DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Egyéb

Megújítanák a motorsportot az egy éve elhunyt Sean Edwards emlékére

A ma egy évvel ezelőtt egy tragikus balesetben elhunyt Porsche-pilóta, Sean Edwards emlékére létrehozott alapítvány számos biztonsági reformot kíván bevezetni a motorsportban.

Egy évvel ezelőtt, 2013. október 15-én vesztette életét a zárt karosszériás versenyzés egyik legígéretesebb fiatal tehetsége, a Porsche Szuperkupa akkori éllovasa, Sean Edwards. Az Ausztráliában egy oktatás során utasként végzetes balesetet szenvedő brit versenyző nevét ma már egy a motorsport biztonságosabbá tételét és a fiatal versenyzők segítését céljául kitűző alapítvány viseli, mely az évfordulón összefoglalta, milyen céljai vannak az Edwards emlékét őrző szervezetnek. A három legfontosabb ezek közül a Sean Edwards Test (SET), a Fast Track és az Accident Support nevű kezdeményezés.

edwards_foundation



A SET célja, hogy a fiatal pilóták csak úgy ülhessenek versenyautóba, hogy részt vesznek előtte egy felkészítő programon – mely ha létezett volna már korábban, Edwards talán ma is köztünk lenne. A tervek szerint a SET keretében a versenyzők szimulátorban gyakorolnak, profi oktatók készítik fel őket, videós oktatást kapnak, és csak ezt követően szerezhetik meg licenszüket.

Mivel Sean Edwards egyik legnagyobb szenvedélye a fiatal tehetségek felfedezése és mentorálása volt, a róla elnevezett alapítvány is folytatni kívánja ezt a tevékenységet, erről szól a Fast Track. Olyan ifjú tehetségeket kívánnak felkarolni, akiket a már létező mentorprogramok nem támogatnak. Aki közülük kiemelkedik, annak teljesítményét és fejlődését a Sean Edwards Emlékdíjjal ismerik majd el.

edwards_auto

Az Accident Support, azaz baleseti támogatás nevű kezdeményezés egyetemekkel együttműködve kíván olyan versenyzőknek rehabilitációs központokat létesíteni, akik súlyos sérüléseket szenvedtek balesetek során. Az alapítvány ebben a munkában és közvetítőként kíván részt venni, s a versenyzők fizikai felépülése mellett anyagi és pszichológiai segítséget is kíván nyújtani nekik.

Mindemellett további céljai is vannak az alapítványnak, mindenekelőtt a nyitott sisakok betiltása, a többüléses autókban az utasoldali ülések biztonságosabbá tétele, a túlélőcellák fejlesztése és a versenyzők biztosítási feltételeinek javítása.

Edwards édesanyja így nyilatkozott az alapítvány tevékenységéről: „Amikor versenyzőket oktatott, Sean legalább annyira kritikus volt a biztonsággal kapcsolatban, mint bárki más, mégis a lehető legnagyobb árat fizette... Tudom, hogy sok versenyző egyetért velünk, de ahhoz, hogy igazi változást érjünk el, mindenkire szükségünk van: a pályákra, a promóterekre, a szervezőkre, a gyártókra és a szövetségekre is. Remélem, hogy az alapítvány munkája katalizátora lehet a változásoknak.”

#jump4SEF – ez a hashtag árasztja el ma a Twittert. Az alapítvány azt kérte támogatóiktól és Edwards tisztelőitől, hogy töltsenek fel egy képet a közösségi oldalaikra, melyen a levegőbe ugranak. Hogy miért pont így? Sean Edwards a dobogó tetején mindig így ünnepelte győzelmeit...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: