DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Formula-E

Formula-E: Itt az új, 14 futamos versenynaptár

Az elektromos sorozat első embere, Alejandro Agag rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a néhány szokatlan jelenséget is tartalmazó 2016/17-es versenynaptárat, amelyben továbbra is maradt két lyuk.

A most közölt futamlista többnyire egyezik azokkal a verziókkal, amelyek korábban kiszivárogtak, viszont a Formula-E vezetője néhány érdekességet, eddig nem ismert részletet is elárult a helyszínekkel és az időpontokkal kapcsolatban.

2016 második felében már csak két verseny fognak rendezni, viszont mindkettőt új helyszínen: a szezon Hong Kongban kezdődik, majd pedig Afrikát először meghódítva a WTCC által idén már kipróbált új marrakechi pályán folytatódik - ennek a versenynek a november 12-i időpontja nem véletlen, hiszen egybeesik a városban rendezendő Klímaváltozási Konferenciával, amelyhez remek körítést nyújt majd a környezettudatos versenysorozat.

DSC07525



Január 7-én aztán egy forradalmian új eseményt iktatnak be, hiszen egy szimulátorversenyt rendeznek majd Las Vegasban. A korábbi találgatásokkal ellentétben ennek eredménye nem számít majd bele a bajnokság pontversenyébe, viszont egy újabb olyan technológiát promótál ezzel a sorozat, amely mögött a kezdetek óta teljes mellszélességgel ott áll. Az eseményen a mezőny mind a 20 pilótája versenyez majd, hozzájuk pedig 10 rajongó csatlakozik, akik az addigi válogatókon a legjobbnak bizonyulnak. A szimulátorverseny rFactor 2 platformon zajlik majd, a menetrend ugyanaz lesz, mint egy valódi versenyhétvégén, a virtuális Las Vegas-i vonalvezetést pedig mindenki csak aznap reggel kapja meg első alkalommal.

Február 18-án Buenos Airesben már minden visszatér a megszokott kerékvágásba, ezt pedig Mexikóban egy újabb már ismert helyszín követi. Az április 22-i esemény helyszínét Agag nem árulta el, a titokzatoskodó spanyol azt mondta, ezt a későbbiekben fedik majd fel.

Május 13-án, két héttel az ottani F1-es futam előtt a sorozat visszatér Monacóba, amely helyszínnel hosszú távú, kétévenkénti együttműködést tervez a Formula-E. Monaco pedig része lesz a sorozat első dupla hétvégéjének, hiszen hét nappal később már Párizsban versenyez majd a mezőny.

A júniusi berlini időpont után Agagék lefoglaltak maguknak egy helyet június 24-ére, az azonban még nem dőlt el, hogy ekkor mi is fog történni: tárgyalásban állnak egy új londoni helyszínnel (a Battersea Parkban biztosan az idei az utolsó szereplésük), lehetőség van az idén kimaradt Moszkva visszatérésére, de az is lehet, hogy végül nem lesz futam azon a napon.

DSC07524

Július 1-jén Brüsszel központjában egy újabb debütáló helyszínt láthatunk, ám egy év múlva ilyenkor még koránt sem lesz vége a bajnokságnak - a hajrá még csak ekkor következik majd Észak-Amerikában, méghozzá két duplafutamos hétvégével. Az elsőt Montrealban, a másodikat pedig New Yorkban tartják majd - és Agag büszkén hangsúlyozta, hogy ez lesz az első alkalom, hogy bármilyen versenysorozat birtokba veszi az USA talán legfontosabb városának utcáit. Ennek véglegesítéséhez azonban még néhány adminisztrációs részleten át kell rágniuk magukat.

Agag kiemelte, hogy a harmadik szezon naptárjára átmenetként tekint, hiszen a következő évekre újabb változások várhatóak, az egymást követő helyszíneket pedig igyekeznek majd térben közelebb hozni egymáshoz. Emellett ismét ügyeltek arra is, hogy a naptár egyetlen futama se ütközzön a WEC menetrendjével, hiszen a mezőny pilótái közül többen is mindkét sorozatban állandó résztvevők. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: