DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Tömött mezőny várható az ellen-WTCC-ben

Az új TCR bajnokság (korábban TC3) vezetője, Marcello Lotti elmondta, a tervezett 24 hely már majdnem elkelt. Azt is elárulta, miért lesznek jobbak a WTCC-nél és DTM-nél.

Az új szériát irányító Marcello Lotti korábban a túraautó-világbajnokság promótereként ténykedett. Az új, rivális bajnokság egyik erőssége, hogy három Formula-1-es nagydíjhétvégén is jelen lesz (Malajzia, Kína, Szingapúr), ráadásul jóval nagyobb rajtrács is várható, mint a WTCC-ben. A terv 24 induló, amelyet már majdnem sikerült elérni.

„Megerősíthetem, hogy már 20 autót beneveztek. Hét csapatot fogadtunk el, és azon dolgozunk, hogy kiválasszuk a maradék négy autót, ami betölti a rajtrácsot. Nem aggódunk emiatt, mivel sokan érdeklődnek, nekünk csupán választanunk kell” – mondta Lotti a touringcartimes.com-nak.



Az említett hét csapat közül négy neve ismert – az eredeti koncepció nyolc háromautós alakulat részvétele volt, de többen csak kevesebb kocsi indítását tudják vállalni. Jelenleg Franz Engstler csapata (Volkswagen), a Target Competition (három Seat), a svéd WestCoast Racing (három JAS Motorsport által fejlesztett Honda) valamint a Paolo Coloni Racing (autó nincs megnevezve) erősítette meg részvételét. Szóba került korábban az is, hogy az Onyx csapat, amely idén a WTCC-ben akart indulni, szintén részt venne Fordokkal.

Lotti a sorozat egyik erősségét is kiemelte a WTCC-hez és DTM-hez képest, ami paradox módon éppen az, hogy nincsenek gyári csapatok. A gyártók csak homologizálják autóikat, de a versenyeztetés kizárólag az istállók feladata. Ezáltal pedig megszűnik az a problémás jelenség, hogy a gyári csapatok előnyben részesülnek a privátokhoz képest.

„A koncepció az, hogy a gyártóknak az ügyfelek számára kell autókat építeniük. Amit kerülni akarunk, hogy ugyanannak a márkának egyik autója eltérjen a másiktól. Az rémálom lenne, ami ellenkezik a koncepcióval, amiben hiszünk, és segít a nemzeti bajnokságok között is piacot kialakítani.”

Az új sorozat helyszíneiről korábban írtunk, a 2015-ös versenynaptár itt tekinthető meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: