DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Hamilton végre Laureus-díjat nyert – megosztva

A sport-Oscarként emlegetett elismerést 2020-ban az F1-es világbajnok és Lionel Messi kapta. Hamilton köszönőbeszédében a nemek közti egyenlőségre hívta fel a figyelmet az autósportban.

Sorban nyert világbajnoki címei apropóján Lewis Hamiltont évről évre jelölték a rangos Laureus-díjra a világ legjobb sportolóival egyetemben, az elismerést azonban mindig más kiválóságnak ítélték – a legutóbb három alkalommal Novak Djokovic, Roger Federer és Usain Bolt kapta az év legjobb sportolójának járó elismerést.

Hatodik világbajnoki címe után azonban elérkezett Hamilton ideje, akit most először hirdettek győztesnek, ám nem egyedül: a hatszoros Aranylabda-nyertes Lionel Messivel megosztva kapta a díjat, aki ugyancsak először nyert Laureust. Az év férfi sportolójának díját korábban még sosem osztották meg.

 



„A mi sportunkban nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nincs jelen a sokszínűség. Ezzel a problémával ismétlődően találkozunk” – hívta fel a figyelmet köszönőbeszédében Hamilton az autósport egyik jellegzetességére a Berlinben tartott gálán. „Mindannyiunk felelőssége, hogy erre használjuk kommunikációs csatornáinkat: a nemek közti egyenlőségért, integrációért tegyünk, képviseljük azt, ahol a világ ma tart.”

Hamilton két másik Formula-1-es világbajnokhoz csatlakozik a Laureus-díj nyerteseként: Michael Schumacherhez, aki 2002-ben és 2004-ben nyert, valamint Sebastian Vettelhez, akit 2014-ben díjaztak. A britet az év felfedezettje kategóriában kitüntették már a múltban, 2008-ban.

Az év visszatérője is egy autóversenyző lett, a makaói balesete után felépülő és ismét Formula-3-as szinten rajthoz álló Sophia Flörsch.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: