Steward
Strommer Benjamin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. június 20. szerda
F1

Button szerint nem is olyan rossz a McLaren

A figyelem Fernando Alonso nagy balesetére összpontosult Ausztráliában, emiatt könnyű megfeledkezni arról, hogy a talpon maradt autó mindössze a 14. helyen, körhátrányban ért be a célba.

A tavaly szenvedő csapat nagy előrelépést várt a szezont megelőzően – tekintetbe véve a McLaren történelmét és a Honda méretét, más lehetőség nem is elfogadható számukra –, az Ausztrál Nagydíjból azonban nem olvasható le számottevő javulás. A két MP4-31 a 12. és 13. rajthelyet szerezte meg a versenyre. Bár Alonso ideiglenesen pontot érő helyen is haladt, és elmondta, nagy balesete előtt elérhetőnek érezte a legjobb tíz között célba érést, Jenson Button, aki végül befejezte a versenyt, csak a 14. helyen tette ezt, mindössze egy Saubert és egy Manort megelőzve.

„Nem volt túl rossz az autóm, de úgy érzem, meghoztunk néhány tökéletlen stratégiai döntést” – mondta a versenyző a csapat sajtóközleményében. A piros zászló sem segített, mert épp előtte teljesítettük az első kiállást. Az újraindítás után szuperlágyat használtunk, amely körülbelül 10 körig bírta, aztán feltettük azt az abroncsot, amelyen mindenki más ment a piros zászlót követően. Ezen a pályán gyorsan fel lehet zárkózni, előzni viszont nem könnyű, így a sor végén találtuk magunkat a kiállás után.”

Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója ugyancsak elégedettségének adott hangot, mikor a futamot értékelte. Ő is úgy érzi, a futam pontszerzéssel is végződhetett volna. „Ironikus, hogy a Fernando balesete miatti biztonsági autó, majd piros zászló rontott bele Jenson stratégiájába, és akadályozta meg, hogy pontot szerezzen” – idézi a közlemény Boullier-t. „A gumikopás szintén probléma volt a délután folyamán. Annak ellenére azonban, hogy nem sikerült a pontszerzés Melbourne-ben, bátorít minket a tél folyamán megtett előrelépés, és határozottan hiszünk abban, hogy kevésbé zavaros időmérőn és incidensmentes versenyen elérhetők lesznek a pontok a következő nagydíjakon.”

Előrelépésről beszélt a Honda nemrég kinevezett F1-es projektvezetője, Yusuke Hasegawa is. „Elégedett voltam a hétvége szabadedzései és időmérője folyamán, láthattuk a teljes csomag javulását. Az viszont csalódás volt, hogy a fejlődést nem sikerült eredményekkel bizonyítanunk” – fogalmazott a japán szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?