DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
Egyéb

GRiD Exkluzív – Blocknak nem volt ellenfele

A tavalyi vereség után Ken Block idén visszavágott, és fölényes teljesítménnyel nyerte meg a Supercars kategóriát a Gymkhana GRiD döntőn. A madridi közönség pazar show-t láthatott.

Verőfényes napsütésben rendezték meg az év legnagyobb gymkhana-eseményét, a madridi Gymkhana GRiD döntőt. A rendezvényen szép számú nézősereg gyűlt össze, akik a futamok mellett számos bemutatót nézhettek végig, a paddockban testközelből csodálhatták meg a versenyzők autóit, s akiknek volt türelmük sorba állni, autogramot is kaphattak a legnagyobb sztároktól. A versenyzők közül sokan fel-alá sétálgattak a rajongók közt, így az idei Dakar-győztes Nani Roma is, aki mindenkivel megállt egy közös fotóra, aki csak megszólította.

A hátsókerekes autók versenyére nyolcan vívták ki a részvételt az év korábbi részében, illetve a tegnapi „Utolsó Esély” nevű kvalifikáción. A mezőnyből a brit Luke Woodham magasan kiemelkedett, fölényesen verte meg mindhárom ellenfelét – akik közül az első komoly megdöbbenést keltve félmeztelenül ült autóba – így ő szerezte meg a győzelmet.

Az eredeti program szerint a kategória első helyezettje egy szuperdöntőben a drift világának egyik legnagyobb alakjával, Vaughn Gittinnel csaphatott volna össze, ám az amerikai sztár Mustangjában még a médianapon tönkrement a motor, ezért nem tudott részt venni a hétvége hátralévő programján. Gittin így sem maradt feladat nélkül ma, kommentátorként is kipróbálta magát, és a világ egyik legjobb kaszkadőrje, Terry Grant mellé is beült.

002



A legnagyobb várakozás természetesen a Supercars kategória futamait előzte meg, ezek előtt és közben is több bemutatóra sor került: az említett Terry Grant mellett, aki szokása szerint egyszerre két autóval trükközött, Baggsy és Buttsy, valamint csütörtöki interjúalanyunk, Shane Lynch is szerepet kapott. Igaz, utóbbi nem sok időt tölthetett a pályán, a „Fűnyíró Ember” elnevezésű produkció közben ugyanis meghibásodott a speciálisan feltuningolt fűnyíró. A brit driftes gyorsan feltalálta magát, és jobb híján néhány fekvőtámaszt nyomott le a pályán – amit a közönség hangos kacajjal és vastapssal honorált.

A Supercars kategória fináléjába öten jutottak el, közülük a ralikrosszos Liam Doran járt a legrosszabbul, akinek műszaki hiba miatt nem volt esélye bejutni a legjobbak közé. A rangsoroló futamok nem zajlottak simán, a finn Tahko ugyanis elvétette az egyik célba érkezést, és a megcsúszó Mini szétverte az időmérő berendezést. Amíg a javítás zajlott, ismét Terry Grant szórakoztatta a nézőket, a nap folyamán már nem először.

019

A legjobb négy között Ken Block simán megverte Tahkót, míg a másik elődöntőben az addig a négyes leglassabb tagjának tűnő brit Jake Archer nagyon szoros csatában ugyan, de legyőzte Dmitrij Sribnijt, így némi meglepetésre bejutott a döntőbe. A győzelemre viszont nem volt esélye, a tavaly Nani Romától vereséget szenvedő Ken Block idén megnyerte a madridi Gymkhana GRiD-versenyt, és övé lett a győztesnek járó tízezer eurós csekk is – a nyereményt az amerikai sztár természetesen jótékony célra ajánlja fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: