DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Alonso már úgy gondolkodik, mint egy mérnök

A versenyhétvégéken Fernando Alonso autóján dolgozó egyik szakember nem győzi méltatni a spanyol hozzáállását és technikailag is széles látókörét, miután a pilóta sokkal érettebben viselkedik, mint azt előzetesen várta tőle.

Hiába kerülik el őt a futamgyőzelmek már több mint három, a bajnoki cím pedig lassan tíz éve, sokan mégis Fernando Alonsót tartják a mezőny legjobb, az F1 kihívásait leginkább átlátó pilótájának. Ezt a vélekedést csak alátámasztani tudja a McLarennél a spanyol teljesítménymérnökeként ténykedő Will Joseph is, aki még nem állt a wokingiak szolgálatában Alonso 2007-ben ott töltött évében, így a pilóta tavalyi visszatéréséig csak hallomásból értesülhetett arról, hogy milyen is vele együtt dolgozni. Joseph a legrosszabbra készült, de elmondása szerint hatalmas pozitív csalódás érte.

Dppi_00116003_118



„Miután hallottam, hogy milyen volt Fernando a csapatnál töltött előző periódusában, és hogy mit mondanak róla más istállók tagjai, nagyjából kialakult bennem, hogy mire számíthatok tőle” - nyilatkozta a szakember a Motorsport Magazine-nak. „Ám amikor megérkezett, mégis ezzel teljesen ellentétes viselkedést láthattunk tőle, egyszerűen profi módon áll hozzá mindenhez. Igen, néha nagyon frusztrálttá válik az autóban, de amint kiszáll belőle, azonnal rákezd: ’Oké, ezek voltak az én gondjaim, ez nem tetszett, ezt jobbá tehetnénk.’ Nincs semmilyen személyes ellentét, egyszerűen csak ő akar lenni a legjobb.”

Joseph a McLarennél töltött évei során dolgozott már Lewis Hamilton, Sergio Perez és Kevin Magnussen oldalán is, de mindegyiküknél feljebb helyezi Alonsót, aki egyedülálló módon a mérnökök fejével képes gondolkodni.

„Számomra nagyon tisztán látszik, hogy magasabb szintet képvisel azoknál a versenyzőknél, akikkel korábban együttdolgoztam. Ezzel pedig nem a többiek érdemeit akarom csökkenteni, egyszerűen csak próbálok rámutatni a tapasztalatára, a tudatosságára, és azon képességére, hogy elképesztő mennyiségű információt tud magába szívni” - mutatott rá.

„Olykor azon kapjuk magunkat, hogy olyan szinteken kommunikálunk vele, amilyet más versenyzőktől nem szoktunk meg. Hiszen olyan dolgokon kezd el gondolkodni, amelyekről azt hinnénk, hogy csak a mérnökök szoktak. Ő azonban olyan hatalmas tapasztalattal rendelkezik, hogy képes más tényezők, finomabb részletek miatt is aggódni. Ez ránk is üdítően hat, és ennek hatására kicsit mi is másképpen állunk hozzá a munkához.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: