DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Rali

Megvan a mezőny az észt Eb futamra

Viszonylag visszafogott érdeklődés övezi ez első észtországi EB futamot, legalábbis ami az élmezőny illeti, a Skoda jön, a Peugeot Akadémia viszont távol marad, a magyar színeket két páros képviseli.

Ha van olyan verseny, ami igazán fekszik a Rally EB cím idei elsőszámú várományosának, a bajnokság felénél több mint 30 pontos előnnyel a bajnoki táblázatot vezető Esapekka Lappinak, akkor az észtek versenye az. A murvás futam jellegét tekintve az észt pályák nagyon hasonlítanak a finnekhez, így a Skoda megadta a lehetőséget ifjú reménységének, hogy tovább növelje előnyét az élen. Természetesen Lappi nem egyedül érkezik, ott lesz a rajtnál a bajnokság aktuális harmadik helyezettje, a német Sepp Wiegand is.

 

Azonban akármennyire is fekszenek Lappinak az észt pályák, a győzelmet itt sem kapja ingyen, sőt igen komoly kihívókkal találta magát szembe, akiket a hazai pálya és a hazai közönség is támogat. A Rally VB-ről például két hazai ellenféllel találja magát szembe, elsőként itt van Ott Tanak, aki a lengyel futamgyőzelem után itt melegít a soron következő finn VB futamra. Tanak mellett feltehetően ott lesz a rajtnál a WRC2 svéd győztese, akinek részvétele azért kérdéses, mert Lengyelországban csúnyán összecsomagolta a Tagai csapat R5-ös Peugeot-ját, azonban ha az oroszlánnal nem is tud elrajtolni, akkor visszatér az S2000-es Fordhoz, kihagyni ugyanis nem szeretné hazai versenyét. Az észtek úgy tűnik sosem fogynak ki a tehetségből, egyikükre most a Peugeot Sport csapott le, így Breen és Abbring távollétében a 22 éves Siim Plagi kapja meg a Sainteloc csapat R5-ös Peugeot-ját.

 

"Számomra egy álom megvalósulása hogy az Észt Rallyn egy Peugeot 208 T16-ot vezethetek." - kommentálta a hírt Plagi. "Néhány hónapja még álmodni sem mertem arról, hogy rajthoz állhatok hazai versenyemen, hálás köszönet a lehetőségért a Peugeot Baltic-nak és a Peugeot Sportnakm, hogy az egyik legjobb R5-ös autóval lehetek ott a versenyen!"

 

Az észt R5-ös tábort gyarapítja még Timmu Körge és Raul Jeets is, ők Tanakhoz hasonlóan egy-egy Fiestával érkeznek, Finnországból Kristian Sohlberg (Ford), Franciaországól Jean-Michel Raux (Peugeot), Lengyelországból Tomasz Kasperczyk és Jaroslaw Koltunk (mindketten Ford), Romániából Marco Tempestini (Ford) hoz még R5-ös autót.

 

A mezőnyben lesz két magyar páros is, mindketten a kétkerekes bajnokságban és az RC3-as kategóriában érdekeltek. A 12 főt számláló géposztályban ott lesu a szezon első felét a bajnokság harmadik helyén záró Bessenyei Zoltán, aki számára jó hír, hogy két legnagyobb vetélytársa, Stephane Lefebvre és Jan Cerny kihagyja a az észt fordulót, rajta kívül Klausz Kristóf száll még versenybe.

 

Rally Estonia nevezések

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: