DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A nők és a versenyzés: nem kell erőltetni!

Félreértés ne essék, támogatni és lehetőségeket teremteni kell, csak erőltetni nem szabad a dolgot – ez a véleménye az F1-be vágyó Beitske Vissernek, aki egy külön női szériát is elképzelhetőnek tart.

A Red Bull korábbi támogatottja, az idén a WSR csúcskategóriájának utódsorozatában, a Formula V8 3.5-ben szereplő Beitske Visser, aki elmondása szerint most is a Formula-1-es szereplést tartja szem előtt, a női versenyzők helyzetéről nyilatkozott a Motorsport.com-nak. Visser hangsúlyozta, hogy ezen a téren a középútra kell törekedni, s a nők versenyeztetésének túlzott erőltetése éppúgy helytelen, mint azok a vélemények, melyek szerint a szebbik nem képviselői nem állnák meg helyüket a Formula-1-ben.

„Úgy gondolom, hogy teljes mértékben elképzelhető, hogy egy nő jól szerepeljen az F1-ben” – idézi a lap a holland versenyzőnőt. „Igaz, hogy a jó versenyzők között több férfi van, mint nő, de ezzel együtt több fiú is van, mint lány a próbálkozók között. Persze jó lenne, ha több lány lenne a rajtrácsokon, de ez olyasmi, amit saját maguknak kell akarniuk. Biztosítanunk kell, hogy nem erőltetik rájuk a dolgot, hanem azért kezdenek versenyezni, mert őszintén akarják azt.”

visser_d6



Sok más, a témában korábban megszólalóval ellentétben egyébként Visser nem tartja elvetendő ötletnek egy külön, női széria létrehozását, de hangsúlyozza, hogy ez csak abban az esetben elfogadható, ha ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a hölgyversenyzők az „igazi” F1-ig is eljuthassanak: „Egy külön bajnokság jó lenne, mivel alacsonyabbra tenné a küszöböt a nők számára, de ettől függetlenül magának a Formula-1-nek is elérhetőnek kell maradnia.”

„A célom, hogy a legjobb legyek mindenki közül, ehhez pedig képesnek kell lennem a srácokat is legyőzni. Sokan vannak, akik szerint egy nő nem érhet el nagy dolgokat a versenyzésben, csakhogy ez nem több puszta előítéletnél. Nagyszerű lenne, ha én lennék az az ember, aki félre tudja dobni ezeket az előítéleteket.”

A 20 esztendős Visser 2012 óta versenyzik formulaautókkal, legjobb eredményeit még a német Formel Masters szériában érte el, ahol három futamgyőzelmet is aratott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: