Steward
Admin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 21. hétfő
F1

Newey: Ma már senki nem nézi az F1 érdekeit

A Red Bull technikai zsenije lehangoló nyilatkozatot tett a Formula-1 jelenlegi állapotáról, rámutatva, hogy rég letűntek azok az idők, amikor a csapatok még a sport érdekében cselekedtek.

Adrian Newey ma már nem vállal akkora szerepet a Red Bull autóinak megtervezésében, mint tette azt az istálló sikerévei során, hátralépését pedig azzal indokolja, hogy a Formula-1 már nem nyújt számára kellő kihívást, aminek fő oka, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályok mellett a motor teljesítménye túlhangsúlyos az aerodinamika szerepével szemben.

Ez iránti csalódottságát fejtette ki ezúttal a The Hindu nevű lapnak, amikor az indiai Chennaiban járt, ahol fia, Harrison Newey a hétvégén az MRF Challenge sorozat szezonzáróján áll rajthoz.

Dppi_00114002_323

„Fontos, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt a karosszéria, a motor és a versenyzői képességek hatása között, hogy ezzel fenntarthassuk a versengést. Ám jelenleg a motor szerepe túlságosan is hangsúlyos, ami nem egészséges a sport számára” - nyilatkozta.

„1967-ben a Cosworth állt elő egy nyerő motorral, amit exkluzívan a Lotusnak gyártott. Hamar egyértelművé vált, hogy ezzel a motorral a csapat dominánssá fog válni. Nemsokára azonban a Lotus önként lemondott erről az exkluzivitásról, lehetővé téve, hogy mások is használhassák a motort, ezzel a sport javát szolgálva. Sajnos úgy tűnik, hogy ilyesfajta hozzáállás többé már nem létezik. Ha pedig a sport nem egészséges, mit ér egyáltalán a győzelem?”

Nem ez az első alkalom, hogy Newey a Ford forradalmi, DFV motorjaival példálózik, hiszen pár héttel ezelőtt is kellemes nosztalgiával gondolt vissza azokra az időkre, amikor a privát F1-es csapatok számára is elérhetővé tették a kor legjobbjának számító erőforrást.

Idén azonban a Red Bullnak továbbra is a Renault motorjaival kell beérnie, amelytől Newey most sem vár csodát. Ritka, hogy egy csapatnál ne az előző évi eredmények felülmúlását tűzzék ki célul az új szezonra, ám a technikai szakember nem látott okot túlzott optimizmusra, amikor megkérdezték tőle, mit remél az idei évadtól.

„2016-ra csak abban bízunk, hogy megőrizzük a pozíciónkat az erősorrendben, de mivel a Ferraritól és a Mercedestől nagy előrelépést várunk, könnyen meglehet, hogy az év vége felé még hátrébb csúszúnk, mint ahol a tavalyi szezon zárásakor álltunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?