DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Helmut Marko 76 éves, de esze ágában sincs nyugdíjba menni

Alapember a Red Bullnál, mióta a cég motorsporttal foglalkozik, egyelőre pedig úgy néz ki, jó darabig az is marad. A tanácsadó nem érzi tehernek az állandó utazgatást, és addig folytatja, amíg bírja.

Az egykor Formula-1-ben versenyző és Le Mans-i 24 órást nyerő (1971-ben) osztrák Helmut Marko eleinte saját csapata, az RSM Marko révén volt jelen az alacsonyabb formulaautós kategóriákban, majd az elmúlt két évtizedben a Red Bull egyre komolyabb autósportos programját dirigálta Dietrich Mateschitz jobbkezeként. Titulusa szerint tanácsadóként – a gyakorlatban sokkal inkább Christian Horner és Franz Tost főnökeként – 76 évesen is töretlenül jár a nagydíjakra, és esze ágában sincs ezzel felhagyni.



„Van egy megállapodásom Mateschitzcel: amíg fizikailag és mentálisan is bírom, csinálom” – szögezte le a Motorsport-Total.com-nak adott interjúban Marko. A munkával járó utazgatást – aminek mennyisége a közeljövőben tovább növekedhet, mivel 2021-ben 25-ben maximalizálják a nagydíjat számát – sem érzi megterhelőnek. „Nem értem, sokakat miért zavar, hogy ennyit kell repülniük. Az emberek többsége arról álmodozik, hogy utazhasson. A repülés során is kényelmesen érzem magam.”

A lapnak Marko elmondta, egyelőre nagyon csekély késztetést érez, hogy megtelepedjen ausztriai otthonában, Grazban: „Az utak között otthon vagyok, az nekem elég” – mondta, aztán hozzátette, hogy a bizonyítási vágy sem kopott meg bennem: „A győzni akarás hajt. Az utolsó öt év ilyen szempontból szörnyű volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: