Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 22. kedd
F1

Kvjat: Szupersztár születik?

Meglehetősen ellentmondásos Danyiil Kvjat megítélése – első F1-es főnöke szerint viszont teljesen egyértelmű a helyzet: az orosz versenyző egyetlen évre van attól, hogy a nagyok közé emelkedjen.

Az idén már második Red Bull-os évét kezdő Danyiil Kvjat első F1-es csapatfőnöke, Franz Tost a motorsport.com- nak nyilatkozott korábbi versenyzőjéről, akinek szerinte minden képessége megvan ahhoz, hogy a 2017-es szezonban már a világbajnoki címért harcoljon: „Ha egy élcsapat vezetője lennék, azonnal szerződtetném őt a következő szezonra, mivel ekkor már képes lesz versenyeket nyerni és a bajnoki címért harcolni, efelől meg vagyok győződve.”

„Minden megvan benne, ami ahhoz szükséges, hogy versenyeket vagy bajnoki címet nyerjen” – folytatta Tost. „Ahogy azt tette a GP3-ban is, ahol a szezon végén biztosította be a győzelmet, ami sokkalta nehezebb, mintha már az idény közepén eldőlne minden. Összerakta a dolgokat, s mentálisan elég erős volt ahhoz, hogy végigcsinálja. Éppen ezért meggyőződésem, hogy a Formula-1-ben is képes lehet erre.”

A tapasztalt szakember szerint legalább három év kell ahhoz, hogy valaki teljesen beilleszkedjen a Formula-1-be, ami felé Danyiil Kvjat jelenleg a lehető legjobb úton halad: „Mindig azt mondtam a pilótáimnak, hogy minimum három évre van szükségük ahhoz, hogy megértsék a Formula-1-et, mely nagyon-nagyon bonyolult. Az első szezonban még csak tanulják, hogy mi folyik körülöttük, márpedig Kvjatnak nagyon jó első szezonja volt a Toro Rossóval.”

kvjat_barcteszt_cs

„A második aztán gyakran még nehezebb az elsőnél a várakozások miatt. Mindig mondom a versenyzőknek, hogy három évre van szükségük, de persze nem hisznek nekem, hiszen azt gondolják, hogy mindent tudnak. Csakhogy ez nem igaz. Ezzel Danyiilnek is szembe kell néznie, ahogy mindenki másnak: gyors akarsz lenni, de még nem érted teljes mértékben az abroncsokat, a beállításokat. Csak a harmadik évben tanulod meg igazán, mi folyik valójában a Formula-1-ben.”

A Kvjat által elszenvedett balesetekkel pedig semmi baj nincsen, véli Tost, aki szerint ez benne van a pakliban egy versenyző tanulóévei során: „Ez megtörténik, szinte szükségszerű, hiszen egyébként nem tudná, hol vannak a határok. Ez Danyiil esetében is megvolt, ami teljesen normális egy ilyen fiatal versenyző esetében, hiszen ne feledjük, 21 éves, s közvetlenül a GP3-ból érkezett a Formula-1-be.”

„Dani problémáit az okozta, hogy a Toro Rossótól egy abszolút élcsapathoz került. Normális esetben legalább két-három évig nálunk kellett volna maradnia, ahol nem koncentrálnak annyira a baleseteire. Egy élcsapatban viszont felmerül a kérdés, hogy miért szenved balesetet, miért nem teljesít? Számomra viszont ez a folyamat teljesen normális volt, az irányítása alá vonta a dolgot, méghozzá nagyon rövid idő alatt, ami csak még jobban meggyőzött engem a képességeiről.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?