DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Rio16 – 15. Ötből négy az nyolc

Ismét nyolc aranyéremmel zárt a magyar csapat, Neymar beteljesítette az álmot, fantasztikus és szívszorító pillanatok a futópályán, és néhány kínzó kérdés – az olimpia utolsó előtti napja.

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjainak: Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina, Csipes Tamara

Soha nem fordult még elő az olimpiák történetében, hogy a női kajakosok versenyében egyes, kettes és négyes aranyérmet szerezzen egyazon ország – de csak eddig! A magyar hajó nagy versenyben győzte le a németeket, ezzel Kozák Danuta ötszörös, Szabó Gabriella háromszoros, Fazekas-Zur Krisztina pedig kétszeres olimpiai bajnokká vált, s Csipes Tamara is végleg maga mögött hagyta a nehéz időszakot, s édesapja után ő is felért a csúcsra. Kajak-kenuban mi vagyunk a császárnők!

kajak 



Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Mo Farah (Nagy-Britannia)

Az elmúlt öt évben sokféleképpen próbálták megverni a szomáliai származású, de Londonban felnőtt brit klasszist, de egyszerűen képtelenség: Mo Farah nagy iramban kezdve, a végén robbantva, nehéz pozícióba kényszerítve is legyőzhetetlen, komoly versenyen a 2011-es vb 10 ezres döntője óta nem tudták megelőzni őt. Az atlétika jelenlegi másik szupersztárja Usain Bolt mellett nem kisebb dolgot tett, mint jamaicai kollégája: a dupla-duplát öt és tízezer méteren mindössze egy ember tudta végrehajtani a sportág történetében előtte. A lovagi címre is jó eséllyel pályázó Farah valószínűleg Tokióban már nem lesz ott (legfeljebb maratonistaként), akárcsak Bolt esetében, neki is jövőre, a londoni vb-n következhet a nagy finálé.

 farah

Sir Stirling Moss-emlékplakett – akinek nyernie kellett volna: A botswanai 4x400-as férfi váltó

Ha nem is aranyérmet, de legalábbis valamilyen medált mindenképpen. Az afrikai kvartett első három tagja stabilan tartotta a második helyet az olimpiai stadion utolsó döntőjében, s a befutóember is nagyon meghajtotta magát az elejét, tartva a lépést a szám szupersztárjával, az amerikai Merritt-tel. Ami azt illeti, talán túlságosan is megfutotta az elejét, a célegyenesre ugyanis teljesen elfáradt, és az utolsó pillanatokban hárman is megelőzték – így esett el a hatalmasat versenyző váltó Botswana története második olimpiai érmétől. Talán, ha nem rontják el a második váltást...

 botswana

Az utolsó váltás - itt még simán megvolt a második hely

Pezsgőlocsolás – avagy a nap pillanata:

Neymar berúgta az utolsó tizenegyest, Brazília története során először megnyerte az olimpiai futballtornát a Maracanában. Kell ennél nagyobb pillanat?

 neymar_tizi

Louis Chiron-kisplasztika a nap veteránjának: Chris Brown (Bahama-szigetek)

37 esztendősen tudott ismét olimpiai érmet szerezni a bahamaiak szupersztárja, aki 16 évvel első olimpiai érme után immár negyedszer állhatott dobogóra hazája 4x400-as váltójával. Athént leszámítva, ahol nem egészen egy másodperccel lemaradtak a dobogóról, mindig ott volt a bahamai futók több generációjával a pódiumon, összesen egy arany, egy ezüst és két bronzérmet szerezve.

 brown

Brown a kép jobb oldalán a befutó után

„Kubica miért ilyen lassú?” – a nap kérdése:

Biztosan minden rendben van az öttusa pontozásával, ha az orosz Alekszandr Leszun egy kiemelkedő vívás után a maradék három számban, azaz négy tusában még csak a legjobb húsz közé sem került, mégis olimpiai rekorddal lett aranyérmes?

 leszun

És a nap másik kínzó kérdése:

Vajon a nigériai futballválogatottban remeklő Aminu Umar tényleg csak 21 esztendős...?

 umar

Kettős diffúzor – avagy a fiú, aki csalást kiáltott: Reineris Salas (Kuba)

Miután néhány másodperccel a 86 kilogrammos szabadfogású birkózók bronzmeccsének vége előtt az amerikaiak sikeres challenge-et kértek J’den Cox egyik akciójára, a kubai Salas annyira felháborodott a videóbírói döntésen, hogy nem volt hajlandó befejezni a mérkőzést.

 salas

Salas itt még repült...

Sebastian Vettel mutatóujja a nap mozdulatáért:

Neymar ezzel a góllal szerezte meg a vezetést Németország ellen a futballtorna döntőjében. Szenzációs:

Crashgate – A nap botránya:

Ez a botrány még csak formálódóban van, de biztosan fogunk még hallani a témáról: a női 800 méter első három helyén az a három futó végzett, akik közül kettőnél bizonyosan, a harmadiknál pedig a feltételezések szerint az úgynevezett hyperandrogenismus, azaz a férfihormon túltermelése áll fent. Nagyon nehéz kérdés, hogy lehet egy ilyen helyzetet kezdeni, mi meg sem próbálnánk döntést hozni.

 semenya

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotójáért:

Neymart megkoronázták:

 neymar_tizi

Pastor Maldonado szuszpenzora a nap bukásáért: Justinas Kinderis (Litvánia)

Hogy mi a lehető legrosszabb dolog, ami egy öttusázóval történhet? Ez:

„Hova tűnt Damon Hill”-emlékposzter a nap meglepetésének: Matthew Centrowitz Jr. (USA)

Óriási izgalmakat hozott a férfiak 1500 méteres futódöntője, melyen az amerikai Matthew Centrowitz Jr., aki soha nem nyert még szabadtéren világversenyt, az élre állva igen lassú tempót diktált, s miután senki nem előzte meg „időben”, végigbírta a hajrát is, s több nála jóval esélyesebbnek tűnő futót megelőzve ő szerezte meg az olimpiai bajnoki címet.

 centrowitz

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

A kajaknégyes mellett majdnem született még egy magyar érem a vízen: a Vasbányai-Mike kenukettes hihetetlen hajrá után minimális különbséggel maradt le a harmadik helyről. A B-döntőkben Molnár Péter a 7., míg a férfi kajaknégyes a harmadik pozícióban zárt. Nem sikerült jól az öttusa a férfiaknak sem, Marosi Ádám elsősorban a vívást, míg Demeter Bence a lovaglást okolhatja ezért. Szabadfogású birkózóinknak, Ligetinek és Verébnek összesen egy győzelem jutott, triatlonban Kovács Zsófia a 24., Vanek Margit pedig a 45. helyen zárt. A férfi pólócsapat utolsó meccsét Görögország ellen megnyerve ötödik lett az olimpián – London után ismételten.

 vasbanyai

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

A magyar férfi vízilabda-válogatott négy győzelemmel és négy döntetlennel az ötödik helyen zárta az olimpiát – „köszönhetően” a Montenegró elleni, büntetőkkel elszenvedett vereségnek. Utoljára 1992-ben Spanyolország nem tudta megnyerni az olimpiát úgy, hogy a rendes játékidőben veretlen maradt, ők a második helyen zártak – ennél rosszabb pozícióban sosem zárt veretlen csapat.

 polo

A bajnoki pontverseny állása:

Már 99%-ig biztos, hogy az utolérhetetlen USA mögött Nagy-Britannia végzett a második helyen, Kína pedig Atlanta óta a leggyengébb szereplését produkálta. Brazília története legjobb olimpiáját zárta Neymarék győzelmének is köszönhetően, míg Magyarország az elmúlt öt olimpiából negyedszer is nyolc arannyal végzett – ez Sydney-ben a 13., Athénben a 12., Londonban a 10., most pedig minden bizonnyal ismét a 12. helyhez lesz elegendő. 59 ország nyert aranyat Rióban, érmet pedig 86 – mindkét szám magasabb a londoninál.

 olimpia

Kire figyeljünk ma, a játékok utolsó napján?

Két maratonfutó és egy hegyikerékpáros zárja a magyar olimpiai szereplést: előbbi versenyszámban Csere Gáspár és Józsa Gábor, míg utóbbiban Parti András indul.

 parti

Hall of Fame:

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
1. SZILÁGYI ÁRON (kard)
1. SZABÓ GABRIELLA ÉS KOZÁK DANUTA (kajak, 500 m)
1. KOZÁK DANUTA (kajak, 500 m)
1. KOZÁK DANUTA, SZABÓ GABRIELLA, FAZEKAS-ZUR KRISZTINA ÉS CSIPES TAMARA (kajak, 500 m)
2. Imre Géza (párbajtőr)
2. Hosszú Katinka (200 hát)
2. Cseh László (100 pillangó)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
3. Kapás Boglárka (800 gyors)
3. Márton Anita (súlylökés)
3. Férfi párbajtőrcsapat

4. Kapás Boglárka (400 gyors)
4. Tótka Sándor, Molnár Péter (kajak, 200 m)
4. Női vízilabda-válogatott
4. Vasbányai Henrik és Mike Róbert (kenu, 1000 m)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, 73 kg)
5. Bácsi Péter (kötöttfogású birkózás, 75 kg)
5. Lőrincz Viktor (kötöttfogású birkózás, 85 kg)
6. Női 4x200-as gyorsváltó

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: