DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Kiakadtak Carmen Jordán a női pilóták

Az F1-ben is megforduló spanyol meggondolatlanul kijelentette, a gyengébb nem sosem lesz a férfiak szintjén az autósportban. Össztűz zúdult rá a női versenyzőtársadalom tagjaitól.

Újra hallatta hangját a Lotus istálló egykori fejlesztőpilótája, Carmen Jorda: a spanyol versenyző arról az ötletéről beszélt, hogy kizárólag nők számára kellene létrehozni egy Formula-1-es bajnokságot, hiszen más sportokban is külön vesznek részt férfiak és nők. Jorda F1-es felvetését Twitteren közölte, egy olyan bejegyzéshez hozzáfűzve, amely egy másik felszólalását tartalmazta: „Nem igazságos férfiakhoz hasonlítani minket, mert sosem leszünk azonos szinten” – idézte egy sportújságíró a CMS Europe konferenciáján felszólaló Jordát.



Az eredeti bejegyzést közzétevő Rob Harris újságíró aligha hitte volna, hogy tweetje mennyire felkapottá válik: nem csupán Jorda fűzött hozzá kommentárt, hanem számos más női versenyző is, akiknek az ominózus kijelentés sértette becsületét.

„Azt hiszem, néhányan közülünk már bebizonyították az ellenkezőjét” – írta Simona de Silvestro, aki hosszú éveket húzott le az IndyCarban, és dobogós helyig jutott. A szintén IndyCarból ismert Pippa Mann is retweetelte a bejegyzést: „Tényleg nem tudja, hogy @ChristinaRacing sorban a második évben az IMSA GTD bajnoka lett? *Falba veri a fejét*” 

A megemlített Christina Nielsen az amerikai sportautó-széria GT kategóriáját nyerte meg az egykor WTCC-ben szereplő Alessandro Balzan csapattársaként. Többek között a Porsche Supercup-bajnok Jeroen Bleekemolen vagy az ex-indycaros Jack Hawksworth és Sage Karam is a legyőzöttek között szerepelt. A dán Nielsen ennyit fűzött hozzá Jorda nyilatkozatához: „Ez olyan rossz… Szomorú, hogy ő a női versenyzők egyik legnagyobb hangja az F1 miatt.”

A legélesebb kritikát a kevésbé ismert, brit Renault Clio kupában szereplő Jade Edwards fogalmazta meg: „Carmen, te nem leszel soha azon a szinten… ez még nem jelenti azt, hogy más nem lehet. Ez a nőszemély kínos minden motorsportban szereplő nő számára” – írta Jordáról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: