DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Rali

Magyarok a Mongolia Charity Ralin

Minden évben megrendezésre kerül a Mongolia Charity Rali nevű autós túra, amelyen idén egy magyar csapat is részt vesz, a Hungarian Kiwis.

Az esemény fontos része, hogy a csapatok adományokat gyűjtenek a GoHelp nevű brit alapítvány részére, amit közép-ázsiai gyermekeket segítő programokra fordítanak. A pénzadomány mellett minden csapat az úton használt járművet is az alapítványnak adományozza Ulánbátorban.



 

A Rali a London mellett található Maidstone-ból indul 2014. július 5-én, és 15.000 km-es táv megtétele után a mongol fővárosban, Ulánbátorban ér véget. Több, mint 40 csapat indul el idén, akik az út folyamán semmilyen támogatást nem kapnak, teljesen önállóan jutnak el Mongóliáig.



 

Az egyetlen szervezett megálló Budapesten van július 8-án, ahol a csapatok összegyűlnek egy vacsorára a Kiadó kocsmában a Jókai téren, illetve később néhány italra a Szimpla Kertben. Másnap a csapatok tovább indulnak Mongólia felé, ahová az útvonaltól függően 3-5 hétbe telik az út. A gyorsabb és rövidebb útvonal Ukrajnán és Oroszországon keresztül vezet, ezt korábban a csapatok fele választotta. Idén az ukrajnai események miatt több csapat délre, Törökország felé veszi majd az irányt. Az útvonal és egyéb szerveznivalók miatt (vízumok, iráni "œcarnet", adományok, járművek mongol import papírjai) rendszeres konferenciahívások és e-mailek segítik a csapatokat a felkészülés alatt.



 


A Hungarian Kiwis csapat a déli útvonalon, Irán, Türkmenisztán, Üzbekisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán és Oroszország érintésével jut el Mongóliába. A csapat tagjai Jonathan James és Ashley Gardner Új-Zélandról (innen a csapat nevében a "œKiwis"=új-zélandiak), valamint Elekes Ferenc Magyarországról.



 

A csapatot a felkészülés és a verseny során az alábbi Facebook oldalon és egy blogon követhetik figyelemmel: https://www.facebook.com/hungariankiwismongolia blog: https://mongolia.charityrallies.org/hungarian-kiwis

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: