DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Merénylet a Moszkva GP ellen

2000-ben karácsony előtt több tucat lövés dördült Moszkvában – a célpont nem egyszerűen egy politikus volt, hanem ennél sokkal több: az orosz főváros mellé megálmodott F1-es futamot támadták meg.

A végül 2014-ben megvalósult Orosz Nagydíj terve egyáltalán nem új keletű, már az ezredforduló tájékán is voltak elképzelések arról, hogyan tudná a száguldó cirkusz meghódítani a világ legnagyobb országát. A legnagyobb szabású terv természetesen a fővárosról, Moszkváról szólt, ahová a régóta az F1 közelében lévő, ekkoriban épp az Arrows istállót vezető Tom Walkinshaw tervezett Formula-1-es pályát építeni.

A terv azonban nem nyerte el mindenki tetszését, különösen azért, mert az üzletet orosz részről megkötő moszkvai alpolgármester, Joszif Ordzsonikidze egy ugyanarra a területre megépíteni kívánt kaszinóval szemben részesítette előnyben a TWR-megállapodást. Minden bizonnyal erre vezethető vissza a 2000 karácsonyát megelőzően történt merénylet, mely kis híján a városvezető életét követelte.

ordzhonikidze



Az Ordzsonikidzét szállító autóba fegyveres támadók több mint 30 golyót eresztettek bele, de a politikus ennek ellenére túlélte az esetet – ellentétben sofőrjével, aki halálos sérüléseket szenvedett. Bár Walkinshaw állította, hogy az incidens nem hátráltatja majd a projektet, s még fél évvel később is ugyanerről a helyszínről szóltak a hírek, a Nagatino-szigetre tervezett versenypálya sosem épült meg.

A projekttel ugyanis más problémák is voltak az alvilági ellenállás mellett, melyeket csak fokozott egy újabb Ordzsonikidze elleni merénylet másfél évvel később. A politikus ezt is túlélte, nem sokkal később azonban végleg letettek az ötletről. Ahogy nem valósult meg a szentpétervári Pulkovo-repülőtér melletti pálya sem, melyet Vlagyimir Putyin maga is támogatott, s végül a 2012-ben átadott Moscow Raceway lett a kontinensnyi ország első világszínvonalú aszfaltcsíkja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: