DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Csak egy Trabant: 3 földrész, 19 ország, 100.000 kilométer

A Trabant-expedició 6 éve rója Európa, Ázsia és Afrika utjait. Fő célja a figyelemfelkeltés, a természet- és környezetvédelem, továbbá a nyersanyagok, a fosszilis energiahordozók elpocsékolása elleni példamutatás.

Önben is felmerül a kérdés: Hogyan mutathat példát környezetvédelemből egy Trabant? Nos, a Trabant-expedíció négyütemű (!) járműve megmutatja, hogy nem kell minden esetben pár évente lecserélt, kéttonnás, hatalmas autó, 20 literes fogyasztással, hiszen egy ilyen, minimális nyersanyagból épített, kis fogyasztású, régi autóval is elérhető Földünk bármely pontja.

zsolt-es-a-trabant_resize



- Trabantjaink három Budapest-Bamako futamot teljesítettek, ahonnan kétszer hozták el a legkisebb költségvetésű csapat különdíját, de jártak az Északi-sarkkörön télidőben éppúgy, mint a Kaukázus hegyei között régi, nagy magyar elődök nyomait kutatva. – meséli Vadász Zsolt, a Trabant-expedíció vezetője. – Alapelvünk, hogy nem indulunk el sehova céltalanul, mert az benzinpocsékolás lenne. Cél lehet szemétszedés itthon, humanitárius karaván segítése Afrikában, vagy most, a koronavírus-járvány idején idősek támogatása étel házhozszállítással, gyógyszerkiváltással.

A nemes célokra való figyelemirányítás kiváló eszköze ez a harminc éves autó, hiszen ha az megjelenik például Franciaországban az Africa Eco Race indulásánál, ahogy tette azt az idén januárban, akkor hiába van ott kétszáz versenyterepjáró, garantált, hogy a Trabantról is készül kétszáz fotó.

kyra-es-marta-a-trabantban_resize

A mostani, csinos lányok között készült fényképek, viszont itthon, Heves megyében készültek, abból az alkalomból, hogy az autó legurulta az a bizonyos, a címben is említett 100.000 kilométert, kiérdemelve a tortát, a hostess lányok mosolyát, és a többszörös bajnok, anno évekig Trabanttal versenyző Kőváry Barna elismerését is.

- Trabant forever! – mutat győzelem-jelet ujjaival Barna – Igaz, hogy van itt egy kis árulás, hiszen ebben az autóban egy négyütemű motor dolgozik, de Zsolt elmondása szerint szembemenne a természetvédelmi elveivel, ha olajat égetne a motorháztető alatt. Én rengeteget tanultam egyébként tőle ezen a téren, és vallom, hogy az a fajta mentalitás, amit a Trabant-expedíció képvisel, jó irányt mutat. Bárcsak többen tudnának ehhez csatlakozni, és benne tevékenyen részt venni. Most jó lenne megfordulni, szembe menni a tűzzel, és egy kicsit helyrerakni a világot.

kyra-es-barna_resize

A Trabant-expedíció vezetője a fentieken túl nagy hangsúlyt fektet arra, hogy fiatalokat is bevonjon ebbe a nosztalgikus, kreatív életmódba. Szemétszedő akciói, az ezzel kombinált on- és off-road GPS-koordináta kereső versenyei népszerűek, a legismertebb videós portálon indított túlélési technikák sorozata pedig pont a fiatalabb korosztálynak igyekszik megmutatni, hogyan lehet papír térképpel navigálni, ha lemerül a telefon, vagy a semmi közepén nincs térerő. Mert vallja, hogy ugyan fontos a digitális technika, de a fogyasztói társadalom nem hoz automatikus boldogságot, a virtuális világ nem oldja meg a problémákat, az élményeket pedig megélni kell, nem „letölteni”.

Fotó: Lanszki Márk

Lányok: Szabó Kyra, Sáth Márta

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: