DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Elfelejtett versenypályák: Paul Ricard

A Le Castelletben található, a száraz fennsíkon Bandon mellett 1969-ben épült a Circuit Paul Ricard pálya, melyet az italmágnás, Paul Ricard támogatott pénzügyileg. Több évig ez volt a világ legbiztonságosabb versenypályája. A létesítmény gyorsan népszerű téli teszthelyszín lett.

A Paul Ricard pályának három lehetséges vonalvezetése volt, melynek egy része ipari parkot és kifutópályát is felölelt A pályát a Mistral egyenes határozta meg, amelyet a padlógázas Signes kanyar követett. Az 1970-ben megnyitott pálya először a kétliteres sportautó versenyt rendezte, melyet Brian Redman nyert meg. A következő évben Paul Ricard az első Francia Nagydíjnak adott otthont, melyen Jackie Stewart dominált. Két évvel később a verseny visszatért és Ronnie Peterson aratott győzelmet, miután Emerson Fittipaldi és a fiatal Jody Scheckter ütközött. Az 1975-ös versenyen Niki Lauda dominált, míg a következő évben a rivális James Hunt tudott nyerni, 1978 pedig Mario Andretti sikerét hozta.

Az 1980-as évek két francia győzelmet eredményezett, előbb 1982-ben Rene Arnoux, majd 1983-ban Alain Prost diadalmaskodott, mindketten Renault pilótaként. 1985 után a Francia Nagydíj állandó helyszíne lett a Paul Ricard pálya, bár Elio de Angelis ebben az évben szenvedett halálos tesztbalesetet és a pályát azonnal lerövidítették, annak érdekében, hogy a gyors kanyarokat, ahol de Angelis balesetet szenvedett, el tudják távolítani. A Mistral egyenest is lerövidítették. 1986-ban és 1987-ben Nigel Mansell nyerte a versenyt, de 1988-1990 között Alain Prost dominált, három egymást követő évben tudott győzni. 1991-ben Magny-Cours vette át a Francia Nagydíjat Paul Ricardtól és a nemzetközi színtérről a pálya kissé eltűnt, leginkább motorversenyeket és francia nemzeti versenyeket rendeztek a helyszínen.




A pálya volt az otthona a Winfield versenyzői iskolának, amely az 1970-es és 1980-as években a legjobb francia pilótákat nevelte ki, így Patrick Tambay, Didier Pironi, Alain Prost, Jean Alesi és Olivier Panis is itt tanult. A pálya rövid ideig a Larrousse Formula-1-es csapat otthona volt.

Paul Ricard halála után a Ricard család úgy döntött, eladja a pályát és 1999 májusában 11 millió dollár körüli összegért Bernie Ecclestone vásárolta meg.

A létesítményt azóta teljesen felújították és több széria is ellátogatott a helyszínre, valamint Formula-1-es teszteket is rendeztek itt.

Az évek során többször felmerült a Paul Ricard pálya neve, mint a Francia Nagydíj lehetséges helyszíne, de a futam megrendezéséről nem sikerült megegyezni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: