DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Rio16 – 9. Történelmet futottak

Usain Bolt és egy dél-afrikai ifjonc is olyat tett, amit korábban soha senki, a magyarok két vesztes elődöntő miatt szomorkodhattak, a pólócsapat viszont megtette a dolgát – és végre kezdődik a kajak-kenu!

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjainak: Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter

Egy nagyon szépen csillogó bronzérmet szerzett a vívóversenyek utolsó napján a párbajtőrcsapat, mely a negyeddöntőt Dél-Korea ellen heroikus csatában, míg az Ukrajna elleni bronzmeccset egy apró megingástól eltekintve fölényesen hozta le. A döntőbe jutásra viszont sajnos nem mutatkozott reális esély: bár a franciák ellen is voltak momentumai a csapatnak, s öt tus hátrányról is sikerült felállni, el kell ismerni: a jobb csapat nyerte a párharcot és az olimpiát. Imre Géza negyedik ötkarikás medáljával búcsúzott a játékoktól.

herey



Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Wayde Van Niekerk (Dél-Afrika)

Pedig valljuk be, ide ceruzával még az este beírtuk Usain Bolt nevét, de a 24 éves dél-afrikai futó, aki a legendás Michael Johnson szerint az atlétika következő szupersztárja lehet, a hetedik olimpiai aranyát szerző jamaicait is a háttérbe szorította, miután a 400 méteres síkfutás fináléjában világcsúcsot repesztett a 8-as pályán. Az eddigi csúcsot maga Johnson tartotta még 1999-ből, ezt írta felül 15 századdal az ember, aki a 100-at 10, a 200-at 20, a 400-at pedig 44 másodpercen belül futja.

van_niekerk

Pezsgőlocsolás – avagy a nap pillanata:

A hole-in-one-jával egyszer már a figyelem középpontjába kerülő brit Jusin Rose nyerte meg az olimpiára 112 év után visszatérő golfversenyt, s ezzel túlzás nélkül állíthatjuk: történelmet írt. A briteknek egyébként is óriási napjuk volt: az éremtáblázaton három napja még Magyarország mögött álló küldöttség tornában kettő (Max Whitlock két szeren volt a legjobb), teniszben (Andy Murray) és pályakerékpárban (Jason Kenny) pedig egy-egy aranyat nyert, így a második helyezett Kínát is átugrották.

rose

Peter Collins-medál a sportszerűségért: Arthur Mariano (Brazília)

A brazil Arthur Mariano tisztelgéssel köszöntötte az őt és honfitársát legyőzve aranyérmet szerző Max Whitlockot tornadöntőjüket követően:

mariano

Juan-Pablo Montoya-aranymikrofon a nap nyilatkozatáért: Papp Krisztina (Magyarország)

„Belecsaptam a lecsóba, de igazából nagyon kiscsirke vagyok még ehhez” – nyilatkozta maratonfutónk a klasszikus táv teljesítését követően.

papp

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotójáért:

Találtunk egy egészen szenzációs képet Laurine van Riessen tegnap már megénekelt földöntúli mentéséről a női keirinversenyből: 

vanriessen

Pastor Maldonado szuszpenzora a nap bukásáért: Nagyezsda Bazsina (Oroszország)

Csak most leltünk rá erre a pénteki videóra: az orosz hölgy 0.000 pontot teljesített egyik ugrása során a műugrás 3 méteres selejtezőjében. Ráadásul nem is lehetett túl kellemes a leérkezés:

Michael Schumacher-díj a nap rekordereinek:

Ahogy fentebb is említettük, a dél-afrikai Wayde Van Niekerk futotta az atlétikaversenyek második riói rekordját. A férfi 400 méter világcsúcsa ezentúl 43,03 másodperc.

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

Egy esetleges vereség kiejthette volna a férfi pólócsapatot, de a házigazdák elleni sima győzelemmel csoportelsőként jutottak tovább. Bácsi Péter fantasztikusan kezdte a kötöttfogású birkózók 75 kilogrammos küzdelmét, de az elődöntőben egy bírói intés megállította, majd nagy küzdelemben a bronzmeccsen is kikapott és ötödik lett. A sportlövők utolsó versenyszámát, férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetettjét Péni István a 12., Sidi Péter pedig a 34. helyen zárta. Mindhárom indulónk sikerrel teljesítette a maratont: Erdélyi Zsófia az 52., Papp Krisztina a 65., Szabó Tünde pedig a 83. helyen végzett. Nem sikerült a bravúr a nemrég még 3. helyen álló vitorlázónak, Berecz Zsombornak, aki végül a 12. helyen fejezte be a finn dingi versenyét.

bacsi

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

Usain Bolt az atlétika történetének első sprintere, aki három egymás utáni olimpián győzni tudott férfi 100 méteres síkfutásban.

bolt

A bajnoki pontverseny állása:

Az Egyesült Államok töretlenül vezet, mögé viszont aranyvasárnapja után Nagy-Britannia zárkózott fel. Magyarország továbbra is a 11. helyen van, közvetlenül Hollandia, Spanyolország és Új-Zéland előtt. 47 küldöttség tudott már aranyérmet nyerni Rióban, összesen pedig 68 szerzett érmet – közeledünk a londoni 54/85-höz.

Kire figyeljünk ma, a játékok 10. napján?

Risztov Éva címvédőként ugrik vízbe a 10 kilométeres maratonúszásban, ahol rajta kívül Olasz Anna indul még, aki az utolsó utáni pillanatban szerzett kvótát. Megkezdődnek a kajak-kenu selejtezői: Vasbányai Henrik kenu 1000 méteren, Kozák Danuta és Szabó Gabriella kajak 500-on, Janics Natasa 200-on, míg Kopasz Bálint 1000 méteren indul. Ma is lesz birkózónk Lőrincz Viktor személyében, aki a 85 kilogrammban indul, az atlétikastadionban az Eb-ezüstérmes 110 gátas Baji Balázsért szoríthatunk, míg a női pólócsapat 20:30-tól Ausztráliával játszik a négy közé jutásért.

risztov

Hall of Fame: 

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
1. SZILÁGYI ÁRON (kard)
2. Imre Géza (párbajtőr)
2. Hosszú Katinka (200 hát)
2. Cseh László (100 pillangó)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
3. Kapás Boglárka (800 gyors)
3. Márton Anita (súlylökés)
3. Férfi párbajtőrcsapat

4. Kapás Boglárka (400 gyors)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, 73 kg)
5. Bácsi Péter (kötöttfogású birkózás, 75 kg)
6. Női 4x200-as gyorsváltó

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: