DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Ferrari miatt lépte meg a helycserét a Red Bull?

Első ránézésre egyértelmű oka van annak, hogy miért cserélte fel Danyiil Kvjatot Max Verstappennel a Red Bull a szezon közben, ám a háttérben komolyabb dolgok folyhatnak, mint egy puszta vezetői hiba.

Egyértelműen Kvjat volt kikiáltva az Orosz Nagydíj „rosszfiújának”, miután a rajtot követően kétszer is nekiütközött Sebastian Vettelnek, kiütve ezzel a németet a versenyből. A csapatnál ígérték, hogy elbeszélgetnek pilótájukkal a történtekről, de a megfigyelők nagy többsége bizonyára a legmerészebb álmában sem gondolta volna, hogy ilyen drámai lépés lesz majd a reakció egyetlen ballépésre.

Dppi_00115020_586



De biztos, hogy ez az egész csak Kvjat megbüntetéséről szól, aki ugyan egyértelmű, de korántsem példátlan hibát követett el a legutóbbi futamon? Vagy ez inkább csak egy ürügy arra, hogy a Red Bull ténylegesen is magához láncolhassa Verstappent? A még mindig csak 18 éves holland rendkívüli tehetsége felől régóta nincs kétség, mint ahogy már pár hónappal ezelőtt is mérget vehettünk rá, hogy 2017-ben már nem a Toro Rossóban, hanem egy erősebb csapat autójában fog ülni. De tudta ezt a Red Bull is, és mivel köztudottan a Ferrari és a Mercedes is szemet vetett már az F1 aktuális csodagyerekére, felmerült annak veszélye, hogy a riválisok gyorsabban lecsapnak rá, ha ők nem léptetik előre elég korán az anyacsapathoz.

A paddockban terjengő hírek szerint a Ferrari már fontolóra is vette annak lehetőségét, hogy 2017-re leszerződtesse őt Kimi Raikkönen helyére, és ha a közeljövőben elé tették volna a szerződést, a fiát hatalmas lendülettel előrejuttatni igyekvő Jos Verstappen biztosan egy pillanatig sem habozott volna elfogadni azt. Lehet kritizálni az idősebb Verstappent kompromisszumokat nem tűrő rámenőssége miatt, de meg is lehet őt érteni, hiszen Max kivételes képességeit felismerve természetes, hogy a lehető legjobb tárgyalási helyzetbe próbál kerülni, és amíg a gyerek szállítja az eredményeket, addig az ütőkártya is az ő kezükben van. A Red Bull ülésének bebiztosításával pedig mindkét fél megnyugvásra lelhet a következő hónapokra, és talán a következő évre is.

Dppi_00116004_560

A hétvégén Szocsiban tartózkodó újságírók arról is beszámoltak, hogy szombat este, tehát még a vasárnapi fejlemények előtt egy tüzesebb szóváltás alakult ki a Toro Rosso vezetősége és Verstappen tábora között. A holland pártfogolói nem csináltak belőle titkot, hogy minél hamarabb feljebb akarják léptetni a pilótát, annál is inkább, hiszen a Toro Rossótól csak formaromlás várható a szezon előrehaladtával, köszönhetően annak, hogy a Ferrari tavalyi motorjait használva a csapat egyedüliként nem fog továbbfejlesztett erőforrásokat kapni.

A csere végül megtörtént, ami azért is lett igazán rendhagyó, mert a Red Bull az első csapat az F1 modernkori történetében, amely tulajdonképpen négy autóval rendelkezik a mezőnyben, közöttük pedig jól látható a hierarchia, így ténylegesen lehet „lefokozásról” beszélni Kvjat esetében. Persze az izgalmak még csak most kezdődnek igazán, hiszen rengeteg kérdést vet fel a Red Bull döntése: hogy az orosz hogyan emészti meg ezt a megalázónak ható lépést, hogy hogyan teljesít majd Verstappenhez és Carlos Sainzhoz viszonyítva, illetve hogy egyáltalán van-e még reális esélye visszaülni az anyacsapat autójába, ezeket illetően az idei szezon végére vélhetően tisztább képet kapunk majd.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: