DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

FA1: Bajnokot avatott az új széria

Az idén útjára indult Acceleration széria a hollandiai Assenben zárult, ahol egy hazai tehetség szerezte meg a bajnoki címet, miután az egykori Ferrari-junior riválisa el sem utazott a hétvégére.

Az eredetileg kilencfordulósra tervezett Acceleration, és annak fősorozata, a Formula Acceleration 1, azaz FA1 a hollandiai Assenben ért véget, igaz, ez mindössze az ötödik forduló volt a számos törlés miatt. Június 27-én jelentették be, hogy a zolderi, a Paul Ricard-i és a grobniki hétvégét törlik, majd nem sokkal a hungaroringi verseny előtt a magyar forduló is ugyanerre a sorsra jutott, s csak a David Hasselhoff nevével fémjelzett állandó zenei kíséret látogatott el Mogyoródra.

Így tehát nagyon hosszú idő, június eleje óta először, s idén egyben utoljára találkozott a mezőny Assenben. Az FA1 kategóriából egész szezonban két versenyző emelkedett ki: a tavaly a WSR-t a 6. helyen záró Nigel Melker és a korábban a Ferrari-akadémiához tartozó Mirko Bortolotti. Egészen az év hatodik versenyéig kellett várni, hogy kettejükön kívül valaki más is odaférjen az első két helyre, az akkor is csak azért fordulhatott elő, mert Melker nem tudott elrajtolni.

fa1_won



Erőből egyedül a Monzában mindkét versenyt megnyerő Felix Rosenqvist tudta a párost megverni, de mivel ő nem vett részt az idényzárón, ismét nem volt ellenfele Nigel Melkernek. Még Bortolotti sem, aki nem utazott el Assenbe, így Melker tulajdonképpen verseny nélkül szerezte meg a bajnokságot, de ettől függetlenül mindkét futamot megnyerte. Az AutoGP-ből és a GP2-ből ismert Sergio Campana mindkét versenyt dobogón zárta, rajtuk kívül a szlovák Gonda és a nemzetek versenyében Nagy-Britanniát képviselő spanyol Dani Clos állhatott még a pódiumra Assenben.

A bajnokság végeredménye:
1. Nigel Melker (NLD) 183 pont
2. Mirko Bortolotti (ITA) 135 pont
3. Richard Gonda (SVK) 94 pont
4. Sebastian Balthasar (GER) 76 pont
5. Felix Rosenqvist (SWE) 73 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: