DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Eltiltották a szimulátorversenyzéstől a másokat kilökdöső ex-F1-est

A virtuális versenyzés már olyan szintre lépett, hogy a ligákban hivatalos pilótákkal is összefuthatunk. Egyikük, Scott Speed olyan minősíthetetlen magatartást tanúsított, hogy felfüggesztették.

Az amerikai Scott Speed 2006-ban és 2007 első felében volt a Toro Rosso versenyzője – nem akárki, Sebastian Vettel vette át az ülését év közben –, azóta megfordult a NASCAR-ban, Formula-E-ben, most pedig a Global Rallycross sorozatban versenyez, ahol az utóbbi három idényben bajnoki címet szerzett. Eközben az iRacing szimulátorversenyein is fel-feltűnt (már múlt időben), ahol nem éppen sportemberként viselkedett.

Egy, a Nürburgringen Porsche 911-ekkel tartott virtuális versenyen, melyet nézők ezrei követtek online, az első helyért küzdött egy élvonalbeli szimulátorossal, Jake Hewlett-tel, akivel összeütköztek. Speednél ekkor leereszkedett a lila köd, a verseny további részét pedig azzal töltötte, hogy amikor csak tudott, nekimenjen a riválisnak. Egy ilyen próbálkozás látható az alábbi videón is. 

Az incidenst nagy felháborodás követte a gamerek részéről – akik úgy tekintenek a szimulátoros eseményekre, mint valódi versenyekre, melyeken a Speedtől látotthoz hasonló kisstílű kirohanásoknak semmi helye –, az iRacing pedig úgy határozott, hogy eltiltja a 35 éves versenyzőt ligáitól. A játékosok közössége örömmel reagált a döntésre, Speed rovásán ugyanis már több hasonló eset volt. Egy ízben (lejjebb látható) egy ralikrosszversenyen ütött ki szándékosan egy riválist. Hasonló videókat szép számmal találunk YouTube-on, mivel azonban Speed ámokfutásából mém lett, ezek nem mindegyike valódi.

Az iRacing egyébként nem kommentálta Speed felfüggesztését – aki ráadásul a szimulátor ralikrossz ágának reklámarca –, de a versenyző a The Drive-nak elismerte, ideiglenesen eltiltották a program használatától:

„Ez nem a való élet, ez egy játék. Ha óvást nyújtanak be ellenem, akkor a büntetés azért, amit cselekedtem, felfüggesztés, amit elfogadtam és megkaptam. Személy szerint nem érezném úgy, hogy óvást kellene benyújtanom valaki ellen, aki véletlen kilökött az élről, hogy visszaadjam a kölcsönt. De ez én vagyok. Megértem, valaki szerint nem a helyénvaló tisztelettel kezeltem az iRacinget. Ezért őszintén bocsánatot kérek” – mondta Speed, aki aztán 7500 dollárért Facebookon kezdte hirdetni szimulátor-felszerelését, egy cinikus kétkedőnek pedig visszaírt, hogy „én versenyzésből élek, szólj, hogy te mikor fogsz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: