Steward
Bognár Viktor
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 24. kedd
F1

14 hónapja nem versenyzett az F1-es újonc

Jelen állás szerint a 2016-os mezőny egyetlen új arca Jolyon Palmer lesz a Renault-nál: miután az elmúlt szezont tesztpilótaként töltötte, Ausztráliában csaknem másfél év szünet után fog újra versenyezni.

A 25. életévét rövidesen betöltő Palmer 2014-ben egy második helyet szerzett a GP2-es széria – ahol már korábban bajnok lett – szezonzáróján Abu Dhabiban. Nemsokára leigazolta a Lotus, amely az előző szezon 13 nagydíján ültette autóba első szabadedzésen. Így bár F1-es kilométereket bőven tudott gyűjteni, versenykörülmények között utoljára azon a 2014 novemberi hétvégén szerepelt. Ez azt jelenti, hogy a márciusi szezonnyitón 16 hónap kihagyást követően kell visszarázódnia.

„Habár egy évig nem versenyeztem rendesen, azt hiszem, a versenyzési képesség és a stratégiára való fogékonyság vagy megvan benned, vagy nincsen. Majd kiderül Melbourne-ben, ha kialszanak a fények, hogy berozsdásodtam-e. Remélem, hogy nem!” – nyilatkozott az Autosport lapnak a brit, akinek apja, Jonathan Palmer a 80-as években szerepelt a királykategóriában.

„A versenyzésre vonatkozó részével születni kell, a stratégiába pedig eléggé belefolytam 2015-ben. Nagyon hasznos volt, hisz mindent meghallgattam, néha pedig a döntéshozásban is szerepem volt. Jó dolog a mérnök szemszögéből látni bizonyos dolgokat” – beszélt Palmer arról, mit tanult meg a Lotus csapattagjai közt töltött szezonban. „Amikor vezetsz, nem tudod, min mennek keresztül a többiek a bokszfalon. Igazán érdekes volt egy évig azt hallgatni, hogy a versenyzőkhöz vagy versenyzőkről beszélnek.”

„Még mindig van mit megtanulnom. Újonc leszek, aki még sosem állt rajthoz, sosem teljesített F1-es versenytávot, ezért sokszor felkeresem majd a gyárat, hogy szimulátorozzak és beleássam magam az adatokba. Ez a különbség az F1 és GP2 között, a munka intenzitása, a különböző mérnökök mennyisége, és a részletekre való odafigyelés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?