DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Elfelejtett versenypályák: Ain Diab

Az Ain Diab Circuit egy utcai Formula-1-es pálya volt, amelyet 1957-ben építettek, Marokkó délnyugati részén. A pálya vonalvezetése a parti utakat és a Casablanca-Azemmour közti főutat tartalmazta.

A 7618 méter hosszú pályát a Royal Automobile Club of Morocco (RACM) tervezte és V. Mohammed szultán teljes támogatását is megszerezték hozzá. A pálya építése alig hat hét alatt lezajlott.

A vonalvezetés nagyon gyors és veszélyes volt az autóversenyek számára, sokkal ideálisabb helyszínként tekintettek rá motorverseny, vagy kerékpárverseny megrendezésekor.

A helyszín 1957-ben adott otthont először Formula-1-es versenynek, de ez világbajnokságon kívüli futam volt. 1958. október 19-én azonban már világbajnoki versenyt rendeztek itt, amely a szezonzáró verseny volt. A futamot Stirling Moss nyerte egy Vanwall volánja mögött. A brit pilóta az előírt 53 kört 2 óra 9 perc 15.1 másodperc alatt teljesítette.




A futam során egy szörnyű baleset is történt, Stuart Lewis-Evans Vanwall autójában a motor felrobbant, az autó megpördült és a pilóta balesetet szenvedett. A motorból kifolyó olaj lángra kapott és Evans súlyos égési sérüléseket szerzett, majd hat nappal később egy angol kórházban életét veszítette.

1959-ben a RACM újra szeretett volna Formula-1-es versenyt rendezni, azonban az FIA ezt a lehetőséget nem adta meg a pályának az 1958-ban történt baleset miatt.

Innentől kezdve a pálya több versenyt már nem rendezett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: