DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Rio16 – 10. Fair play, korrektség, elegancia?!

Egy furcsán megszerzett aranyérem, sportszerűtlen közönség, egy direkt elengedett világcsúcs, egy hatalmas baleset és egy botrányos bíráskodás – sok embernek volt miért morognia hétfőn Rióban.

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjainak: Női vízilabda-válogatott

Persze az Európa-bajnoki győzelem, 2005 óta az első nagy torna, amit megnyertek, jól mutatta, hogy remek formában vannak, de arra talán mi sem számíthattunk, hogy 0-3-as, majd 1-5-ös hátrányból képesek lesznek visszajönni a lányok Ausztrália ellen, akik négy és nyolc éve is megfosztottak minket az éremszerzéstől. Képesek voltak, egy pillanatig sem adták fel, s igazi csapatmunkával felhozták 8-8-ra a meccset: nyolc gólunkat hat különböző játékos szerezte. A büntetőknél pedig nem remegett meg a lányok keze, így holnap megvan az esélyük visszavágni a csoportbéli vereségért az amerikaiaknak, akik nagyon simán verték Brazíliát: 13-0-ra vezettek három negyed után, mielőtt kicsit kiengedve kaptak volna három gólt.

polo



Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Thiago Braz (Brazília)

Óriási meglepetést, s a hazai nézők talán legörömtelibb pillanatát hozta a rúdugrás döntője: a brazil Thiago Braz életében először átugrotta a hat métert, egészen pontosan a 603 centimétert, s miután a címvédő francia Lavillenie a 603-at és a 608-at is leverte, hazai győzelem született a versenyszámban. Braz teljesítményéből mit sem von le, de a versenyre árnyékot vetett a szurkolók viselkedése, akik roppant sportszerűtlen módon igyekeztek megzavarni a riválist ugrásai során.

braz

Pezsgőlocsolás – avagy a nap pillanata:

Újabb lánykérés történt Rióban, ráadásul még az előző körülményeit is sikerült „fokozni”: a szinkronugrásban bronzérmes Csin Kaj a női 3 méteres ugrás eredményhirdetése közben kérte meg párja, Ho Ce kezét, aki ezüstérmet szerzett.

lanykeres 

„Vak stewardok!” – különdíj a nap hülyebírójának:

Egy egészen elképesztő bírói döntés fosztotta meg Lőrincz Viktort a 85 kilogrammos kötöttfogásúak bronzérmétől: a magyar versenyző vezetett, aktívabb volt ellenfelénél, mégis ő kapott egy intést passzivitásért – és döntetlennél az utolsó pont dönt... Persze az ilyen szubjektív megítélésű eseteknél mindig hazahúz az ember szíve, de aki látta a mérkőzést, pontosan tudja: egyedül a bíró döntése volt az, ami elvette a magyar sportolótól élete álmának beteljesítését. A magyar szövetség közleményt adott ki: "A nemzetközi szövetség (UWW) hatályos szabályzata szerint óvás nem létezik, a szőnyegen kihirdetett eredmény semmiféle módon nem változtatható meg. Ennek ellenére a Magyar Birkózó Szövetség a MOB-bal egyeztetve jelzi aggályait az UWW vezetése felé, és megvizsgálja az esetleges egyéb jogorvoslatok lehetőségét Az MBSZ teljes mellszélességgel kiáll Lőrincz Viktor mellett, akit a hazai birkózótársadalom az olimpia hőseként, s egyben érmeseként tisztel."

lorincz 

Kai Ebel meghozta a nap hírét:

Mégis versenyezhet Rióban az eltiltott, majd felmentett, majd kizárt orosz atléta, Darja Klisina. Szerencsére ma rendezik a távolugrást, így a Klisina-szappanopera talán véget ér ezzel. 

Daniel Ricciardo-különdíj a nap ünnepléséért: David Katoatau (Kiribati)

A klímaváltozás miatt eltűnéssel fenyegetett szigetország súlyemelője elmondása szerint ezzel a tánccal a figyelmet akarja felhívni hazája veszélyeztetett helyzetére:

Michael Andretti kesztyűje a nap csalódásának: Veronica Campbell-Brown (Jamaica)

A zsinórban három olimpiai döntőt futó, háromszoros olimpiai és világbajnok jamaicai sprinter már a 200 méter előfutamaiban kiesett –amiben némi szerepet játszhatott az is, hogy a táv felét rossz sávban futotta tévedésből...

campbell

Juan-Pablo Montoya-aranymikrofon a nap nyilatkozatáért: Lőrincz Viktor (Magyarország)

„Kivettek egy érmet a zsebemből. Adnak neki két pontot, behozom, megcsinálom az intésakciómat, aztán az utolsó percben visszaadják ennek! Ez mindig így nyer, mindig visszaadják neki az utolsó percben, ezt nem hiszem el...” – nyilatkozta Lőrincz Viktor a birkózó-bronzmeccs botrányos végkifejletét követően.

WTF1-különdíj a nap mémjéért:

„A győztesek a győzelemre koncentrálnak, a vesztesek a győztesekre. Kivéve, ha te vagy Usain Bolt, mert akkor arra koncentrálhatsz, amire csak akarsz!”

bolt

Sebastian Vettel mutatóujja a nap mozdulatáért: Shanae Miller (Bahama-szigetek)

Bevetődve szerezte meg a 400 méteres síkfutás aranyérmét a favorit Allyson Felix előtt a nagy tempóban kezdő, de a hajrára nagyon elfáradó bahamai sprinter. A mozdulatot rengetegen kritizálták, sportszerűtlennek minősítve azt – de a szabályokat nem sértette meg Miller, az aranyérem pedig minden bizonnyal bőségesen kárpótolja a támadásokért és a rengeteg mémért, ami azóta megjelent róla az interneten.

miller_

„Az elegancia hiánya”-különdíj: Ruth Jebet (Bahrein)

Minden adott volt a 3000 méteres akadályfutás friss bajnokának, hogy világcsúcsot fusson, amit valószínűleg ő is pontosan tudott, a hajrában ugyanis lelassított, s voltaképpen csak besétált a célba. Az olimpián ugyanis nem jár külön pénzdíj a rekordokért, így jobban megéri, ha egy Diamond League-versenyen teljesíti a valaha volt leggyorsabb 3000-es akadályt. Természetesen az ember ha magába néz, meg tudja érteni a kenyai származású futó tettét – de a legkevésbé sem volt elegáns a cselekedete...

 jebet

„Jézus Mária, Webber!” – avagy a nap legijesztőbb pillanata:

Leszakadt és a tömegbe esett egy kábelen futó kamera az olimpiai parkban. Heten sérültek meg, két embert kórházba is kellett szállítani, de szerencsére a hírek szerint senki nem szenvedett maradandó károsodást.

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotóiért:

Ítéletidő sújtotta az olimpiai stadiont, ami alaposan felforgatta az atlétikai versenyek programját is. A 110 gáton továbbjutó Baji Balázs az előfutama előtt és közben:

baji

baji2

Lewis Hamilton okostelefonja a nap közösségi médiás üzenetének:

Tíz évvel azt követően, hogy kislányként autogramot kapott Michael Phelpstől, az azóta aranyérmekkel magát rendesen elhalmozó Katie Ledecky „visszaadta a kölcsönt”:

A nap szívmelengető pillanata:

Elsa Noguera, Kolumbia lakásügyi minisztere bejelentette, hogy a kerékpárszerelőként dolgozó amatőr ökölvívó, az olimpiai ezüstérmet szerző Yurberjén Martínez édesanyja számára házat építenek – a végül üzbég ellenfelétől vereséget szenvedő 24 éves sportoló ugyanis erre akarta költeni az aranyéremért járó jutalmat.

bokszolo 

Pastor Maldonado szuszpenzora a nap bukásáért:

Hatalmasa balesetet okozott a pályakerékpár omnium versenyszámában a négyszeres világbajnok Mark Cavendish, aki valósággal elkaszálta a koreai Parkot. A kialakuló tömeges bukás után Parkot kórházba kellett szállítani, Cavendish pedig elnézést kért a történtekért – azt viszont határozottan visszautasította, hogy manőveréért kizárás járna, s emiatt el kellene vennie tőle a megszerzett ezüstérmét.

David Coulthard középső ujját formázó aranyszobrocska: Renaud Lavillenie (Franciaország)

A már említett rúdugródöntőben a francia egyértelművé tette véleményét a brazilok viselkedéséről. Nem tudjuk elítélni, csúnyábbat is mutathatott volna:

„Nincs fair play, nincs tisztelet. Ha az olimpián nem kapunk tiszteletet, akkor mégis hol fogunk?” – nyilatkozta később.

Michael Schumacher-díj a nap rekordereinek:

Ismét született egy atlétikai világcsúcs Rióban, immár a harmadik: a lengyel Anita Włodarczyk 82,29 méterrel nyerte meg a női kalapácsvetést – ezzel saját rekordját írta felül. Ezzel már 18 versenyszámban született világcsúcs az olimpián: hét úszásban, négy súlyemelésben, három-három atlétikában és pályakerékpárban, egy pedig íjászatban.

 wloda

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

Mindenekelőtt emeljük kalapunk Lőrincz Viktor előtt, aki egy nagyon nagy skalpot is begyűjtve menetelt az ötödik helyig a kötöttfogásúak 85 kilogrammos mezőnyében, s Baji Balázs is nagy dicséretet érdemel, hiszen a nehéz körülmények ellenére magabiztosan jutott tovább 110 gáton. Risztov Éva a 13., Olasz Anna pedig a 14. helyen zárta a női maratonúszást, a kajak-kenu selejtezői viszont nem alakultak a legjobban számunkra, hiszen Dusev-Janics Natasa, Kopasz Bálint és Vasbányai Henrik is a B-döntőben folytathatja szereplését, a Szabó-Kozák-kettős viszont Danuta betegsége ellen is első helyen jutott a mai fináléba.

 uszok

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

A gyűrűben aranyérmet nyerő görög tornász, Elefteriosz Petruniasz lett a történelem első sportolója, aki azt követően szerezte meg az olimpiai bajnoki címet, hogy első futóként útjára indította a lángot Olümpiából.

 pethrounias

A bajnoki pontverseny állása:

Magyarország a 12. helyen áll az éremtáblázaton, az európai nemzetek közül pedig a hetedik. Az élen továbbra is az USA, akik 99,9% eséllyel meg is fogják tartani ezt, mögöttük viszont nagy harc lehet a második helyért Nagy-Britannia és a saját elvárásaikat jócskán alulteljesítő kínaiak közt. Hetedikként Bahrein is feliratkozott azon nemzetek sorába, melyek Rióban szerezték meg történetük első aranyérmét – összesen 49 országnak van már győzelme a 2016-os játékokon, medált pedig 71 szerzett.

 ermek

Kire figyeljünk ma, a játékok 11. napján?

Mindenekelőtt a Szabó-Kozák kajak kettest kell kiemelni, akik ötszáz méteren 14:23-kor megszerezhetik a magyar küldöttség hatodik riói aranyérmét. Az A-döntőkben nem lesz több egységünk: Vasbányai Henrik, Kopasz Bálint és Dusev-Janics Natasa egyaránt a B-fináléban száll vízre. Ma két kötöttfogású birkózónak is szoríthatunk a 66 kilogrammos Lőrincz Tamás és a 98-as Kiss Balázs személyében. Baji Balázs gátfutó hajnali 01:40-kor kísérelheti meg az óriási bravúrt, a 110 gát döntőjébe való bejutást – a finálét 03:45-kor rendezik. Lesz még nyíltvízi úszás Papp Márkkal, súlyemelés +105-ös súlycsoportja Nagy Péterrel, 16 órától pedig a férfi pólócsapat küzdhet meg Montenegróval az elődöntőért.

 szabokozak

Hall of Fame: 

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
1. SZILÁGYI ÁRON (kard)
2. Imre Géza (párbajtőr)
2. Hosszú Katinka (200 hát)
2. Cseh László (100 pillangó)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
3. Kapás Boglárka (800 gyors)
3. Márton Anita (súlylökés)
3. Férfi párbajtőrcsapat

4. Kapás Boglárka (400 gyors)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, 73 kg)
5. Bácsi Péter (kötöttfogású birkózás, 75 kg)
5. Lőrincz Viktor  (kötöttfogású birkózás, 85 kg)
6. Női 4x200-as gyorsváltó

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: