DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Rio16 – 12. Dobtak, gátaztak, futottak

Az atlétikastadionra figyelt tegnap a világ: bombameglepetés kalapácsvetésben és 200 méteren, duplázott egy jamaicai hölgy, nagy versenyt hozott az akadályfutás, fantasztikus amerikai tripla gáton.

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjának: Pars Krisztián

Önmagában nem jelentene különösen elismerésre méltó eredményt, hogy a kétszeres világbajnoki ezüstérmes olimpiai címvédő kalapácsvető a negyedik helyen kvalifikálta magát a fináléba, de tudván, mennyi sérülés hátráltatta őt, nagyon büszke lehet eredményére Pars Krisztián, aki a legfontosabb pillanatban, az olimpiai selejtezőben dobott akkorát, amilyet tél óta egyszer sem. Hátha a döntőben összejön még egy kicsivel nagyobb, és akkor a többiek formáját látva az éremszerzés sem elképzelhetetlen.

pars



Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Elaine Thompson (Jamaica)

Az olimpia előtt valószínűleg nem fogadtunk volna rá, hogy a jamaicai hölgy meg tudja csinálni a 100-200 duplát, de miután a „nagyok”, Shelly-Ann Fraser-Pryce és Veronica Campbell-Brown nem voltak abban a formában, ami a győzelemhez szükséges lett volna, ő szerezte meg mindkét aranyérmet Jamaicának. Thompson ezzel egymaga tartotta életben a reményt arra Jamaica számára, hogy meg tudja csinálni a dupla-triplát, azaz mind a hat aranyérmet elhozni a sprintszámokban – az előző két alkalommal ötig jutottak.

thompson

Jean Alesi sisakja a nap pechesének: Maija Stadnik (Azerbajdzsán)

Egyetlen másodperccel a 48 kilogrammos szabadfogású birkózódöntő befejezését megelőzően úgy tűnt, hogy sikerül legyőzni az elmúlt három világbajnokságot megnyerő japán Eri Tosakát. Ráadásul az azeri Stadnik támadott is – és végül ez lett a veszte: a legutolsó másodpercben Tosaka megfordította őt, s ezzel a döntő eredményét is.

stadnik

Pezsgőlocsolás – avagy a nap pillanata:

Fantasztikus befutót produkált az előző két világbajnokságon a lentebb még említett Kemboi mögött ezüstérmet szerző kenyai Conseslus Kipruto a 3000 méteres akadályfutás végén: úgy ért el új olimpiai rekordot, hogy a célegyenesben már csak integetett, ünnepelt, és a közönséget is erre biztatta – s nem is mondhatnánk, hogy nyílegyenesen futott volna...

kipruto

Michael Andretti kesztyűje a nap csalódásának: Pawel Fajdek (Lengyelország)

A kalapácsvetés abszolút esélyese már a selejtezőben elszállt – ellentétben kalapácsával, mely mindössze 72 méterig repült. A világ idei 10 legjobb eredményét 80 és 82 méter között egytől-egyig maga birtokló Fajdek ezzel csak a 17. helyen zárt, 147 centiméterrel elmaradva a döntőbe jutástól.

fajdek

Alberto Ascari-különdíj a sorozatos győzelmekért:

Danijar Jeleusszinov sikerével egymás után negyedszer is kazah olimpiai aranyérem született a váltósúlyú bokszolók versenyében – utoljára 2000-ben tudta más nemzet fia megnyerni a 69 kilogrammosok küzdelmét.

 jeleusszinoc

Juan-Pablo Montoya-aranymikrofon a nap nyilatkozatáért:

„Minden atlétának azzal a céllal kell szerepelnie az olimpián, hogy a lehető legjobb eredményért a lehető legjobb produkciót mutassa. A hölgyek viszont a média figyelmét akarták felkelteni, mi pedig ezt kritizáltuk” - mondta Thomas Kurschilgen, a Német Atlétikai Szövetség sportigazgatója a Hahner-ikrekről, akik különös módon másodpercre azonos idő alatt teljesítették a maratont – valószínűleg azért, hogy összejöhessen az alábbi célba érkezés...

 hahner

„Karthikeyan-piruett”, avagy a nap fordulata:

A pontozási botrányba keveredett orosz Vlagyimir Nikitin, akit azzal vádoltak, hogy bírói segítséggel jutott be a legjobb négy közé, visszalépett az elődöntőtől, azaz az amerikai Stevenson mérkőzés nélkül került a fináléba. Az orosz állítólagos kézsérüléseire hivatkozott, de könnyen lehet, hogy más van a háttérben...

nikitin

Kai Ebel meghozta a nap hírét:

Nem engedték hazarepülni az Egyesült Államokban Gunnar Bentz és Jack Conger úszókat, akiket állítólag Ryan Lochte-val és Jimmy Feigennel együtt támadás ért Rióban – a rendőrség viszont vizsgálódik, mivel elmondásuk szerint semmit nem tudnak erről, s a vizsgálat érdekében a repülőtérről az őrszobára vitték az úszókat, hogy tegyenek vallomást.

Spa-szobrocska a nap versenyének: férfi 200 méteres síkfutás, elődöntő

Ritkán történik ennyi emlékezetes dolog egy atlétikai elődöntőben, mint most a 2008 óta Usain Bolt felségterületének számító hosszabbik sprintszámban. Két hatalmas sztár elhullott a Bolt legfőbb ellenfelének ígérkező Justin Gatlin, valamint a történelem második leggyorsabb 200-asa, a 19,26-os – igaz, öt évvel ezelőtti – egyéni legjobbal rendelkező Yohan Blake. És akkor ott volt Bolt futama, és az újabb felejthetetlen célba érkezés: a hétszeres bajnok szupersztár ismét mosolygott, de immár nem egyedül, hiszen a jobbján futó, a kiengedő jamaicait két századra megközelítő kanadai De Grasse visszamosolygott rá...

 bolt_degrasse

Taki Inoue sushija a nap szerencsétlenének: Johnny Palacios (Honduras)

Tizennégy másodperc alatt gólt kapni úgy, hogy ti kezdtétek a mérkőzést – ez minden sportágban nagy „bravúr” lenne... Különösen ha labdarúgásról van szó, ahol nem potyog 20-40-60 találat egy meccsen, mint pólóban vagy kézilabdában, most mégis ilyen gyorsan sikerült megszereznie a vezetést a braziloknak, ráadásul egy olimpiai elődöntőben. Persze ehhez szükség volt a hondurasi hátvéd hathatós segítségére, aki hátul kockáztatott teljesen feleslegesen, s szó szerint pillanatok alatt hátrányba kerítette csapatát – mely a meccs végére meghatszorozódott.

 palacios

Sebastian Vettel mutatóujja a nap mozdulatáért:

Az emberi kötélugrás – ezzel a trükkel nyűgözte le a világot kínai tornászok egy csapata a tornaversenyek hagyományos záróesemény, a gálán.

 kotel

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotójáért:

Brianna Rollins, Nia Ali és Kristi Castlin az olimpiák történetében hatodszor sajátították ki egy nemzet számára valamely atlétikaverseny dobogóját – így ünnepeltek:

 gatasok

Crashgate – a nap botránya:

Valószínűleg lehet valami az ír Conlan által, épp a fentebb említett orosz elleni vereség után kirobbantott pontozási botrányban, a nemzetközi szövetség ugyanis több pontozót és mérkőzésvezetőt kizárt az olimpiáról – persze az eddigi eredményeken már nem változtatnak. Ez csak ráerősít azokra a játékok kezdete felröppent hírekre, melyek szerint az AIBA versenyein manipulálják az eredményeket.

Pastor Maldonado szuszpenzora a nap bukásáért: Julija Timosinina (Oroszország)

Néhány napja már láttunk egy ilyen felvételt, de ez most még fájdalmasabbra sikeredett: az orosz hölgy a 10 méteres műugrás selejtezőiben arccal érkezett a vízre...

Barrichello balaklavája – méltatlan búcsú: Ezekiel Kemboi (Kenya)

A kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok akadályfutó klasszis, aki versenyszámában egyedül tudott mindkét világversenyen egynél többször győzni, a harmadik helyen ért célba karrierje utolsó versenyén. Ha nem lett volna elég ok a szomorúságra, hogy nem bírta az utolsó kört, a 34 éves klasszist nem sokkal később kizárták a versenyből, mert a vizesároknál egy alkalommal elhagyta a pályát...

 kemboi

Michael Schumacher-díj a nap rekordereinek:

A 12. játéknapon nem született újabb világcsúcs, a most következő 13.-on viszont Usain Bolt nagyon készül a 200 rekordjának megdöntésére.

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

Három egységünk is az A-döntőbe jutott a kajak-kenu selejtezőiben: Kozák Danuta K-1 500 méteren, a Hufnágel-Ceiner kettő K-2 1000 méteren, míg a Tótka-Molnár páros K-2 200 méteren – Hajdu Jonatán a B-döntőben szerepelhet. Kormos Villő nem szerepelt jól 10 méteres toronyugrásban, saját maga számára csalódást okozva a 27. helyen zárta az olimpiát, míg a női pólócsapat derekasan küzdött, de az abszolút esélyes amerikaiak ellen nem sikerült kivívni a döntőbe jutást.

 kozak

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

Ismét Kaori Icho szerezte meg az aranyérmet a női szabadfogású birkózók 58 kilogrammos versenyében, ezzel nem csupán a történelem első négyszeres bajnok birkózója lett, de egyúttal az első nő is, aki úgy tudott négy olimpiai győzelmet szerezni, hogy sportága jellege miatt egy játékokon csak egy számban tud indulni. Icho története egyébként még nem ért véget: Tokió után ötszörös győztesként szeretné befejezni.

 icho

A bajnoki pontverseny állása:

Az Egyesült Államok már 30 aranyéremnél jár Rióban, míg Nagy-Britannia és Kína továbbra is nagy csatát vív az éremtábla második helyéért. A nap nyertese Japán volt, akik három aranyat birkóztak ki, s így a hatodik helyre léptek előre. Magyarország jelenleg a 12., s az elméleti esély még megvan a londoni top10-es eredmény elérésére

 eremtabla

Kire figyeljünk ma, a játékok 13. napján?

A fentebb említett kajakozók 14:00 és 15:20 között vívják A-, illetve B-döntőiket: a két éremszerzés abszolút reális célnak tűnik. Négy öttusázónk, Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Marosi Ádám és Demeter Bence a vívással kezdi meg szereplését, s lesz két birkózó is a női szabadfogású versenyben Sastin Marianna és Németh Zsanett személyében. Triatlonban Faldum Gábor és Tóth Tamás versenyez ma, a magasugrók közt Szabó Barbara selejtez. míg a férfi pólócsapat 16 órától játszik Brazília ellen helyosztót.

totka_molnar

Hall of Fame:

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
1. SZILÁGYI ÁRON (kard)
1. SZABÓ GABRIELLA ÉS KOZÁK DANUTA (kajak, 500 m)
2. Imre Géza (párbajtőr)
2. Hosszú Katinka (200 hát)
2. Cseh László (100 pillangó)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
3. Kapás Boglárka (800 gyors)
3. Márton Anita (súlylökés)
3. Férfi párbajtőrcsapat

4. Kapás Boglárka (400 gyors)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, 73 kg)
5. Bácsi Péter (kötöttfogású birkózás, 75 kg)
5. Lőrincz Viktor (kötöttfogású birkózás, 85 kg)
6. Női 4x200-as gyorsváltó

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: