta, és idén is hasonló végeredmény van számára kilátásban. Elmondása szerint azonban látja magában és csapatában azt a potenciált, ami a legjobbak közé emelheti, hiszen a 2017-es szezonra már a bajnoki címet is elérhetőnek tartja.

„Úgy gondolom, hogy igen! Kellő felkészüléssel és elegendő teszttel szerintem meglesz a tempónk ahhoz, hogy a bajnoki címért harcoljunk. És végre Petter is legyőzhetőnek tűnik, amire azért várni kellett egy ideig! De ő, Mattias [Ekström] és Sebastien Loeb is nagyszerű versenyzők, és tulajdonképpen az egész mezőny színvonala rendkívül magas az autókat és a pilótákat illetően is.”

bakker4

A Gymkhanán ezt a Ford Escortot vezeti a hétvége során
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: