DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Rio16 – 13. Csodálatos tizenhármas

Egy halhatatlanná lett magyar kajakos, a történelem legnagyobb sprintere és az élő legendát legyőző amerikai birkózó voltak a pozitív hősei e jó pár negatívat is hozó csütörtöknek, Rio egyik legemlékezetesebb napjának.

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjának: Kozák Danuta

Kovács Katalin, Janics Natasa, Storcz Botond, Kammerer Zoltán, Kőbán Rita, Szabó Gabriella, Kolonics György, Gyulay Zsolt, Horváth Gábor, Vereckei Ákos... Csak néhány név, a teljesség igénye nélkül, a magyar kajak-kenu sport egészen elképesztő múltjából. Egy ilyen névsort megelőzve lett Kozák Danuta a riói nyári játékok 13. napjától kezdve a sportág történetének legsikeresebb magyar olimpikonja. Nem írjuk le még egyszer, milyen előzményekkel szállhatott vízre, eleget hallhattunk már erről az elmúlt napokban, és már nem is számít: Kozák Danuta egy elképesztően fölényes győzelemmel a magyar sport történetének kilencedik legalább négyszeres bajnok olimpikonja lett, Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina után a harmadik hölgy, aki ennyire magasra jut. Ha esetleg négyesben is győzni tud (és miért ne tudna?(, azzal a kajak-kenu nemzetközi történetében is a legeslegnagyobbak közé emelkedhet...

 kozak_2



Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Usain Bolt (Jamaica)

Most már nem adjuk oda másnak ezt a díjat: a jamaicai csodafutó zsinórban harmadik olimpiáján lett a játékok egyik legnagyobb sztárja, s továbbra is verhetetlen Peking óta – az elmúlt nyolc évben a 100-200-4x100 triplából egyedül egyszer nem nyert komoly versenyen, amikor Teguban kiugrott a 100 méter döntőjében. Idén Rióban a tőle megszokott megdöbbentő könnyedséggel nyerte a 100-as sprintet, a 200-at viszont becsülettel végigfutotta, s megszerezte nyolcadik olimpiai aranyérmét. Ha hozzá tudja tenni a kilencediket a 4x100-on, azzal történelmi magasságokba emelkedik – legalábbis átmenetileg, hiszen Nesta Carter doppingvétsége miatt az egyik váltóaranya veszélyben forog.

 bolt2

Pezsgőlocsolás – avagy a nap pillanata:

Az amerikai Sam Kendricks hadnagy, aki végül bronzérmet szerzett rúdugrásban, még az előző éjjel nekifutás közben szakította meg egyik bemelegítő ugrását, mivel egy eredményhirdetésen megszólalt hazája himnusza.

Max Verstappen-érem a nap felfedezettjének: Zsen Csien (Kína)

Tavaly világbajnoki ezüstérmet nyert a fiatal kínai műugró, mégis úgy érezzük, hogy senki mást nem nevezhetünk a nap (sőt, az egész olimpia) Max Verstappenének, csak őt. Hogy miért? Toronyugrásban aratott győzelmével ő lett a történelem első 2000 után született olimpiai bajnoka.

 cian

Crashgate – a nap botránya:

Egyre nagyobb méreteket ölt az amerikai úszók állítólagos kirablási ügye. Napról napra jobban úgy tűnik, hogy itt egyedül ők követtek el bűncselekményt: nem elég, hogy semmi nyoma az őket ért támadásnak, egy benzinkutas vallomása szerint Ryan Lochteék elképesztő, nem csupán olimpikonhoz, hanem egyáltalán kultúremberhez méltatlan viselkedést tanúsítottak. A brazil rendőrség így már nem csupán hamis vád, hanem garázdaság miatt is vizsgálódhat. A New York Post mai címlapja tökéletesen összefoglalja a helyzetet: mint írják, a hatszoros olimpiai bajnok megtestesít mindent, amit a világ gyűlöl az amerikaiakban:

 lochte

Neil Horan-emléktábla a nap hülyéjének:

A díj azé a sportriporteré, aki 48 órán belül kétszer is úgy értékelte hazája sportolónőinek csodálatos teljesítményét, hogy „ez férfimunka volt”. Ugye sokan rájöttök, kiről van szó...?

Palik László-különdíj a nap sportriporteri megoldásáért: Dan Walker (BBC)

„Azok számára, akik a közösségi médiában azt kérdezték, mi zajlik a háttérben: nem fogunk ráközelíteni, de mindenkit biztosítok, hogy ez... Ez nem az. Csak ölelkeznek... Egy kicsit... Könyvet olvasnak, méghozzá furcsa helyzetben. Talán egy kicsit később azt is kiderítjük, milyen könyvről van szó” – kommentálta a BBC riporteri az alábbi jelenetet:

Juan-Pablo Montoya-aranymikrofon a nap nyilatkozatáért: Usain Bolt (Jamaica)

„Azt jöttem bebizonyítani, hogy én vagyok a legnagyobb. Mit tehetnék még, mit kellene még bizonyítanom, hogy az legyek? Remélem, hogy ezután az olyan nagyságok közé tartozom majd, mint Ali vagy Pelé. Hosszú éveken át dolgoztam ezért, s most bebizonyítottam, hogy tisztán, dopping nélkül is el lehet érni mindezt, csak kemény munkával és elszántsággal. Nem csupán izgalmasabbá tettem a sportágat, hanem új szintre is emeltem azt.”

 bolt

Kettős diffúzor – avagy a fiú, aki csalást kiáltott:

Elképesztően fordulatosan alakult a női 4x100-as sprint selejtezője: az éremesélyes amerikai váltó elejtette a botot, így nem jutottak tovább, de óvást nyújtottak be, mivel a brazilok vonalra lépő futója megzavarta az ominózus váltást. A szövetség úgy határozott, hogy az esti programban Allyson Felixék egyedül újrafuthatják a versenyt, s amennyiben sikerül jobbat futni a nyolcadikként továbbjutó kínaiak idejénél, bejuthatnak a fináléba.

Sikerült, méghozzá bőven, ezzel kipöckölték a kínaiakat, akik három pillérre alapuló újabb óvást nyújtottak be: 1) az amerikaiak egymástól eltérő dresszben futottak, ami szabályellenes; 2) az egyedüli újrafutás teljesen eltérő körülményeket jelentett; 3) Kína szabályosan vívta ki a továbbjutást, amit utólag önhibájukon kívül vettek el tőle. Két lehetséges megoldást fogalmaztak meg: vagy fussák újra az elődöntőket (ez teljesen esélytelen volt), vagy szerepeljenek nyolc helyett kilencen a fináléban. Ez utóbbinak elvi akadálya nem lett volna, de ennek ellenére elutasították a javaslatukat. A történetet még pikánsabbá teszi, hogy egyes elemzések szerint az amerikaiak akkor is elejtették volna a botot, ha nem zavarják meg a váltást, s hálásak lehetnek a riválisok szabálytalanságáért.

WTF1-különdíj a nap mémjéért:

Simone Biles gyakorlatai önmagukba is élményszámba mennek – hát még így!

Sebastian Vettel mutatóujja a nap mozdulataiért:

Nem is egy, rögtön két ünneplést választottunk ki, méghozzá egyaránt a női birkózók közül: az edzőjét földhöz vágó Risako Kawai és a bronzérme után a nézőtérre kiemelt kazah Larionova öröme egyaránt alkalmas volt arra, hogy az ember, ha csak átmenetileg is, de szívébe zárja ezt az egyébként Rióban számunkra sok keserűséget hozó sportágat...

Retro – révedjünk a múltba:

Köszönet az indexnek ezért a találatért: a 2004-es olimpia 200-as előfutama látható a videón, ahol az ifjú Usain Boltot a magyar Pauer Géza is lefutotta nagy hajrájának köszönhetően:

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotójáért:

A Brownlee-testvérek a célban, miután megszerezték az első két helyet Nagy-Britannia számára a férfi triatlonosok versenyében:

brownlee 

„Kubica miért ilyen lassú?” – avagy a nap kérdése:

Egy kutatócsoport eredményei alapján nem lehet kizárni, hogy egy tervezési hiba miatt az olimpiai úszómedence nem biztosított egyenlő esélyeket minden versenyzőnek: az áramlások ugyanis a 4-8. pályán úszókat segíthették – különösen az 50 méteres számban, ahol csak egy irányba úsznak a versenyzők. A FINA vizsgálatot indított, a kérdés csak az, hogy ha ez bebizonyosodik, azzal mit lehet kezdeni...?

Lewis Hamilton okostelefonja a nap közösségi médiás üzenetének: Greg Rutherford (Nagy-Britannia) és Thomas van der Plaetsen (Belgium)

A távolugrás bronzérmese szomorúan közölte a Twitteren, hogy ellopták a telefonját Rióban, amit különösen a kisfiáról készült fotók és videók miatt sajnál, amire a tízpróbázó van der Plaetsen úgy reagált, hogy Rutherford is belépett a klubba...

 rutherford_plaetsen

Mercedes-különdíj a megdöbbentő fölényért: a japán női birkózók

4 arany, 1 ezüst – ilyen eredménnyel zárták a japán női birkózók az összesen 6 súlycsoport versenyeit, s ezzel helyzetbe hozták hazájukat az éremtáblázat negyedik helyéért vívott csatában – az egyetlen ezüst, ahogy lentebb írjuk, épp egy eddig verhetetlen legendától származik...

 japanok

Niki Lauda sapkája a nap visszatérőjének: Ezekiel Kemboi (Kenya)

Az ember, aki gyorsabban tért vissza a sportban, mint Lauda a balesete után. Egyetlen nappal azt követően, hogy bejelentette visszavonulását, az akadályfutás élő legendája közölte, hogy legalább egy évig mégis folytatja a versenyzést. A francia óvást követően elvett olimpiai érmét ugyanis nem a zöld asztal mellett kívánja visszaszerezni, hanem a jövő évi londoni világbajnokságon akarja kárpótolni magát.

 kemboi

„Hova tűnt Damon Hill”-emlékposzter a nap meglepetésének: Helen Maroulis (USA)

Mivel világbajnok versenyzőről van szó, önmagában nem nevezhetjük meglepetésnek, hogy a 24 éves marylandi hölgy nyerte az 53 kilogrammos birkózók versenyét, de ha hozzátesszük, hogy az ellenfél a 13-szoros világ- és háromszoros olimpiai bajnok japán Saori Yoshida, minden idők legsikeresebb szabadfogású birkózója volt, aki felnőtt karrierje eddigi 15 éve során csak két vereséget szenvedett... Az bizony nagyon emlékezetesség teszi az Egyesült Államok történetének első női birkózóaranyát.

 maroulis

Felipe Massa zoknija a nap csapatjátékosának: Marco del Lungo (Olaszország)

Amikor a második negyed vége felé haladva a szerbek 6-0-ra vezettek az olaszok ellen a férfi pólóelődöntőben, úgy tűnhetett, hogy minden idők egyik legcsúnyább veresébe szalad bele a talján csapat. Aztán az olaszok kapust cseréltek, a hét lövésből hat gólt kapó Tempesti helyére del Lungo jött be, aki ötven százalék feletti védési mutatójával erőt adott csapatának, s végül az utolsó játékrészben hat gólt lőve tisztes, 10-8-as vereségre alakították az állást – így legalább emelt fővel szállhattak ki a medencéből.

 polo

Michael Schumacher-díj a nap rekordereinek:

A 13. napra négy olimpiai rekord is jutott, világcsúcs viszont egy sem, azaz továbbra is 19 versenyszámban írták át a történelem legjobbját Rióban. Egy valamit mégis kiemelnénk: az olasz Ivan Zaytsev 127 kilométer per órával szervált az Irán elleni röplabda-negyeddöntőben, amivel beállította az olimpiai rekordot, melyet honfitársa, Cristian Savani és a német színekben versenyző Grózer György tart.

 zaytsev

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

A Tótka-Molnár 200-as kajakkettes a bravúros negyedik helyet szerezte meg azt követően, hogy eredetileg ott sem lettek volna Rióban, míg Hufnágel és Ceiner hetedik lett 1000 méteren. Hajdu Jonatán a B-döntő második helyével az összetett 10. helyét szerezte meg. Szabadfogású birkózóinknak nem sikerült a bravúr, Sastin Mariannának egy, Németh Zsanettnek pedig két meccs jutott. Nem szerepeltek különösebben jól öttusázóink a rangsoroló vívásban, de szerencsére ez csak egy versenyszám volt, bőven van még esély javítani. A 32. helyen esett ki a selejtezőből Szabó Barbara magasugró, míg a triatlont Faldum Gábor a 20., Tóth Tamás pedig a 33. helyen zárta több mint 50 indulóból. A férfi vízilabda-válogatott kiütötte Brazíliát, így holnap a görögökkel játszat az ötödik helyért.

 totka

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

Kozák Danuta a magyar sport 175. olimpiai aranyát és 500. olimpiai érmét szerezte – megjegyzés: utóbbi a téli olimpiákon szerzett 6 éremmel együtt, míg előbbibe a hivatalos kimutatásokból sokszor kihagyott művészeti versenyeket is beleszámolták.

 kozak

A bajnoki pontverseny állása:

A kilométerekkel vezető amerikaiak mögött, akik már a 100. érmüket szerezték Rióban, továbbra is a britek a másodikak, akik ezzel 1908 óta a legjobb eredményüket érhetik el, míg Kína 2000 óta először csúszhat ki az első kettőből. Már 55 országnak van aranyérme Rióból, köztük Jordániának: az ország története első olimpiai érmét Ahmad Abu-Ghaush tékvandós szerezte. Jordánia már a hetedik nemzet, mely Rióba iratkozik fel az aranyérmesek listájára, csak összehasonlításképp: Londonban egy, Pekingben két ilyen volt – hasonlóan nagy számban Athénben törték meg a jeget, akkor hat ország szerezte első aranyát. Rióból már 79 nemzetnek valamilyen színű érme, köztük végre valahára Indiának is, akiknek Sakshi Malik birkózta ki az elsőt. Immár több ország szerzett aranyat, mint Londonban, ott viszont összesen 85 jutott éremig – ezt valószínűleg idén már nem érik el a Rióban küzdő nemzetek.

 ermek

Kire figyeljünk ma, a játékok 14. napján?

Három versenyszámban is éremben reménykedhetünk: a női pólócsapat 16:20-kor küzd meg a bronzért az oroszokkal, a vívást kicsit elrontó Kovács Sarolta és Földházi Zsófia 17 órától vesz részt az öttusa további versenyszámában, míg Pars Krisztián valamivel hajnali 2 után lép először a dobókörbe a kalapácsvetés fináléjában. A kajak-kenusoknál ma ismét előfutamok következnek, azaz újabb érmeknek ágyazhatnak meg: a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenukettes, és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású női kajaknégyes is a legnagyobb esélyesek között van. Rajtuk kívül férfi K-1 200 méteren Molnár Péter, K-4 1000 méteren pedig a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás egység indul ma. Az atlétika talán legkeményebb versenyszámaiban, az 50, illetve a 20 kilométeres gyaloglásban három-három magyar indul, Rácz Miklós, Srp Miklós és Venyercsán Bence, illetve Madarász Viktória, Kovács Barbara és Récsei Rita személyében.

 pars

Hall of Fame: 

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
1. SZILÁGYI ÁRON (kard)
1. SZABÓ GABRIELLA ÉS KOZÁK DANUTA (kajak, 500 m)
1. KOZÁK DANUTA (kajak, 500 m)
2. Imre Géza (párbajtőr)
2. Hosszú Katinka (200 hát)
2. Cseh László (100 pillangó)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
3. Kapás Boglárka (800 gyors)
3. Márton Anita (súlylökés)
3. Férfi párbajtőrcsapat

4. Kapás Boglárka (400 gyors)
4. Tótka Sándor, Molnár Péter (kajak, 200 m)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, 73 kg)
5. Bácsi Péter (kötöttfogású birkózás, 75 kg)
5. Lőrincz Viktor (kötöttfogású birkózás, 85 kg)
6. Női 4x200-as gyorsváltó

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: