DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Rali

Ogier ismételt Szardínián

A Szardínia szigetén rendezett Olasz Rali nagyon nehéznek bizonyult, a durva murvás utak próbára tették a mezőnyt a három nap alatt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően Sebastien Ogier és a Volkswagen győzedelmeskedett a hétvégén. A francia pilóta ezzel a sikerrel egy kalap alatt zsinórban második győztes trófeáját viheti haza Itáliából, s megszerezte idei negyedik győzelmét is. A második helyen Mads östberg ért célba. A bronzérmes hely pedig a sokat hibázó és ezzel az első helyet elvesztő Jari-Matti Latvaláé lett.

Nem hiába fogadkozott Mads östberg, a Citroen pilótája, hogy begyűjti idei harmadik dobogós helyezését Olaszországban. A norvég pilóta bár elég sokkal lemaradva Ogier mögött lett második, mégis megszerezte idei első ezüstérmes helyezését.



 

Az éllovasok nem lassítottak le az utolsó szakaszra, a Cala Flumini Power Stage-re se. Andreas Mikkelsen, Latvala és Ogier ebben a sorrendben értek célba és gyűjtötték be az extra pontokat (3-2-1).



 



 

Bár egy ideig úgy tűnt, hogy Jari-Matti Latvala megismétli Argentínában szerzett győzelmét, végül mégis Sebastien Ogier futott célba elsőként. A VW élmenője nyitotta a versenyt, s mint ahogy az várható volt ez sokba került neki. Az utak söprögetésével sok időt vesztett, s visszaesett a mezőnyben. Az utána rajtolók profitálhattak a tiszta és ezáltal gyors utakból. A francia pilóta így nem tehetett mást, mint hogy elkezdte szép lassan feljebb tornázni magát a mezőnyben. Az első nap végén csapattársa mögött végzett a második helyen, mindössze 22,4 másodperccel lemaradva.



 

A második napon nagy küzdelem folyt a világbajnok csapat pilótái között. A címvédő már az első gyorsaságin átadta helyét Latvalának, majd a finn pilóta lelassult motormeghibásodás miatt. Később kiderült, hogy csak egy hibás szenzor keserítette meg Latvala életét. Később sem lett egyszerűbb Latvala dolga. Ogier egész délután nyomás alatt tartotta, s később át is vette az első helyet. A finn először lefullasztotta autója motorját, majd nem sokkal ezután nekicsapódott egy sziklának, s ekkor megsérült Polójának a kereke. A megállással és kerékcserével több, mint két percet vesztett.



 



 

Az utolsó napot már kényelmes előnnyel kezdte Ogier és bár csak a harmadik leggyorsabb időket mente a rali végén, mégis megnyerte a versenyt. "Ez nagyon, jó érzés. Nagyon keményen kellett nyomnom a gázt. Nagyon nehéz volt az első nap. Sikerült Jari-Matti nyakában mennem szombaton és most nyertem is. Egy nagyot léptem előre a világbajnokságban." - szögezte le Ogier, aki ezzel a győzelemmel 33 pontra növelte előnyét a világbajnokságban.



 

Jari-Matti Latvala sokszoros hibázásának köszönhetően végül az első helyről a harmadikra esett vissza. Ez nem tett jót világbajnoki esélyeinek, hiszen az ígéretes argentin első hely után most csak egy harmadik helyet tudott szerezni.



 

A negyedik helyért járó pontok Andreas Mikkelsené lettek, ráadásul a norvég pilóta még három bonusz ponttal is gazdagodott a Power Stage győzelemért. A fiatal Elfyn Evansé az ötödik hely. Őt Martin Prokop követi a hatodikon. Henning Solberg Svédország és Portugália után ismét az első tízben ért célba. Őt Robert Kubica követi a nyolcadik helyen. A lengyel pilóta sokáig az ötödik helyen autózott, mígnem a 12. gyorsasági szakaszon letört a jobb első kereke. A Rally2 szabályozás értelmében visszatért a versenybe és végül nyolcadik lett.



 

A WRC2-ben versenyző olasz Lorenzo Bertelli és Khali Al-Qassimi zárják az első tizet.



 

Mikko Hirvonen kiesett, mikor pénteken autója lángra kapott. Kiégett autójának képe sokkolta a ralirajongókat.



 

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen három hét múlva, 2014. június 27-29. között kerül megrendezésre a Lengyel Rali. Ez a rali utoljára 2005-ben szerepelt a Rali Világbajnokság versenynaptárában, s érdekessége, hogy Litvániába is ellátogat a ralimezőny. 2005-ben Mikko Hirvonen nyerte meg a Lengyel Ralit.



 



 

2014-es Olasz Rali eredménye 

1. Sebastien Ogier (Volkswagen Polo) - 4:02:37,8

2. Mads östberg (Citroën DS3) - 4:04:00,9

3. Jari-Matti Latvala (Volkswagen Polo) - 4:04:10,6

4. Andreas Mikkelsen (Volkswagen Polo 2) - 4:05:17,1

5. Elfyn Evans (Ford Fiesta RS) - 4:07:19,6

6. Martin Prokop (Ford Fiesta RS) - 4:08:43,1

7. Henning Solberg (Ford Fiesta RS) - 4:09:53,6

8. Robert Kubica (Ford Fiesta RS) - 4:14:56,8

9. Lorenzo Bertelli (Ford Fiesta RRC) - 4:17:59,9

10. Khalid Al-Qassimi (Citroën DS3) - 4:19:27,1



 

A világbajnokság eredménye az Olasz Rali után:



 

Egyéni 

1. Sebastien Ogier (FRA) - 138 pont

2. Jari-Matti Latvala (FIN) - 105 pont

3. Mads östberg (NOR) - 66 pont

4. Andreas Mikkelsen (NOR) - 63 pont

5. Mikko Hirvonen (FIN) - 40 pont

6. Elfyn Evans (GBR) - 36 pont

7. Kris Meeke (GBR) - 32 pont

8. Thierry Neuville (BEL) - 31 pont

9. Martin Prokop (CZE) - 30 pont

10. Henning Solberg (NOR) - 22 pont



 

Gyártók 

1. Volkswagen Motorsport - 227 pont

2. Citroën WRT - 109 pont

3. M-Sport WRT - 78 pont

4. Volkswagen Motorsport 2 - 64 pont

5. Hyundai WRT - 57 pont

6. Jipocar Czech National Team - 32 pont

7. RK M-Sport WRT - 18 pont

8. Hyundai Motorsport N - 4 pont

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: