DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Az FIA felmentette Verstappent

Miután versenyzőtársaitól számtalan kritikát kapott a Magyar Nagydíj után, Max Verstappen oldalára nyíltan odaállt a Nemzetközi Automobil Szövetség is, mondván, a holland nem követett el semmi rosszat.

Ha nincs Verstappen agresszív, és a szabályok határait feszegető autózása Kimi Raikkönen előtt a Magyar Nagydíj hajrájában, bizony, igencsak meg kellene erőltetni magunkat, ha említésre méltó mozzanatot kellene kiemelnünk a hungaroringi futamról. De hála Istennek volt miről beszélni, sőt, a paddock azóta is ezt zengi: előbb Martin Brundle hasonlította a vezetését a juniorkategóriákban látottakhoz, majd Felipe Massa állt ki azért, hogy a védekezés alatt tanúsított magatartást mindenképpen tisztázni kellene a versenyzői eligazításon. Ha ez még nem lett volna elég, a McLaren pilótái is felemelték a szavukat Verstappen feltételezett irányváltása ellen, de ez maximum a holland lelkivilágát zavarhatta meg, ugyanis az FIA nem látta vétkesnek.



Massa kérése teljesülni fog, hiszen Charlie Whiting mindenképpen szeretné felhozni a témát a pilóták eligazításán, egyúttal pedig elmondta, hogy két vizsgálat is indult Verstappen ellen a Hungaroringen. Az első még a verseny alatt, a második a versenyt követően, de egy esetben sem találtak olyan vétséget a mezőny legifjabb pilótájánál, amelyért büntetést érdemelt volna. „Úgy vélem, hogy rengetegen, közöttük a csapatok is meg voltak győződve arról, hogy Max egynél többször váltott irányt, miközben védte a pozícióját. Mi nem így láttuk” - idézte az FIA versenyigazgatóját a Motorsport.com.

„Nincs külön szabály arra, hogy hogyan lehet elmozdulni fékezés alatt, noha a versenyzők egyetértenek abban, hogy ez nem túlzottan helyes. Mindenképp tárgyalni fogunk erről. Úgy vélem, hogy éppen a szabályosság határain belül volt, de a versenybírák - akiket én kértem arra, hogy megvizsgálják mind a két esetet - úgy határoztak, hogy kemény volt, ám szabályos. ’Erőteljes védekezés’ - ezt a szót használták rá” - tette hozzá Whiting.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: