DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

F3.5: Grosjean-védenc és F1-csemete nyert a régi-új sorozatban

Spanyolország elindult a korábban Formula Renault 3.5-ként ismert széria szezonja, számos ismerősen csengő névvel a mezőnyben. A bajnokság egyik újonca legelső versenyét megnyerte.

Idén új korszak köszöntött be az eddig Formula Renault 3.5 néven futó sorozat életében, amelynek támogatását megvonta a Renault, így ezentúl hivatalosan Formula V8 3.5 néven fut tovább – ironikus, hogy a 2016-os szezon első fordulóját épp a World Series by Renault hétvégéjének betétprogramjaként tartották a Motorland Aragon versenypályán. A széria jövő héten a WTCC hungaroringi állomásának kísérője lesz.

A mezőny soványabb volt az elmúlt években megszokottnál, 15 pilóta versenyzett Aragonban, miután több csapat, köztük a nagynevű DAMS, Carlin és Pons alakulatok is a kiszállás mellett döntöttek. A rajtelsőséget szombaton a tavaly futamokat nyerő Egor Orudzhev szerezte meg, azonban a verseny első körében hibázott, ekkor ment el mellette a svájci Louis Deletraz, a címvédő Fortec újonc versenyzője. Orudzhev ártalmatlannak tűnő hibája végzetesnek bizonyult, az orosz első légterelője ugyanis leszakadt, mikor a pályára tért vissza.



Deletraz – az idei évtől fogva Romain Grosjean mentoráltja, aki Formula-1-ben is megforduló apja, Jean-Denis Deletraz révén ismeri a genfi fiatalt, a Renault akadémiájának tagját – végül megszerezte a győzelmet bemutatkozó futamán a széria veteránja, Matthieu Vaxiviere és egy másik francia, Tom Dillmann előtt, aki rossz rajtja után a hetedik pozícióból verekedte vissza magát a harmadik helyre.

A vasárnapi futam rajsorrendjéről külön kvalifikáció döntött, a pole-pozíciót pedig Dillmann szerezte annak ellenére, hogy legjobb körét törölték pályaelhagyás miatt. Aurelien Panis a második pozícióból startolt, a rajtnál átugrotta Dillmannt, és az egész versenyen maga mögött tartotta honfitársát. A monacói nagydíjgyőztes, Olivier Panis fia második szezonjában megszerezte első győzelmét a kategóriában. Dillmann másodikként ért célba, az osztrák Rene Binder állt még dobogóra. Az első verseny első két helyezettje a nyitókörben ütközött, Vaxiviere kiesett, Deletraz pedig végül ötödik lett – Panisszal holtversenyben vezetik a bajnoki táblázatot.

Egyéb érdekes résztvevői is voltak a futamnak, köztük egy újabb Formula-1-es leszármazott, Pietro Fittipaldi, a kétszeres bajnok Emerson unokája, aki pontot szerzett a második versenyen. A Force India tesztpilótája, a Bahreinben szabadedzésen is vezető Alfonso Celis hatodik és nyolcadik, míg a magyar kötődésekkel rendelkező Roy Nissany kétszer hetedik helyen ért célba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: