DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Pilótabarátnők: Sabre Cook, a gokartversenyző

A 17 éves holland Formula-1-es újonc, Max Verstappen barátnője maga is pilóta – Sabre Cook egyelőre csak a gokartpályákon rója a köröket, de nagyratörő terveket szövöget.

Sabre a coloradói Grand Junctionben nőtt fel. A versenyzés a vérében van, hiszen apja, Stacey Cook maga is profi motokrossz és szuperkrossz versenyző volt. Stacey nem akarta kitenni lányát a motorozással járó kockázatnak, így inkább a gokartok és az autók felé terelte karrierjét. A lányt családja csak „Driving Miss Daisy”-nek hívja (ezt a becenevet a versenyző egy 1989-es filmről, a Miss Daisy sofőrjéről kapta), mert 8 éves korában egy baleset után egy ideig csak lassan mert vezetni. Miután leküzdötte a félelmeit, új gokartjával több másodpercet vert ellenfeleire és sorra nyerte a futamokat.

sabrecook (1)



Hatszoros bajnok Colorado államban, megnyerte a Superkarts USA S2 Semi-Pro Stock Moto bajnokságát és kétszer a TAG USA Világbajnokságot. Szeretne gokartról autókra váltani, 16 évesen ki is próbált egy versenyautót. Idén januárban először vezethetett oválpályán Homesteadben, így egy lépéssel közelebb került Indy 500-as álmaihoz.

 2014 decemberében a mexikói GP1 versenyen még Sergio Perezt is legyőzte.

Sokan hasonlítják Danica Patrickhez, ami jólesik neki, de ő elmondása szerint nem a következő Danica akar lenni, hanem az első Sabre Cook. Ő szeretne lenni az első nő, aki IndyCar bajnokságot nyer.

Sabre a versenyzés mellett gépészetet tanul, most másodéves egy coloradói egyetemen.  Az iskolájában ő az egyetlen lány, aki profi gokartversenyzői engedéllyel rendelkezik és a kevés szerencsések egyike, aki két, fiatal tehetségeket támogató programban is részt vesz.

sabrecook (2)

Saját bevallása szerint nagy előnyt jelent számára, hogy mérnöki tanulmányokat folytat, mert így jobban megérti autója működését és pontosabb visszajelzéseket tud adni a csapatának.

Tavaly egy évet kihagyott tanulmányaiban azért, hogy csak a gokartozásra tudjon koncentrálni. Utazgatott a világban, számos országba ellátogatott, de sosem maradt két hétnél tovább egy helyen. Ez az időszak azonban nem volt sikeres a karrierje szempontjából: egy balesetben úgy összetört a gokartja, hogy néhány napig rajthoz sem állhatott, máskor pedig tönkrement a motor már a verseny első körében.

Az egyetemet és a versenyzést nehéz összeegyeztetnie, de boldog, hogy tanulhat. A hét majdnem minden napján az edzőteremben készül, tanórái után és hétvégente pedig szimulátorozik.

Idén tavasszal szeretne elindulni az FIA Gokart Európa-bajnokságában és reméli, hogy szeptemberre kvalifikálhatja magát a világbajnokságra is. Tervei között szerepel az is, hogy az egyetem után Oxfordba költözik, F1-es mérnöknek fog tanulni és szeretne gyakornokként dolgozni az egyik csapatnál.

sabrecook

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: