Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 28. hétfő
F1

A teszten akarták kipróbálni az új időmérőt

Az elfogadásra váró új kvalifikációs forma kis híján már ezen a héten bemutatkozott, végül azonban nem csak a Barcelonában való tesztelését vetették el, de idei bevezetése is kérdésessé vált.

Egy hete az F1-es időmérő edzések tervezett átalakítása jelenti a legfelkapottabb beszédtémát a paddockban és azon kívül is: a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság ugyanis megállapodott arról, hogy megváltoztatják a kvalifikációk menetét a versenyhétvégéken, amelyen immár nem csoportokban, hanem egyenként esnének ki a küzdelemből a leglassabb autók.

mm

Ráadásul, mint arról az Autosport értesült, a bizottsági tagok annak lehetőségét is felvetették, hogy a második barcelonai teszthét valamelyik napján egy főpróbát is tartanának az új időmérős rendszer számára, amely mindenkinek segítene jobban megérteni a rendszer működését, és rávilágítana az esetleges problémákra. Mivel a teszten minden csapat csak egy autóval van jelen, az ötlet az volt, hogy 11 autó számára tartanák meg ezt a próbaidőmérőt, végül azonban mindez nem jutott el a megvalósítás fázisába, hiszen további egyeztetések után elvetették ezt a lehetőséget.

A szezonnyitóig hátralévő kevés idő miatt az időmérős szoftver módosításán dolgozó FOM-nak is jól jött volna ez a próba, de ehelyett csak egyre több bizonytalanság lát napvilágot azt illetően, hogy egyáltalán látni fogjuk-e ebben az évben a módosított kvalifikációt. Nemrég Bernie Ecclestone már óvatosabbra is vette az elképzeléseit, amikor kijelentette, hogy leghamarabb csak a Spanyol Nagydíjtól léphet életbe az új rendszer, ám az Autosport szerint a háttérben egyre több tanácskozás zajlik azt illetően, hogy az újítás debütálását legjobb lenne áttolni 2017-re, idénre pedig meghagyni a jól bevált lebonyolítást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?