DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Loix kilencedszer nyerte az Ypres Ralit

A hazai közönség legnagyobb örömére Freddy Loix nyerte meg az 50.Geko Ypres Ralit. A belga versenyző az élen álló Kevin Abbring búcsúja után biztosította be magának a vezető pozíciót, amit sikeresen meg is tartott az utolsó méterekig. Magyarjaink közül a leggyorsabb Hadik András volt - mindössze két tizeddel elmaradva a pontszerzéstől, a 11. helyen fejezte be a belga futamot.

Loix számára külön öröm volt, hogy ezzel a győzelemmel már a kilenszer végzett az Ypres rali élén. A Skodával versenyző pilóta ügyesen tartotta a második helyet, míg előtte 28 másodperccel állt az a Kevin Abbring, aki a 13. gyorson műszaki hiba miatt volt kénytelen kiállni. Ezt követően megnyílt az út Loix felé -több mint egy perccel volt gyorsabb a mögötte érkező Cedric Cherain-től. "Nagyon örülök ennek az első helynek, szinte fel sem tudom fogni." - mondta el Loix a futamot követő sajtótájékoztatón. "Sajnálom, hogy Kevin kiesett, jókat harcoltunk. Ezután a győzelem után a jövőbeni célom az, hogy a következő évben is rajthoz állhassak annak reményében, hogy esélyes legyek a 10. Ypres rali győzelmemre."

 

A Peugeot 208T16-ossal rajthoz álló Kevin Abbring ugyan pálya szélére kényszerült, de a választóbizottság úgy döntött, hogy a Colin McRae trófeát neki adják, mivel a legügyesebb és legkitartóbb versenyzőnek őt látták a belga szakaszokon. "Egy kicsit vagyok csalódott csak. Műszaki gondok miatt álltunk ki, de ennek ellenére az autóval meg voltam elégedve, és sokáig magam mögött tudtam tartani a versenytársakat. Colin kiváló versenyző volt, így megtisztelő a számomra, hogy ezt a díjat átvettem." - nyilatkozta a holland.

 

A dobogó középső fokát szintén a belga színeket képviselő versenyző foglalhatta el, Cedric Cherain személyében. A Fordos versenyző a futam végéhez közeledve egyre jobb szakaszidőket hozott össze, sőt, az utolsó előtti részen legyőzőre sem talált - így magabiztosan, több mint egy perces előnnyel ünnepelhetett a második helyen. Mögötte már egy német fiú, Sepp Wiegand érkezett Fabia S2000-esével. Negyedikként Hermen Kobus látta meg a célt - a holland egy Ford Fiesta S2000-essel hozta össze a dobogóközeli helyet.

 

 

Luca Rosetti számára sem voltak unalmasak a kilométerek - az első versenynap begyűjtött defekt és az azt követő kerékcsere rendesen rányomta bélyegét az eredményeire. A háromszoros Európa bajnoknak ezúttal az ötödik hellyel kell beérnie.

 

Kevin Abbring csapattársa, Craig Breen sem láthatta meg a kockás zászlót, ugyanis az ír fiúnak is technikai gondok miatt kellett búcsúznia a mezőnytől a 14. részen. Az első napot még harmadik helyen befejező Esapekka Lappi sem fejezte be az Ypres ralit - az ő kilométereinek egy bukás vetett végett, mely kicsit átrendezte a Skoda karosszériáját a 9. gyorson.

 

Hadik András az első naphoz viszonyítva négy helyet javítva a 11. pozíciót gyűjtötte be. Közvetlen mögötte érkezett ifj. Érdi Tibor, aki több mint 2 és fél perccel maradt el honfitársától.

 

Az 50. Geko Ypres Rally végeredménye: 
1. Freddy Loix/Johan Gitsels, Skoda Fabia S2000 2:43:13.7
2. Cedric Cherain/André Leyh, Ford Fiesta R5 +1:09.9
3. Sepp Wiegand/Frank Christian, Skoda Fabia S2000 +2:14.2
4. Hermen Kobus/Erik De Wild, Ford Fiesta S2000 +2:32.5
5. Luca Rossetti/M. Chiarcossi , Skoda Fabia S2000 +3:44.5
6. Davy Vanneste/Eddy Snaet, Peugeot 207 S2000 +5:25.4
7. Didier Duquesne/Filip Cuvelier, Ford Fiesta R5 +6:53.2
8. M. Debackere/Cindy Cokelaere, Peugeot 207 S2000 +6:59.7
9. Andy Lefevere /Andy Vangheluwe, Mitsubishi Lancer Evo X R4 +7:11.5
10. Jaroslav Orsák/David Smeidler, Skoda Fabia S2000 +9:01.4
11. Hadik András/Kertész K., Subaru Impreza Sti R4 +9:01.6...
... 12. ifj. Érdi Tibor/Táborszki A., Mitsubishi Lancer Evo IX +11:41.8...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: