DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Rio16 – 7. Az éjjel soha nem érhet véget

Hihetetlen hajnala volt a magyaroknak, minden idők legnagyobb 10 kilométerét futották, az igazi „Hegy” nyert judóban, bejelentette visszavonulását az úszólegenda és valami bűzlik Rióban – igen, még mindig a víz.

Kesjár Csaba-emlékérem a nap magyarjának: Cseh László

Hogy is válassza ki az ember a nap legjobb magyarját, amikor 40 perc alatt négy érem is született szebbnél szebb eredményekkel? Végül a magyar „ezüstfiú” mellett döntöttünk, akinek csak azon roppant balszerencsés okból nincs helye az eredmények szempontjából is hazánk úszósportjának legnagyobbjai közt, mert a történelem legjobb úszójával kényszerült együtt versenyezni bő egy évtizeden át. Bár az áhított aranyérem sosem jött össze, Cseh Laci mind közül a legszebben csillogó ezüstjét szerezte meg, szimbolikus módon századra azonos időt úszva a most visszavonuló legendával, Michael Phelpsszel, valamint az utánuk következő generáció egyik legnagyobbjával, Chad Le Clos-val.

cseh



Jean Alesi sisakja a nap pechesének: Hosszú Katinka (Magyarország)

Hogy miért nevezhetjük a 2016-os olimpia legsikeresebb egyéni sportolóját balszerencsésnek? Azért, 6 századon, azaz nagyjából egy centiméteren múlott az, hogy két rekordot is beállítson. Egyrészt egy olimpián szerzett négy aranyérmével Keleti Ágnes csúcsát, aki eddig egyedüli magyarként volt erre képes 1956-ban, másrészt pedig mindössze a harmadik sportolónő lehetett volna, akik egy nyári játékokon négy egyéni számot meg tud nyerni. Félreértés ne essék, a teljesítményére így is nehéz szavakat találni, mindent kihozott magából, ami benne volt – talán még annál is többet –, de legbelül valószínűleg sokáig bosszantja majd, milyen kicsin múlott a száz százalékos mérleg.

hosszu

Daniel Ricciardo-különdíj a nap mosolyáért: Kapás Boglárka (Magyarország)

Egy mosoly, amely rabul ejtette az egész világot. A 800 gyors eredményhirdetésén Kapás Boglárka boldogságával még a hihetetlen világcsúcsot úszó Katie Ledeckyt is túlragyogta. Azt követően, hogy 400-on lecsúszott a dobogóról, meg tudott újulni, elbírta az előfutamokon tulajdonképpen saját magára rakott esélyességi terhet, s hatalmasat csatázott az ezüstéremért – miközben a pódiumhoz kétség sem férhetett.

kapas

Alain Prost kesztyűje a nap legprofibb versenyzéséért: Márton Anita (Magyarország)

Számunkra legalábbis mindenképpen a magyar súlylökő volt a hetedik nap legkellemesebb meglepetése. Persze tudtuk, hogy számolni kell vele, idei fedett pályás világbajnoki ezüstérme megmutatta, hogy jó formában van, de úgy kalkulálhattunk, hogy négyen-öten is megelőzhetik őt – így mintegy kissé megbújt a hajnali úszógárda „árnyékában”. A szegedi lány viszont nem foglalkozott semmivel, fantasztikusan versenyzett, előbb egy centi híján feljött a harmadik helyre, amit a következő körben aztán meg is szerzett magának, majd utolsó kísérletével, az élete legjobbját jelentő országos csúccsal biztosította be azt – sőt, két dobással a vége előtt még egyetlen centire volt az ezüstéremtől, ami jól mutatja, mennyire partiban tudott lenni ezzel a borzalmasan erős mezőnnyel.

marton

Juan Manuel Fangio-trófea a nap legjobbjának: Almaz Ayana (Etiópia)

A női 10000 méter pedig egyúttal a nap (sőt talán az egész olimpia) legnagyobb versenyének különdíját kaphatja meg. A korábban mindössze egyetlen 10 kilométeres versenyen induló 5000-es világbajnok egészen elképesztő fölénnyel nyerte meg a futamot, 14 másodpercet adva a kínai Wang 23 éve élő, megdönthetetlennek hitt világcsúcsára. Ez volt minden idők leggyorsabb 10000-es futam, s nem csupán Ayana teljesítménye miatt: a második helyezett kenyai Cheruiyot szintén 21 másodperccel közelebb került a régi csúcshoz, mint eddig bárki más, s négyen zártak fél órán belül, amire eddig összesen öten voltak képesek. A mezőny fele egyéni csúcsot döntött, hét különböző országos rekord dőlt meg, a rengeteg lekörözött közül pedig többen voltak, akik idő előtt befejezték futásukat – ugyanis azt hitték, hogy már ők is célba értek...

ayana

„Kubica miért ilyen lassú?” – avagy a nap kérdése:

Elég nagy vihart kavart az egyiptomi Islam el-Shahaby azzal, hogy a mérkőzés végén elutasította izraeli ellenfele kézfogását. Bár e cselekedet égbekiáltó sportszerűtlenségnek tűnik, a teljes képhez hozzátartozik, hogy a hírek szerint az egyiptomi judoka már azért is halálos fenyegetéseket kapott, mert egyáltalán kiállt Or Sasson ellen – és valószínűleg nem akarta tovább feszíteni a húrt. Mindenki döntse el maga: hogy cselekedett volna a helyében?

shehaby

„Kettős Mercedes-győzelem” – a nap papírformája: Teddy Riner (Franciaország)

Ugyan ki számíthatott volna másra a férfiak 100 kilogramm feletti judoversenyében, mint hogy a 2008 óta verhetetlen (na jó, egyszer kikapott egy csupán félig-meddig komoly meccsen) francia hegy megszerzi karrierje második olimpiai aranyát? Minden idők egyik legnagyobb judósa, aki nyolc alkalommal lett világbajnok, a döntőben magához képest kissé haloványabb teljesítményt nyújtott (talán egy második, a döntetlent jelentő intés is kijárt volna neki), de összességében természetesen messze ő volt a legmeggyőzőbb. Most elmondása szerint pihenni fog, sőt az sem kizárt, hogy visszavonul, így egyelőre kérdéses, mikor tesz hozzá újabbat több mint 100 sorozatban szerzett győzelméhez.

riner

Pezsgőlocsolás – avagy a nap pillanata:

„24 éve vagyok a sportban. Mindenre képes voltam, amit valaha is a fejembe vettem. Boldog vagyok azzal, ahogy véget ér” – nyilatkozta Michael Phelps, aki állítása szerint a mai váltódöntő után tényleg befejezi karrierjét. Bár Ryan Lochte ezt nem hiszi el neki.

„Vak stewardok!” – különdíj a nap hülyebírójának:

Haza fogunk beszélni: a Bor Barna judo-nyolcaddöntőjét vezető bíra körülbelül 17 másodperccel a mérkőzés vége előtt úgy határozott, hogy majd ő eldönti a meccset, s egy intéssel tulajdonképpen hazaküldte a magyar versenyzőt passzivitás miatt, bár legalább olyan aktívnak tűnt, mint ellenfele.

bor

Michael Andretti kesztyűje a nap csalódásának:

A női futballtorna legnagyobb esélyese, az eddigi öt tornából négyet nyerő világbajnoki címvédő Egyesült Államok tizenegyesekkel kiesett Svédország ellen, és nem jutottak a legjobb négy közé.

Retro – A nap visszapillantása:

Michael Phelps ebben a 2008-as pillanatban aligha hitte volna, hogy egyszer a képen látható kisfiú, a szingapúri Joseph Schooling fosztja meg a 23. olimpiai aranyérmétől...

schooling

Juan-Pablo Montoya-aranymikrofon a nap nyilatkozatáért: Risztov Éva

„A nyílt vízi pályán még nem voltam, mert még nem készült el, de a Google Mapsről már elég jól ismerem, nincs olyan nap, hogy ne sétálnék egyet a közelben. Szerintem én járok arra a legtöbbet. Így ismerkedem a tereppel. Sok rosszat hallottam eddig róla. Hallom emberi testrész is előkerült nemrég az öbölben. Mire mi oda megyünk, remélem, megtisztítják, és nem kerülnek elő újabb foszladozó részek, és a rendőrség nem állítja meg a versenyt, hogy végre megvan az a kar, amit már viszonylag régóta keresnek” – idézte Risztov Évát az index.

Taki Inoue sushija a nap szerencsétlenének: Elliotte Friedmann

Ezúttal egy kanadai kommentátor kapja meg a Magyar Nagydíjon épp ma 21 éve felborított japánról elnevezett különdíjunkat, aki még péntek hajnalban Michael Phelps 22. aranyérmének közvetítése közben majd megőrült, annyira lelkesen ünnepelte Ryan Lochte győzelmét...

Vladimir Rys-életműdíj a nap fotójáért:

Kéz a kézben a dobogón három korszakos sztár – ha lenne 3x100 méteres pillangóváltó, mi csak őket választanánk!

3

Crashgate – A nap botránya:

A Pax Creative nevű cég elismerte, hogy hamisított ruhákkal látták el az ország olimpikonjait – állítólag a Kappa gyártotta a szerelést, csakhogy egy teljesen más cég emblémái szerepelnek azokon. A sportolók egyébként többször panaszkodtak a ruha silány minőségére. 

Lewis Hamilton okostelefonja a nap közösségi médiás üzenetének:

Mivel az USA népessége 30-szor akkora, mint Magyarországé, de csak 3-szor annyi aranyat nyert, a magyarok e tekintetben seggbe rúgják az amerikaiakat – írta a világhírű fizikus, Neil deGrasse Tyson, aki a twitterezők körében óriási vihart kavart ezzel, még halálos fenyegetéseket is kapott követőitől.

A nap sajtburesze:

Egészségetekre!

buresz

Jacques Villeneuve-platinalemez a nap megmondóemberének:

„Árad a bűz, mintha valaki szellentett volna” – kommentálta közösségi oldalán a német Stephan Feck a műugrómedencénél uralkodó állapotokat, ami miatt a pénteki versenynapot törölték is a szervezők.

algae

Michael Schumacher-díj a nap rekordereinek:

Valósággal záporozni kezdtek a világcsúcsok az olimpia hetedik napján: női kerékpáros csapatsprintben a kínaiak (31,928), a férfi csapat-üldözőversenyben a britek (kétszer, másodjára 3:50,265), női 10000 méteres síkfutásban az etióp Almaz Ayana (29:17,45), férfi 85 kilogrammos súlyemelésben az iráni Kianoush Rostami (396 kg összetettben), míg női 800 méteres gyorsúszásban Katie Ledecky (8:04,79) írta át a világ legjobbját. Ezzel már 15 versenyszámban született világcsúcs Rióban: az úszás hat, a súlyemelés négy, a kerékpározás három, míg az íjászat és az atlétika egy-egy rekordot hozott.

ledecky

Michelisz Norbert sisakja a nap további magyarjainak:

Akikről még nem esett szó: Gyurta Gergely a 19., míg Rasovszky Kristóf a 35. helyen zárta az 1500 méteres gyorsúszást, a férfi 4x100-as vegyesváltó pedig minimális különbséggel, de lecsúszott a döntőről, s a kilencedik helyen zárt. Az 50 méteres fekvő puskalövészetben Sidi Péter szintén közel járt a fináléhoz, végül 10. lett, míg Szabián Norbert a 42. pozícióban zárta a versenyt. Vízilabdázóink megcselekedték, amit megkövetelt a haza: alaposan megverték Japánt, de így is csak egy Brazília elleni sikerrel tehetik teljesen biztossá továbbjutásukat. Véget ért viszont az olimpia utolsó ökölvívónk, Harcsa Zoltán számára, aki az első harmadban kiütéses vereséget szenvedett a kubai Lopeztől. Pétervári-Molnár Bendegúz viszont még evezhet egyet, miután bejutott a C-döntőbe, ahol a 13. helyért száll majd vízre. Ha már víz: tovább száguldanak vitorlázóink, Cholnoky Sára a 23., míg Gádorfalvi Áron a 27. helyen áll a szörfözők közt, a laser dingiben induló Vadnai Benjamin jelenleg 32., míg a női laser radial dingi kategóriájában szereplő Érdi Mária a 15. helyet foglalja el.

harcsa

Atlétikában Márton Anita mellett Kővágó Zoltán is döntőbe jutott, a diszkosz fináléja magyar idő szerint ma délután következik, hétpróbában négy szám után Krizsán Xénia a 17., Zsivoczky-Farkas Györgyi pedig a 21. helyet foglalja el, míg a 20 kilométeres gyaloglásban szereplő Helebrandt Máté 28. lett.

Brawn bácsi érkezik a nap statisztikájával:

Hajnalban nagyjából 45 perc alatt szerzett négy érmet a magyar olimpiai küldöttség – nem vagyunk benne biztosak, hogy valaha volt példa ilyesmire, de ha valakinek mégis eszébe jut, ne tartsa magában az információt!

A bajnoki pontverseny állása:

Magyarország továbbra is az első tíz között foglal helyet az éremtáblázaton, akár az aranyak, akár az összes érem számát nézzük, mögöttünk közvetlenül az olaszok és a spanyolok foglalnak helyet. Az élen az Egyesült Államok nagyon elhúzott Kínától, így egyre kisebb az esélye, hogy megismétlődjön a nyolc évvel ezelőtti „vereség”. 39 ország szerzett már aranyérmet Rióban, köztük Szingapúr az úszó Schoolingnak köszönhetően, aki hazája története első olimpiai győzelmét szerezte. A legpechesebb kétségkívül a dél-afrikai küldöttség, melynek az ezüst már négyszer is összejött, az arany viszont egyszer sem, de Új-Zéland is hasonlóan peches, hiszen egy aranya mellé hat ezüstöt gyűjtött be. Összesen 63 küldöttség szerzett már legalább egy érmet – s hogy kik nem? Többek közt: Ausztria, Bulgária, Chile, Finnország, India, Jamaica (ők persze majd fognak még), Marokkó, Mexikó, Montenegró, Paraguay, Peru vagy épp Szerbia. Na ezért becsüljük meg nagyon azt a 11-et...

eremt

Kire figyeljünk ma, a játékok 8. napján?

Magyar szempontból kicsit „csendesebb” napunk lesz, de azért három nagyon fontos eseményt kiemelhetünk: Kővágó Zoltán 15:50-től döntőzik diszkoszvetésben, a női pólósok 18 órától előrehozott döntőt játszanak az Egyesült Államok ellen, ahol szerencsés esetben még a csoportelsőséget is kivívhatják (bár ehhez Kína segítsége is kell), míg a harmadik helyen álló Berecz Zsombor tovább vitorlázik a szenzáció felé. Rajtuk kívül persze figyeljük Pétervári-Molnárt, hétpróbázóinkat, Érdit és Vadnait, valamint természetesen a tollaslabdázó Sárosi Laurát.

kovago

Hall of Fame: 

1. SZÁSZ EMESE (párbajtőr)
1. HOSSZÚ KATINKA (400 vegyes)
1. HOSSZÚ KATINKA (100 hát)
1. HOSSZÚ KATINKA (200 vegyes)
1. SZILÁGYI ÁRON (kard)
2. Imre Géza (párbajtőr)
2. Hosszú Katinka (200 hát)
2. Cseh László (100 pillangó)
3. Kenderesi Tamás (200 pillangó)
3. Kapás Boglárka (800 gyors)
3. Márton Anita (súlylökés)

4. Kapás Boglárka (400 gyors)
5. Sidi Péter (légpuska)
5. Ungvári Miklós (judo, 73 kg)
6. Női 4x200-as gyorsváltó

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: