DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

II. Erzsébet királynőt gyászolja az F1

Életének 97. évében elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője. A hét évtizeden át regnáló uralkodót a sportvilág is gyászolja, ez alól az F1 sem kivétel.

96 esztendős korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő. Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak) elsőszülött gyermekeként. Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. Közfeladatok ellátására és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Nemcsak a politikai és a hétköznapi híreket uralja most a hét évtizeden keresztül irányító királynő halálának híre, de a sportvilágét is. Az F1 ezzel a közleménnyel vett búcsút II. Erzsébettől: "A Formula-1 Őfelsége, II. Erzsébet királynő halálát gyászolja. Több, mint hét évtizedes regnálása alatt elhivatottan és méltósággal telve teljesítette szolgálatát. Az F1 legmélyebb sajnálatát és együttérzését fejezi ki a Királyi Család és az Egyesült Királyság minden tagja felé."

Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója is osztozik a gyászban, és megerősítette, hogy az első szabadedzés kezdete és a vasárnapi futam rajtja előtt is egyperces néma csenddel tisztelegnek az elhunyt királynő emléke előtt.

II. Erzsébet (1926 - 2022)


A Mercedes F1-es csapata is együttérez a hozzátartozókkal és az egész brit néppel:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

 

A McLaren és a Williams is megemlékezett II. Erzsébetről:

 

 Az Aston Martin elnöke, Lawrence Stroll és a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner is üzent:

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: