DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Egyéb

RoC & Roll: a 2014-es Bajnokok Tornája számokban

Már csak egyet kell aludni, és kezdődik a 2014-es Bajnokok Tornája, amelynek ezúttal Barbados ad otthont. Szombaton a Nemzetek Kupája, míg vasárnap az egyéni versenyszám, a Bajnokok Tornája küzdelmeiben csodálhatjuk meg egymás ellen a világ legjobb versenyzőit.

F1, WEC, NASCAR, IndyCar, WTCC, V8 Supercars, Ralikrossz vb és MotoGP – ezek azok a versenyszériák, amelyek sztárjai közül kikerül majd a 2014-es Bajnokok Tornája győztese. Az idei lesz a világ legrangosabb év végi gálaversenyének 26. kiadása, az elsőt még 1988-ban tartották, Párizsban.

A mostani rendezvénynek a Bushy Park Barbados ad otthont, most először kerül sor az amerikai kontinensen a RoC-ra. A stadionon belül ideiglenesen kialakított aszfaltcsík 2,3 km hosszú és 6,5 m széles lesz.

A szervezők négy napon megállás és alvás nélkül építették a pályát, míg a verseny végeztével 40 órájukba fog telni szétszedni azt. Az idei versenyt összesen 180 ország televíziócsatornáján fogják közvetíteni, és a becslések szerint közel egy billió ember izgulhatja majd végig az eseményeket.

Idén is komoly sztárparádé lesz a RoC-on


Eddigi 26 éves története során a Bajnokok Tornáján több mint 200 induló volt, köztük:

- 18 F1-es vb-cím: Michael Schumacher (7), Alain Prost (4), Sebastian Vettel (4), Fernando Alonso (2) és Jenson Button (1),

- 14 MotoGP vb-cím: Valentino Rossi (7), Mick Doohan (5) és Jorge Lorenzo (2),

- és 36 rali vb-cím: Sébastien Loeb (9), Juha Kankkunen (4), Tommi Makinen (4), Sébastien Ogier (2), Carlos Sainz (2), Marcus Grönholm (2), Walter Röhrl (2), Miki Biasion (2), Timo Salonen (1), Hannu Mikkola (1), Bjorn Waldegård (1), Ari Vatanen (1), Markku Alén (1), Stig Blomqvist (1), Didier Auriol (1), Petter Solberg (1), Colin McRae (1) tulajdonosai.

Az idei versenyen összesen 25 versenyautó várja a pilótákat a depóban, melyek közül a VW Polo ralikrossz vb-ken használt SuperCarja rendelkezik a legjobb gyorsulási mutatókkal: 1,9 mp. alatt van 100-on, ami még az F1-es autók gyorsulását is túlszárnyalja. Az idei RoC versenygépeinek átlagos gyorsulása 100 km/órára: 3,1 mp.

A ralikrossz SuperCar volánjánál még a legtapasztaltabb pilóták szeme is kikerekedhet majd...

Végsebesség tekintetében az Audi R8 LMS viszi a pálmát 290 km/órával. A depóban található autókban összesen 9868 lóerő dübörög. Az autók összsúlya 24 tonna. A Michelin 400 abroncsot hozott a rendezvényre, ebből hozzávetőleg 200-at fognak elhasználni a hétvége során.

A Bajnokok Tornája történetének eddigi legszorosabb befutóját Mattias Ekström és Heikki Kovalainen 2006-os párharca hozta, akik között két tízezred ezredmásodperc döntött a svéd javára, ez máig világrekordnak számít. A legtöbb RoC-indulással Stig Blomqvist büszkélkedhet (15), míg a most is rajthoz állók közül Tom Kristensen a csúcstartó, neki ez lesz a 13. ilyen versenye.

Az egyéni győzelmek rekordját Didier Auriol tartja négy abszolút elsőséggel, míg Sebastien Loeb és Mattias Ekström eddig 3-3 alkalommal tudott nyerni a tornán. A Nemzetek Kupájában a Michael Schumacher és Sebastian Vettel álomduója a rekorder hat abszolút elsőséggel.

Az idei Bajnokok Tornája legifjabb és legidősebb versenyzője között 31 év van: Esteban Ocon 18, Mick Doohan 49 éves. 

A világhírű kaszkadőrpilóta, Terry Grant a korábbi években több Guinness világrekordot is megdöntött már a RoC keretében, és idén is erre készül. Ha sikerül neki, akkor ez lenne összességében már a 20. világrekordja.

A Nemzetek Kupáját szombaton magyar idő szerint 17 és 20 óra között, míg a Bajnokok Tornáját vasárnap ugyanebben az időpontban rendezik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: