DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Egyéb

Africa Race: Kamion vezet az autók előtt

Érdekes helyzet az Africa Race-en: a verseny történetében először kamion vezet az összetettben az autókat megelőzve – a verseny nagyon szoros, ellentétben a motorosokkal, ahol egy régi ismerős vezet.

Olyan dolog történt az Africa Eco Race-en, ami még soha: egy kamion állt az összetett élére az autósokat megelőzve. A hatodik szakasz törlése után tegnap érkezett Mauritániába a mezőny, s a régi afrikai Dakarról is jól ismert Atar környéki dűnéken folytatódott a verseny, melyen sajnos Szalay Balázsék korai kiesése után csak egy magyar egységért, a Qualisport kamionjáért izgulhatunk.

africa_shibalov2



Számukra is jól sikerült ez a szakasz, hiszen a nyolcadik helyről a hatodikra léptek előre, de annyira senki nem lehetett boldog, mint Anton Shibalov a gyári Kamazzal, aki a harmadik helyen zárta a szakaszt az autósok és kamionosok összesítésében, de mivel az autós belga Loomans-Driesmans kettős több mint egy órát kapott tőle, az összetettben is átvette a vezetést.

A második helyen, az autósok közt az élen a Predator buggyval induló Serradori következik, míg az összetett harmadik pozíciója a szintén buggys Sabatier-é. A korábban az élen álló 2009-es magyar bajnok Miroslav Zapletal a Qualisport beszámolója szerint estig nem érkezett meg a táborba, valószínűleg műszaki hiba adódhatott a Hummerrel. Az összetettben a szakasz előtt még 36 autós/kamionos egységet regisztráltak, jelenleg viszont csak 24-en szerepelnek a listán – a Qualisport kamionja a 19. pozícióban van.

ullevalseter

A motorosok közt a 450-es kategóriát, s ezzel együtt az összetettet is Pal Anders Ullevalseter nyerte. A 2010-ben Cyril Despres mögött a Dakar második helyén végző 46 esztendős norvég az összetettet fölényesen, több mint két óra előnnyel vezeti a szintén KTM-es osztrák Robert Theuretzbacher előtt. Az autós-kamionos kategória egyébként ennél jóval szorosabb, az első-második közt egy perc sincs a különbség, s összesen heten vannak egy órán belül.

Az Africa Race állása:

Motorosok

1. Pal Anders Ullevalseter (KTM) 25:36:50
2. Robert Theuretzbacher (KTM) +2:11:09
3. Gilles Vanderweyen (KTM) +2:57:15
4. Ingo Waldschmidt (KTM) +3:46:00
5. Norbert Dubois (KTM) +4:02:37

Autósok és kamionosok

1. Shibalov-Amatych-Khisamiev (Kamaz) 23:46:17
2. Serradori-Haquette (Predator) +00:00:58
3. Sabatier-Rojat (Bugga One) +00:30:03
4. Sazonov-Sakhimov (H3) 00:41:01
5. Loomans-Driesmans (Toyota) 00:43:32
... 19. Kovács-Czeglédi-Ács (Scania) +17:12:37 (ebből 10 óra büntetés)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: