DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
Egyéb

Szabó Krisztián totálkár után is dobogón

Pole-pozíció, rajt-cél győzelem, kis bukás önhibából, totálkár másvalaki hibájából, egy hihetetlenül sportszerű és példaértékű gesztus egy versenyzőtárstól, majd kölcsönkamionnal is két dobogó...

Kis túlzással több minden történt Szabó Krisztiánnal az amerikai ChampTruck World Series idei ötödik állomáshelyén, a Gateway Motorsports Parkban, mint mással egy versenyszezon alatt összesen.

Az Illinois és Missouri állam határán fekvő versenypályán a 23 éves magyar versenyző hamar felvette a ritmust, hiszen a szombati időmérő edzésen elsöprő fölénnyel, nyolc tizedmásodperces előnnyel szerezte meg a pole-pozíciót a Truck Race Team USA Volvo VNL 670-es versenykamionjával. Az első futam is tökéletesen alakult számára, így egy percig sem lehetett kérdés rajt-cél győzelme, majd a fordított rajtrácsos második futamon, a mezőny végéről indulva – részben egy biztonsági autós periódusból is előnyt kovácsolva – utat tört magának a pódium második fokáig.



A nap záróakkordját jelentő harmadik futam azonban már egy kisebb figyelmeztetőjel volt számára, ám a nagyobb baj ekkor még elkerülte. Egy nagyon tempós jobbos kanyarban egy hajszállal elfékezte magát, kikerült a fűre, és minimális 20-30 km/órás sebességgel a gumifalba csapódott. Bár a kamion inkább csak fénysérülést szenvedett, Krisztiánnak tolatnia kellett, és jó 20 másodperces lemaradásba került a többiekkel szemben. Ennek ellenére nem adta fel, eszeveszett tempót kezdett el diktálni, és a leintésig még sikerült is visszaelőznie egy vetélytársát, így az 5. helyen zárta ezt a futamot. 

A vasárnapi versenynapnak újult erővel és motivációval vágott neki, ám az aznapi első, összességében negyedik futamban egyik versenyzőtársa hátulról kiforgatta őt a pálya egyik leggyorsabb kanyarjában, amelynek következtében a kamion irányíthatatlanul a pályát szegélyező falba csapódott. Krisztián ugyan ép bőrrel megúszta a nem kis becsapódást, ám a kamion eleje csúnyán összetört, és a károk felmérése után nyilvánvalóvá vált, hogy a csapat a hátralevő futamokra már nem tudja időben megjavítani és újra versenykész állapotba hozni a Volvót.

 

A bukásról készült felvétel

A magyar pilóta számára ezen a ponton véget is érhetett volna a versenyhétvége, ám egyik versenyzőtársa, Mike Ryan egészen példaértékű módon a segítségére sietett. Az amerikai pilóta saját versenyzéséről mondott le, és egy hihetetlenül nemes gesztust gyakorolva felajánlotta Krisztiánnak, hogy a hátralevő két futamon ő induljon el 11-es rajtszámú Optima versenykamionjával. Hogy mennyire sportszerű volt ez a tett Mike Ryan részéről, arról mindent elmond, hogy ő a mostani hétvégét megelőzően a 2. helyet foglalta a bajnoki összetettben, így elméletileg az év végi elsőségre is minden esélye meglenne, ennek ellenére ruházta át az indulás jogát a magyar versenyzőre.

Hogy mi vezérelte ebben a lépésében? „Egyetlen másik csapat vagy pilóta sem utazik 12 órát egy repülőgéppel csak azért, hogy segítsen növelni a bajnokság létszámát és tenni annak népszerűsítése érdekében, ezért biztos vagyok benne, hogy nála jobban senkit nem illet meg ez a pilótaülés. Örömmel mondok le a javára az indulás jogáról, ahogyan korábban ezt ő is megtette Tommy Boileau javára, amikor neki a ralikrossz Eb-n volt kötelezettsége” – indokolta a nemes gesztust Ryan, ami az autósportok eredménycentrikus világában minimum indoklásra szorul, annyira szokatlan jelenség.

Krisztián köszönte szépen és élt a lehetőséggel! A magyar pilóta az ötödik futam előtt kapott egy bónusz bemelegítő kört, de ezt leszámítva teljesen szűz kézzel állt rajthoz, hiszen életében először ült a 11-es rajtszámú Optima versenykamion volánjánál. Ez teljesítményén a legkevésbé sem látszott meg, hiszen a rajtnál ugyan pozíciót vesztett Mike Morgannel szemben, ám később egy ügyes manőverrel visszaelőzte a bajnoki pontverseny éllovasát, így a dobogót jelentő 3. helyen zárta a versenyt. A hétvége főműsorszámának szánt „Podium Race”-en sem adta alább, és néhány pazar előzést bemutatva már az élen is haladt, ám később az egész hétvégén remeklő Allen Boles – kihasználva az egyenesekben megmutatkozó egyértelmű erőfölényét – visszaelőzte őt, így Krisztián végül egy 2. hellyel zárta kalandos hétvégéjét.

„Remélem, ez volt a legszerencsétlenebb hétvégém, és ezután már csak jobb jön!” – foglalta össze röviden érzéseit a magyar tehetség az utolsó verseny leintése után, mielőtt hozzátette: „Szeretnék hatalmas köszönetet mondani Mike Ryannek, amiért átadta nekem versenykamionját, hogy helyette indulhassak vele az utolsó két futamon. Nagyon sportszerű cselekedet volt tőle, amiért hálás vagyok. Köszönöm a csapatnak is az áldozatos munkát. Bízom benne, hogy a következő, három hét múlva esedékes, virginiai versenyre sikerül újra topállapotba hozni a most kicsit viseltessé vált kamionunkat, és újra a Truck Race Team USA 23-as rajtszámú monstrumával száguldhatok majd.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: