DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Will Power nyerte az IndyCar szezonnyitóját

A háromszoros bajnoki ezüstérmes Will Power nyerte az Indycar szezonnyitóját St. Petersburg utcáin Ryan Hunter-Reay és csapattársa, Helio Castroneves előtt.

A pole-ból induló Takuma Sato jól kapta el a rajtot, és harminc körön át vezette az IndyCar 2014-es szezonnyitóját, ám a 31. kör elején Will Power az egyes kanyarban megelőzte a japánt, s többé ki sem engedte a vezetést a kezéből. Satónak a bokszkiállások nem sikerültek a legjobban, folyamatosan visszaesett, és végül csak a 7. helyen ért célba az egykori F1-es.



 

A szezon első sárga zászlójára egészen a 74. körig kellett várni: Charlie Kimball a célegyenes végén autója alulkormányzottsága miatt elhagyta a pályát, és a gumifal mellett állt meg. A pace car hosszú körökön át a pályán tartózkodott, kiállását követően pedig rögtön vissza kellett térnie: Power nagyon lelassította a mezőnyt az újraindítás előtt, ami megzavarta az újonc Jack Hawksworth-t, aki Marco Andrettit is magával vitte a célegyenes belső falának csúszva.



 



 

A futam egyik nagy nyertese Helio Castroneves volt, aki csak a tizedik helyről indulhatott, ám remek rajtjának és a Penske Racing kiváló bokszmunkájának köszönhetően hamarosan a harmadik helyen találta magát - sőt az utolsó kiálláskor kis híján Powert is meg tudta előzni, de végül meg kellett elégednie a harmadik pozícióval, mögötte a címvédő Dixon, a tavalyi bronzérmes Pagenaud, majd Kanaan, Sato, Wilson, Newgarden és Briscoe következett.



 

A mezőny négy kolumbiai versenyzője közül némi meglepetésre Sebastian Saavedra végzett a legjobb helyen, aki 11. lett, a legjobb újoncot, az egykori WSR-bajnok Mihail Alesint megelőzve. A két kolumbiai zöldfülű, a tavaly az Indy 500-on parádézó Munoz és a valóban élete első IndyCar-versenyén induló Huertas csak a 17-18. helyen zárta a futamot, melyet csak Hawksworth és Andretti nem tudott befejezni.



 



 

Nagy várakozás előzte meg a negyedik kolumbiai szereplését: a Formula-1-ben is szép sikereket elérő egykori bajnok, Juan Pablo Montoya 13 év távollét után tért vissza a sorozatba, ám egyelőre nem sikerült túl sokat letennie az asztalra, hiszen a 18. helyről indulva a 15. pozícióban ért célba, miközben két csapattársa a dobogón ünnepelhetett.



 



 

Az IndyCar két hét múlva a Long Beach-i Toyota GP-vel folytatódik, ezt követi az április végi alabamai futam, majd a két indianapolisi verseny májusban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: