DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Egyéb

Colin Turkingtont koronázták meg a BTCC-szezon végén

Komoly tömegbalesettel kezdődött, a bajnok avatásával végződött a BTCC idényzáró fordulójának első versenye, melynek végén Colin Turkington ünnepelhetett. A másik két futam meglepő eredményeket hozott.

Az idei Brit Túraautó-bajnokság utolsó fordulóját Brands Hatch-ben rendezték, ahová Colin Turkington komoly előnnyel érkezett meg, ám teljesen nem lehetett nyugodt bajnoki címe felől, hiszen a sorozat történetének legsikeresebb versenyzője, Jason Plato igyekezett őt megfosztani attól. Plato az első versenyre meg is szerezte a pole-t, míg a bajnoki éllovas csak a negyedik lett az időmérőn.

mercedes_btcc

A nap során a Mercedesnek is volt oka az örömre


Az első körben rögtön egy komoly balesetsorozattal kezdték a pilóták a futamot, nem fértek el az autók a Paddock Hill-kanyarban. A legrosszabbul a háromszoros bajnok Matt Neal járt, akit elővigyázatosságból kórházba kellett szállítani, így ért véget a szezonja.

Az újraindítást követően Plato vezetett Tordoff előtt, míg Turkington a harmadik helyen haladt, ami elég volt számára a bajnoki cím bebiztosításához. Itt is ért célba, így hiába szerzett kettős győzelmet az MG, nem tudták megakadályozni a korábban a WTCC-ben is villogó 32 éves észak-írt abban, hogy karrierje során másodszor felérjen a BTCC csúcsára. Az már csak hab volt a tortán, hogy csapata, az eBay Motors az istállók és a függetlenek bajnokságát is megnyerte.

„A fellegekben járok, jobban akartam a sikert, mint valaha, és fel voltam készülve rá, hogy mindent megtegyek, amit csak kell” – nyilatkozta a bajnok. „Leginkább megkönnyebbültséget érzek, hiszen készen álltunk arra, hogy a harmadik verseny végéig csatázzunk, nem vártam, hogy már a nap elején bebiztosítom a címet. Ráadásul amikor átszeltem a célvonalat, azt hittem, hogy egy pont még hiányzik, és nem is ünnepeltem, amíg nem lett teljesen biztos a dolog.”

turkington_Champ_u

A második versenyen Adam Morgan nyert, aki saját maga és a Mercedes első BTCC-győzelmét szerezte. A fiatal pilótának 87. futamot kellett várni erre, korábban csak egyetlen dobogója volt, a mostani sikerhez viszont Turkington és Plato ütközése is kellett, melyben előbbi kiesett, utóbbit pedig utólag megbüntették. A évad Gordon Shedden győzelmével ért véget, aki nehéz körülmények közt nyerte a harmadik versenyt a karrierje legnagyobb sikerét elérő újonc, Jack Clarke előtt.

A bajnokság végeredménye:

1. COLIN TURKINGTON BMW 125i 433 pont
2. JASON PLATO MG6 GT 402 pont
3. GORDON SHEDDEN Honda Civic Tourer 349 pont
4. MAT JACKSON Ford Focus 316 pont
5. ANDREW JORDAN Honda Civic 310 pont
6. ROBERT COLLARD BMW 125i 277 pont
7. SAM TORDOFF MG6 GT 254 pont
8. MATT NEAL Honda Civic Tourer 206 pont
9. ARON SMITH Volkswagen CC 201 pont
10. ADAM MORGAN Mercedes A-Class 185 pont
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: