DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

F1 TRT - Az első magyar F1-es szimulátor

Családi vállalkozásban, időt, energiát és anyagi forrásokat nem kímélve épült meg az első magyar, mérethű, a valóságot tökéletesen tükröző kormánnyal és erővisszacsatolással felszerelt F1-es szimulátor.

F1 TRT – így hívják a csapatot, akik elkészítették az egyetlen magyar Formula-1-es szimulátort. A TRT betűk a Tamics Racing Team rövidítést rejtik, a jelenleg a Camponában található autó ugyanis családi vállalkozásban épült meg: az ötletgazda, Tamics Attila szüleivel és öccsével együtt dolgozva alkotta meg a Ferrarit mintázó szimulátort.

01



Az autó elkészítésének részleteiről a terv megálmodója mesélt nekünk: „Külföldön dolgoztunk, és úgy gondoltuk, alkotni kellene valamit, amit mi is szeretünk, egyedi és fel tudjuk használni saját célra is. Édesapámmal sok időt töltöttünk el azzal, hogy utánajárjunk a dolgoknak, döntsünk a pontos méretről és kinézetről, ezt követően pedig belevágtunk, hogy elkészítsük a saját autónkat.”

„Ehhez szükségünk volt a műgyantaöntéssel kapcsolatos alapismeretekre is, hiszen korábban még sosem csináltunk ilyesmit. Sokan nevettek is, mikor elmondtuk, mire készülünk, hiszen igazából mindhárman asztalosok vagyunk. A pontos méretek kijelölése után elkészült a sablon, mely tulajdonképpen ugyanez az autó kemény hungarocellből kifaragva. Ez nagyjából két hónapig tartott, majd jött a műgyanta negatívként, s ebbe lehet beleönteni a végleges, pozitív formát. Ez utóbbi viszonylag hamar, két-három hét alatt elkészült.”

06

„A pozitív minta elkészülését rengeteg csiszolás, kisebb-nagyobb javítás követte, ami körülbelül négy hónapig tartott, azaz a teljes autó elkészülése mintegy fél évet vett igénybe, s körülbelül két és fél millió forintba került. A felnik kialakítása édesapám érdeme, ahogy az autó festését is egyedül végezte. Az autó külsejét én terveztem meg, a rajta lévő matricákat kézzel vágtam ki.”

„Egyelőre a Camponában találtunk helyet az autónak, és ha kellő érdeklődő lesz rá, ott is fog maradni. A jövőben szeretnénk még egyet csinálni, s a későbbiekben egy ennél is komolyabb és még egyedibb autót készíteni. Sőt, már a működőképes verzión is gondolkoztunk.”

03

„A kormány egy Thrustmaster Ferrari F1 T500, az igazi pontos mása, méghozzá nagyon komoly erővisszacsatolással. A gáz és a fék is igazi ellenállást produkál, akárcsak egy eredeti autó. Az ülés pozíciója állítható, azaz mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbb beállítást, sőt, van hozzá egy plusz „gyerekülés” is, így már akár 2-3 éves kortól is tudnak játszani a gyerekek benne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: