DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Ogier Lengyelországban is remekelt

Sebastien Ogier idei ötödik győzelmét zsebelte be vasárnap a Lengyel Ralin, amely öt év után tért vissza a világbajnokság versenynaptárába. A Volkswagen francia pilótája rendkívül dominánsan versenyzett, hiszen a 22 gyorsasági szakaszból 18-at megnyert, s ezzel tovább növelte előnyét az egyéni ponttáblán. A második helyezett Andreas Mikkelsen lett, őt pedig Thierry Neuville követi a bronzérmes helyen. A fiatal belga pilóta így a Hyundai idei második dobogós helyezését gyűjtötte be.

Sebastien Ogier-nek és autójának nagyon feküdt a kelet-európai pálya. A Baranowo Power Stage-en szerzett győzelméért újabb pontokat szerzett a francia. A 14,90 km hosszú szakaszon Andreas Mikkelsen lett a második, s Jari-Matti Latvala a harmadik.

 

"Azt gondolom, hogy ez egy tökéletes hétvége volt a számomra. Nagyon örülök a győzelemnek, amivel egy újabb lépést tettem előre a világbajnokságban (is). A sebes gyorsasági szakaszokon öröm volt vezetni. Élvezetes volt a Polo R WRC-vel mennem." - nyilatkozta Ogier.

 

 

Andreas Mikkelsen nagyon szép teljesítményt tett le az asztalra Lengyelországban. A norvég pilóta csütörtökön és pénteken is szorosan Ogier nyomában haladt. Ez abból eredt, hogy az egyéni ponttábla élén álló VW-es pilóta hátrányosabb pozícióból rajtolt, s murván a sepregető pilóta lassabban haladhat csak.

 

Szombaton tudott nagyobb előnyre szert tenni Ogier. Mikkelsen ugyanis a 12. gyorsasági szakaszon hibázott és majd 10 másodperces hátrányt szedett össze. A ritmusából kiesett pilóta aztán még jobban hátraesett és végül fékproblémái miatt több mint 30 másodpercet vesztett.

 

A negyedik helyen az a Mikko Hirvonen ért célba, aki öt éve ugyanezen a ralin még nyerni tudott szintén egy Ford volánja mögött. A finn pilóta az egész ralit végigküszködte és elégedetlenkedett az itiner miatt.

 

Jari-Matti Latvaláé az ötödik hely, bár épphogy csak lecsúszott a negyedikről. Szombaton az első felfüggesztése megsérült mikor nekicsapódott autójával egy sziklának. Később ismét fel tudott zárkózni, - ami a világbajnokság szempontjából létfontosságú volt számára - s mindössze 0,7 másodperccel ért csak be Hirvonen mögött. A hatodik helyezett Juho Hanninen sem úszta meg a versenyt technikai gondok nélkül.

 

Kris Meeke a hetedik helyre kormányozta be Citroenjét vasárnap. A brit még a harmadik helyen is autózott a rali elején, de aztán visszacsúszott és egy defekt miatt további két percet vesztett még szombaton. Vasárnap visszavágott és utolérte Paddont és Solberget is. Utóbbiak így kénytelenek voltak beérni a nyolcadik és a kilencedik, de még pontszerző hellyel. Az első tizet Martin Prokop zárta egy Forddal.

 

A WRC2 kategóriát Ott Tanak nyerte, aki az összetettben a 11. helyet szerezte meg.

 

Érdemes néhány élmenőről még szót ejteni. Mads östberg 2009 után ismét karambolozott a Lengyel Ralin. A norvég pilóta még szombaton nekicsapódott autójával egy sziklának és többször is megpördült Citroenjével. Az egyéni ponttábla harmadik helyezésének így búcsút mondhat Andreas Mikkelsen nagy örömére.

 

A 14. gyorsasági szakasz sziklája elég hírhedté vált a Lengyel Ralin. östberg és Latvala mellett ugyanis Elfyn Evans is eltalálta és ennek autója első felfüggesztése látta kárát. A Rally2 szabályozás értelmében folytatta a versenyt és célba ért.

 

 

A helyi hős Robert Kubica egy szebb eredmény reményében vágott neki hazai ralijának csütörtökön. A lengyel pilóta is a Rally2 szabályozásnak köszönhetően folytathatta a viadalt hazai rajongói előtt, miután autójának egyik kerekétől megvált, miközben a hatodik helyen autózott.

 

A Lengyel Ralit követően megkezdi a ralis mezőny éves rendes nyári szabadságát. A július üres lesz, hiszen legközelebb a Finn Ralin (2014. július 31.- augusztus 3.) térnek vissza a munkához a csapatok. A Finn Ralit ezúttal is a Forma-1-es Magyar Nagydíj után rendezik meg, így nem kell az autósportok rajongóinak megosztaniuk a figyelmüket. Finnországban a helyi pilóták élvezik a hazai pálya előnyét, ennek ellenére tavaly nagy meglepetésre Sebastien Ogier vihette innen haza a győztes trófeát.

 

2014-es Lengyel Rali eredménye

1. Sebastien Ogier ( Volkswagen Polo ) 2:34:02,0

2. Andreas Mikkelsen ( Volkswagen Polo 2 ) 2:35:09,7

3. Thierry Neuville ( Hyundai I20 ) 2:36:15,5

4. Mikko Hirvonen ( Ford Fiesta RS ) 2:36:34,4

5. Jari-Matti Latvala ( Volkswagen Polo ) 2:36:35,1

6. Juho Hanninen ( Hyundai I20 ) 2:36:51,9

7. Kris Meeke ( Citroën DS3 ) 2:38:29,9

8. Hayden Paddon ( Hyundai I20 ) 2:38:34,1

9. Henning Solberg ( Ford Fiesta RS ) 2:39:01,0

10. Martin Prokop ( Ford Fiesta RS ) 2:40:13,3

 

A világbajnokság eredménye a Lengyel Rali után:

Egyéni

1. Sebastien Ogier (FRA) - 166 pont

2. Jari-Matti Latvala (FIN) - 116 pont

3. Andreas Mikkelsen (NOR) - 83 pont

4. Mads östberg (NOR) - 66 pont

5. Mikko Hirvonen (FIN) - 52 pont

6. Thierry Neuville (BEL) - 46 pont

7. Kris Meeke (GBR) - 38 pont

8. Elfyn Evans (GBR) - 36 pont

9. Martin Prokop (CZE) - 31 pont

10. Henning Solberg (NOR) - 24 pont


Gyártók

1. Volkswagen Motorsport - 262 pont

2. Citroën WRT - 115 pont

3. M-Sport WRT - 90 pont

4. Volkswagen Motorsport 2 - 82 pont

5. Hyundai WRT - 80 pont

6. Jipocar Czech National Team - 34 pont

7. RK M-Sport WRT - 19 pont

8. Hyundai Motorsport N - 8 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: